VUKOVAR FILM FESTIVAL

Pet dana filmskih laureata i atrakcija dunavskom šleperu

 Damir Glibušić/CROPIX
Po prvi put na Festivalu se organizira i TV market, prvi sajam regionalnih televizija

Hrvatska ljetna filmsko-festivalska sezona svakog lipnja počinje na krajnjem jugu, u Dubrovniku.Ovog ljetan završava na krajnjem istoku - u Vukovaru, Vukovar Film Festivalom koji u srijedu počinje svoje četvrto izdanje.

Distribucijski katalog

VFF nastao je 2007. kao svojevrsni lokalpatriotski projekt Igora Rakonića, vlasnika distributerske tvrtke Discovery koja se najsustavnije bavi uvozom nekomercijalnog filma u Hrvatsku. Kao Vukovarac, Rakonić je poželio osnažiti društveni život u socijalno oronulom rodnom gradu, pa je osmislio filmski festival koji se znatnim dijelom sastoji od akvizicija iz Discoveryjeva distribucijskog kataloga. Sam program od prve se godine do danas sastoji od glavne konkurencije posvećene dunavskim zemljama, te od revije pretpremijernih umjetničkih hitova. Četvrti VFF, koji počinje u srijedu 25., a završava u nedjelju, donosi istu formulu i - vrlo dobre filmove.

U glavnoj podunavskoj konkurenciji ove je sezone sedam naslova, od kojih su svakako najzvučniji dobitnici prve i druge nagrade na berlinskom festivalu ove zime: “Bal/Med” Turčina Semiha Kaplanoglua, te “Ako mi se fućka, fućkam” sjajnog rumunjskog debitanta Florina Serbana. Turski “Med” predivni je, starinski art-film koji će filmofile podsjetiti na Olmijevo “Drvo za klompe” Serbanov “Ako mi se fućka…” nova je od već nebrojenih senzacija iz Rumunjske, no osim što sadrži prepoznatljive sastavnice bukureštanske škole, film je k tomu uspio zatvorski triler o uzniku koji otme studenticu kao taoca.

U glavnom programu upozoravamo i na senzacionalni mađarski film “Pal Adrienn” redateljice Agnes Kocsis. Osim spomenuta tri fim, u borbi za nagrade su i “Proktektor”, navodno vrlo dobra drama Čeha Mareka Najbrta o sudbinama umjetnika tijekom nacističke okupacije. Film je bio češki kandidat za Oscara, pokupio je sve ključne češke nacionalne nagrade i imao fine recenzije u SAD-u. Podunavsku selekciju kompletira domaći predstavnik, niskobudžetni road movie Ines Šulj i Vjerana Vukašinovića “Odredište nepoznato”.

Zvučne pretpremijere

VFF donosi i kratkometražnu i dokumentarnu konkurenciju. U onoj kratkih filmova izdvaja se friški pobjednik Sarajeva, “Žuti mjesec” Osječanina Zvonimira Jurića, a u dokumentarnoj pažnju skreće dokumentarac “Puskas” o slavnom nogometašu Ferencu Puskasu, kao i film “David Wants to Fly” o vezi Davida Lyncha i njegove dugogodišnje strasti - transcedentalne meditacije. Rakonić i Discovery vukovarski program uvijek “zasole” i s nekoliko pretpremijernih atrakcija. Ove godine to je španjolski film “Biutiful”, barcelonski izlet Meksikanca Gontaleza Inarritua - autora “Babela” i “21 grama”.

Konačno, tu je i biografski diptih “Che” redatelja Stevena Soderbergha koji prati život Ernesta Che Guevare od zadnjih dana kubanske revolucije do smrti u Boliviji. Film je premijerno prikazan lani u Cannesu, a duologija se sada u Vukovaru pojavljuje u izvornom obliku - preporučujemo posebno drugi film, koji je puno bolji od plakatnog i dramaturški nepoticajnog prvog.

Filmovi po izboru Nenada Polimca: Holokaust, radikalna umjetnost i meditacija

Zaštitnik

Prilično luckast prilog filmovima o holokaustu. Češki novinar postaje glas nacističke propagande na državnom radiju kako bi zaštitio suprugu Židovku, no ona mu zbog toga nije zahvalna, nego zahlađuje odnose s njim. Umjesto toga, druži se s kinooperaterom s kojim smišlja subverzivne dosjetke na račun okupatora. Redatelj Marek Najbrt poznat je po “Prvacima”, u kojima grupa gubitnika prati legendarnu hokejašku utakmicu Čehoslovačke i Sovjetskog Saveza.

Koncert

Vrlo atraktivna komedija o nekoć uspješnom dirigentu Boljšoj teatra koji je prije tri desetljeća dobio otkaz zato što je angažirao židovske glazbenike. Sada je tamo običan domar, no igrom slučaja doznaje da je orkestar dobio poziv iz Pariza, pa odlučuje okupiti nekadašnje suradnike i otputovati s njima umjesto sadašnje postave. Radu Mihaileanu je Rumunj koji vrlo uspješno režira u Francuskoj, a u glumačkoj ekipi je i Mélanie Laurent iz “Nemilosrdnih gadova”.

Puskás

Gotovo dva sata, koliko traje ovaj dokumentarac, proteknu u trenu. Poznati mađarski dokumentarist Támas Almási napravio je biografski film o svom zemljaku, koji je poslije 2. svjetskog rata postao velika nogometna zvijezda, a nakon mađarske revolucije 1956. svojevoljni globtroter. O njemu vrlo iscrpno govore obitelj, prijatelji, sportski kolege, među kojima i Franz Beckenbauer i Pele. Pedantno odrađen posao u kojem je malo što propušteno.

Žena sa slomljenim nosom

Pobjednik nacionalnog programa na novosadskom festivalu Cinema City neobična je humorna melodrama: počinje scenom u kojoj naslovna junakinja ostavlja bebu u taksiju i pokušava samoubojstvo skokom u rijeku, a taj će događaj poprilično izmijeniti ljubavne živote troje očevidaca. Redatelj Srđan Koljević je i jedan od najuspješnijih srbijanskih scenarista, a glumi tamošnja top-postava - Anica Dobra, Nebojša Glogovac i B. Katić.

David želi letjeti

David Sieveking je neuspješni mladi njemački filmaš koji je u godinama kada je David Lynch režirao svoj kultni film “Eraserhead”. Gdje li je on našao inspiraciju kada to Davidu nikako ne uspijeva? Možda je odgovor u transcendentalnoj meditaciji, koja je svojedobno zaludjela čak i Beatlese, a čiji je Lynch strasni zagovornik. Sieveking kreće na put, odlazi na kongres TM-a na kojem je i američki redatelj, no otkriva, nažalost, drugu stranu tog fenomena.

Djeca komune

Sedamdesetih godina Otto Mühl, legendarni pripadnik bečkih “akcijaša” (vrlo radikalna konceptualna umjetnost), osnovao je komunu kojom je namjeravao razbiti temelje građanske obitelji (čak je s njom nastupio i u filmu Dušana Makavejeva “Sweet Movie”). Poslije je zbog toga završio u zatvoru. Momci i cure odgojeni u njegovoj komuni na Friedrichshofu govore o svom odrastanju. Prilično zastrašujuće!

Filmovi po izboru Jurice Pavičića: Odrastanje, nogomet i zaigranost

Med

Zasluženi pobjednik ovogodišnjeg Berlina, nježan film o odrastanju na selu, obitelji i islamskoj duhovnosti.

Ako mi se fućka, fućkam

Ako i spadate u one koji već okreću očima na spomen svake nove rumunjske senzacije, ovaj put suspregnite skepsu. Serbanov film je napeta, majstorski režirana zatvorska drama zbijena u 24 sata.

Pal Adrienn

Drugi film mlade Mađarice nešto je najoriginalnije nastalo u našem susjedstvu u ovom desetljeću. Agnes Kocsis je istočnoeuropski David Lynch!

Draquila - Italija se trese

Najistaknutiji dokumentarac u programu VFF-a, “Draquila” prikazuje kako su Berlusconijevi pajdaši zaradili dobre novce na potresu u L’Aquili. Zbog ovog filma o talijanskoj “hobotnici” Berlusconijev je ministar kulture demonstrativno bojkotirao Cannes.

Che 1 i 2

Dvodijelna, 4,5-satna biografska epopeja o Che Guevari u režiji jednog od najintrigantnijih holivudskih autora.

Biutiful

Ambijent - Barcelona, zvijezda- Javier Bardem, a redatelj - meksički meštar Gonzalez Inarritu. “Biutiful” je hrana za oči, film barokne, razuzdane neumjerenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:52