EKSKLUZIVNI INTERVJU

Robert Rodriguez: Kad je De Niro pristao, s ostalima je bilo jednostavno

Redatelj u ekskluzivnom intervjuu u povodu filma 'Machete', koji je otvorio Mostru, govori o nasilju, zašto djeci brani svoje filmove i kako je nagovorio Jessicu Albu i zvijezde 80-ih na angažman

Machete, posljednji film nekad vunderkinda, a danas uspješnog filmaša Roberta Rodrigueza, imao je svjetsku premijeru na Mostri u srijedu u ponoć. Nastao iz lažnog foršpana za njegov prethodni film “Grindhouse”, “Machete” je krvava akcijska ekstravaganca koja svoje temelje ima u stripovskoj ikonografiji i eksploatacijskoj kinematografiji. Film je prava poslastica za ljubitelje pulp arta: ironičan, satiričan, karikaturalno nasilan eksploatacijski film u kojem ne nedostaje lijepih žena, golotinje, mačizma i, naravno, krvi ne do koljena, nego do brade! Istodobno ispod te entertainment površine krije se višedimenzionalan film koji se bavi društvenim problemima koji nisu specifični samo za američko društvo. Dapače! Film je okupio impresivnu i vrlo eklektičku glumačku ekipu: Robert De Niro, Jessica Alba, Lindsay Lohan, Steven Seagal, Don Johnson, Michelle Rodriguez, a Machetea, junaka koji se bori protiv korumpirane Amerike, tumači markantni Danny Trejo, grubog, banditskog lica, poznati epizodist i tumač manjih uloga u mnogim akcijskim filmovima.

S Rodriguezom, koji se proslavio filmovima kao što su “El Mariachi”, ”From Dusk Till Down”, “Once Upon A Time In Mexico”, “Sin City” i “Spy Kids”, našli smo se na Lidu u povodu ovog ekskluzivnog intervjua, održanog u srijedu, na dan svjetske premijere filma.

Teksaško izdanje

Na razgovoru u velikom šatoru jednog od sponzora 67. Mostre postavljenom na pješčanoj plaži Lida slavni se redatelj iz Austina pojavio u pravom teksaškom izdanju: veliki crni kaubojski šešir, traperice i teške crne kožne čizme. Pokazao je i nos za dodatnu promidžbu pa je odjenuo crnu majicu kratkih rukava s crtežom Dannyja Treja koji u ruci drži okrvavljenu mačetu i velikim natpisom “Machete”. Kako ne bi bilo zabune zašto je došao u Veneciju...

Scenarij za “Machete” napisali ste još prije šesnaest godina. Zašto vam je trebalo tako dugo za realizaciju?

Ma znate kako je: mnogo ideja, mnogo projekata, neki se dogode prije, neki kasnije, ali “Machete” je uvijek bio u planu za realizaciju. Kad smo napravili lažni foršpan za film kao najavu za “Grindhouse”, svima se jako svidio i shvatili smo: vrijeme je da ga napokon snimimo.

Druženje s Tarantinom

Koliko se scenarij izmjenio u tih šesnaest godina?

Ne previše, od početka je ideja bila napraviti stripovski eksploatacijski film, ali s porukom i smislenom pričom, ne samo krvlju i akcijom. Publika je imala prilike 70-ih gledati blaxploitation filmove, ali ne i mexploitation s protagonistima iz latino društvene sfere, pa kad su vidjeli Dannyja (Treja, op. a.) u foršpanu kao Machetea totalno su otkačili!

Veliki ste ljubitelj eksploatacijskog žanra, odakle ta fascinacija?

Silno me zabavljaju ti filmovi! I danas se Tarantino i ja nalazimo kod njega doma, gledamo sve te divne filmove i uživamo kao djeca! Taj je žanr odličan okvir za zabavan film koji se istovremeno može baviti ozbiljnim društvenim problemima, a da ne budete previše ozbiljni pa udavite publiku.

Čini se da ste obojica i dalje velika djeca...

Apsolutno! Ja si ne mogu pomoći, i sam imam petoro djece. Oduvijek sam bio velik ljubitelj stripa i filmske zabave, komedije, to je dio mog karaktera. Nasilje u mojim filmovima je toliko karikirano i stilizirano da ga nitko ne može shvatiti ozbiljno. Ili barem ne preozbiljno.

A što kinci misle o tatinim filmovima?

Gledali su samo moje obiteljske filmove kao “Spy Kids” - ostale filmove im ne mogu još pokazati, ne želim da imaju noćne more! Spy Kids obožavaju, ispituju me kada ću snimiti novi nastavak.

I kada ćete to učiniti?

Evo, počinjemo sa snimanjem čim se vratim iz Venecije! Bit će to opet 3D verzija, Jessica Alba glumi maćehu, bit će super!

Šator na plaži

Tarantino je u Veneciji kao predsjednik žirija. Planirate li se vidjeti? Možda otići na kupanje?

To bi bilo super, zatvorili su nas u ovaj šator na plaži pa za sada mogu samo buljiti u more! Vidio sam ga, a naći ćemo se i nakon premijere.

Je li i politički kontekst o problemu imigracije u SAD-u, koji je posebno naglašen u slučaju ilegalnih imigranata iz Meksika, oduvijek bio u scenariju?

Da, zato sam i rekao da je ovo i ozbiljan film, a ne samo eskapistička zabava. Dogodilo se da se film pojavljuje u trenutku kada je taj problem aktualan, pa i izraženiji nego prije desetljeća i pol, kad sam napisao scenarij. Imamo malo i sreće! Mislim da će film biti zanimljiv globalno, jer govori o nekim univerzalnim vrijednostima i problemima koji nisu samo američki. I James Bond je britanski lik, ali ima univerzalnu privlačnost.

Mislite li da bi se “Machete”, ovakav kakav smo vidjeli, mogao snimiti u velikom holivudskom studiju?

Ne vjerujem. Mala nezavisna kompanija nema mnogo novca, ali radi mnogo brže, nema kontrole odozgo, nema srednjostrujaških pravila koje morate poštovati, nego radite film kakav želite.

Očekujete li da će film biti hit u Arizoni, gdje od ove godine postoji vrlo kontroverzan zakon o imigraciji?

Da, naravno da će biti! Arizona pokušava riješiti problem ilegalnih doseljenika koji država ne može sama riješiti. Uveli su novi zakon, a na državi je sada da pruži neke odgovore i riješi problem. Ne mislim da je Arizona učinila nešto loše.

Raskalašena Lohan

Jessica Alba nam je rekla da je to rasistički zakon...

Zakon, bez sumnje, nije najbolje rješenje, ja samo kažem da je dobro što se pokušava, jer američka vlada ne čini ništa. Netko kaže da ovaj zakon nije dobar, a ja pitam: gdje bolji? Tražite vladu da riješi problem, a ne da ga rješavaju američke države svaka za sebe. I onda naprave loš posao. Ovo je dobro kao oblik pritiska na vladu iako ovakav zakon, nesumnjivo, nije dobar za Ameriku.

Film vrvi velikim glumačkim imenima, kao i zvijezdama 80-ih: De Niro, Alba, Seagal, Don Johnson, a tu su i Michelle Rodriguez, Lindsey Lohan. Kako ste ih uspjeli sve nagovoriti?

De Niro je bio prvi koji je potvrdio ulogu, a nakon toga je sve bilo lako, samo sam ih sve pitao: Tko je za snimanje filma s De Nirom? De Nira znam otprije pa nije bio problem doći do njega; vidio je i lažni foršpan i scenarij te pristao.

De Niro je poznat kao aktivan u političkom životu i pristaša demokrata. Je li i politički kontekst filma o imigraciji i koprupciji bio važan za njegovu odluku da prihvati ulogu?

Privukao ga je lik rasističkog i korumpiranog senatora, lik koji je želio odglumiti ironično što je moguće više, na kraju filma se prerušava u Meksikanca kojeg ubija lokalna milicija jer misle da je ilegalni imigrant. Gdje ćete veće ironije od toga! Ovaj film nije zamišljen kao politički pamflet, gledalji sami mogu izvlačiti svoje zaključke. Za mene je glavni problem korupcija, koju je teže iskorijeniti i riješiti nego problem imigracije i neki drugi problemi. Ne mislim da će se korupcija ikada riješiti, to je prevelika i premoćna zvijer za bilo koju vlast.

Kako je došlo do angažmana Stevena Seagala?

Lik narkobosa Torreza pisao sam za Seagala, tražio sam nekoga tko će biti idealan partner Dannyju za obračun mačevima na kraju filma, a Seagal je savršen izbor. Danny je snimao film sa Seagalom prije četiri godine pa mi je Steven preko Dannyja poručio kako je vrijeme da za njih dvojicu napišem uloge u nekom filmu.

A Lindsay Lohan? U većini prizora je gola, to se zove eskploatacijski film!

Lindsey je bila savršen izbor za foršpan s djevojkom ispod vodopada, duga plava kosa koja prekriva kritične dijelove tijela i lice... bila je odlična. A i svidio joj se lik raskalašene kćerkice bogatog i moćnog mafijaša, bila je vrlo otvorena za sve slobodnije prizore koje je njezin lik zahtjevao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:40