POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo ‘Mosul‘: Sjajan film o elitnim iračkim specijalcima i njihovoj borbi protiv ISIS-a

‘Mosul‘ je na Netflix stigao bez velike pompe, što je začuđujuće jer su ga producirala braća Joe i Anthony Russo
Film je inspiriran istinitim događajima o kojima je za časopis The New Yorker u članku ”Očajnički napor da se uništi ISIS” pisao novinar Luke Mogelson
 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia

Kada je tzv. Islamska država u lipnju 2014. godine zauzela irački grad Mosul i okolne gradove, vojnici i dužnosnici oružanih snaga te policajci i vodstvo policije mogli su ostati na IS-ovom teritoriju, ali samo ako bi se "pokajali" (arap. tawba, hrv. tobe ili tevba). Jedini kojima je to uskraćeno bili su pripadnici specijalne policije Ninivskog guvernorata, provincije na sjeveru Iraka u kojoj se nalazi Mosul.

Kako novinar Luke Mogelson piše u članku "Očajnički napor da se uništi ISIS" koji je u siječnju 2017. godine objavljen u časopisu The New Yorker, ninivskim specijalcima tevba nije ponuđena jer su upravo oni u zatvore strpali više stotina pripadnika IS-a. "Ubili smo previše njihovih boraca", rekao je za The New Yorker pukovnik Rajan Abdelrazak, zapovjednik specijalaca.

Ta elitna policijska jedinica, jedina naoružana postrojba koja se u očima IS-a nikada i nikako nije mogla "pokajati" za svoje grijehe i nedjela, u centru je pažnje "Mosula", filma redatelja Matthewa Michaela Carnahana koji se može pogledati na streaming platformi Netflix.

Film je inspiriran istinitim događajima o kojima je Mogelson pisao za The New Yorker, a priča prati napore ninivskih specijalaca da se osvete IS-ovcima i pomognu osloboditi Mosul. Carnahan, ujedno i scenarist filma, napetost gradi na tri aspekta priče i njihovom ispreplitanju - većina specijalaca potječe iz Mosula, pripadnici njihovih obitelji zbog toga su u konstantnoj opasnosti i njihovo sudjelovanje u Bitki za Mosul nije odobreno na najvišim instancama.

"Mosul" je na Netflix stigao bez velike pompe, što je začuđujuće jer su ga producirala braća Joe i Anthony Russo, redatelji brojnih filmova iz Marvelovog filmskog svemira, a snimio Oscarom nagrađeni snimatelj Mauro Fiore.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o ovom skrivenom dragulju koji se nenadano prometnuo u možda najveće filmsko iznenađenje ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 09:00