PLUS I MINUS

Seks i grad 2: Za razliku od prvog, bavi se stvarnim problemima

U obilju bučno reklamiranih premijera u SAD-u tijekom prošlog vikenda ‘Seks i grad’ zauzeo je tek treće mjesto

Moglo je ispasti i gore. U odnosu na prethodni film, “Seks i grad 2” ima puno bolju uvodnu scenu, koja se odigrava na gay vjenčanju i odiše zanimljivim spojem campa i kiča. Manjkao je samo redatelj poput Blakea Edwardsa koji bi svemu tome dao suvislu filmsku formu.

Drugo, dok je prvi film stenjao pod imbecilnim zapletom, u kojem slobodoumna junakinja priželjkuje svadbu na kakvu se ne bi odvažila ni najgora malograđanka, “dvojka” kao da se bavi stvarnim problemima. Carrie i Faca su u razmjerno friškom braku i nisu sigurni moraju li svaku večer gledati jedno drugo.

Napokon napustili NY

Charlotte sve teže podnosi kćerkicu koja vrišti i plače puna 24 sata, a Miranda je definitivno uvjerena da se žena ne bi smjela odreći karijere, unatoč tome što je majka.

Treće, kada vam u vezi zagusti, najbolje je da si priuštite kakav romantičan provod na egzotičnoj lokaciji. To su shvatili i u filmskom serijalu “Seks i grad”, pa su nas nakon već dosadnjikavog vrludanja po New Yorku, u nastavku poveli u Abu Dhabi, prijestolnicu Ujedinjenih Emirata. Snimalo se, dakako, u Maroku, jer u Abu Dhabiju ne bi mogli napraviti scenu u kojoj pobjesnjela i za islamske standarde pretjerano razgolićena Samantha gađa “fundamentaliste” prezervativima.

Temeljni problemi nisu riješeni, a nikad neće ni biti. Iz televizijskih serija ne mogu se s istom ekipom snimati kino filmovi, jer to nisu isti mediji. Tvorci “Seksa i grada” mudro su procijenili da tih filmova ne može biti previše (protagonistice su već u poodmakloj dobi), pa je bolje da su što dulji, jer u njih mogu natrpati sve i svašta, od reklamnih poruka do modnih ekstravagancija. Inače, kada bi se svaki od dosadašnja dva filma srezao na pedesetak minuta, dobili bismo solidnu epizodu jedne TV serije. Ciljna publika serije i filma nije ista. Seriju su gledale moderne urbane žene najrazličitijih generacija, dok su filmovi namijenjeni provincijalkama koje je lako impresionirati luksuzom.





Četvrtog sigurno neće biti

Ova je druga gledateljska baza puno šira, međutim, i njezino strpljenje ima granica: nimalo slučajno da je film, unatoč obilju bučno reklamiranih premijernih projekcija tijekom prošlog vikenda, zauzeo tek treće mjesto na američkoj top-listi.

Još jedan će film možda napraviti, četvrti ni slučajno.Pogriješili su i što su dopustili da se - makar i samo nakratko - u filmu pojavi Penelope Cruz. Na nekoliko trenutaka vidjeli smo kako izgleda prava filmska zvijezda - fascinantna, fotogenična, nevjerojatno elegantna. Kraj nje su protagonistice “Seksa i grada” samo karakterne glumice (istina, vrlo dobre) koje su dobile nezahvalan zadatak da predstavljaju utjelovljenje glamura.

Na televiziji im je to uspijevalo, ali na filmu se za to traže osobe drukčijeg kalibra.





Kako je evoluirao Carriein stil...

Od prve do posljednje sezone serije ‘Seks i grad’ stil glavne junakinje Carrie Bradshaw toliko je evoluirao da je u jednom trenutku prerastao i samu junakinju, glumicu, pa i seriju. Svojim je modnim izričajem (koji je izgradila upravo uz stilisticu ‘Seksa i grada’ Patriciju Field ) snažno utjecala na nekoliko generacija koje joj ipak danas često spočitavaju da pretjeruje. U prvim sezonama serije (krajnje lijeva slika) na scenu je lansirala ‘spoj nespojivog’ koji je obilježilo ulične trendove posvuda u svijetu. Što je serija dalje odmicala (druga slika slijeva), njezin je izričaj dobivao sve više primjesa ‘umjetničkog’. U prvom filmu (treća slika slijeva) počeli su prvi negativni komentari stylinga, koji su s drugim, upravo predstavljenim nastavkom, postali sve glasniji (posljednja slika), zamjerajući kostimografima da su se najviše brinuli o tome kako najbolje reklamirati Christiana Diora, Louboutina, Halston... G. Galović i N. I. Fišić









Šljokice se nose čak i u pustinji

U četvrtak u hrvatska kina ponovno stižu Carrie, Samantha, Charlotte i Miranda, koje obožavaju žene diljem svijeta. Ovaj put u filmu “Sex and the City 2” odlaze na glamuroznu avanturu u Ujedinjene Arapske Emirate gdje u Abu Dhabiju sve blješti od kreacija koje je i ovaj put osmislila kostimografkinja Patricia Field. Njoj i njezinu timu trebalo je godinu dana gledanja revija, pretraživanja tržnica Dubaija i posjeta show room-ovima u potrazi za savršenom odjećom za junakinje. Rezultat? Mnogo boja, dezena i “bling-bling nakita”.

Garderoba je inspirirana egzotičnim Bliskim istokom, a ako želite izgledati a la “Sex and the City”, ovoga ljeta svakako biste trebali uskočiti u maksi, lepršavu haljinu, posegnuti za jarkim bojama poput zelene, roza, crvene, ljubičaste i žute te nositi puno šljokica. Cipele su definitivno u prvom planu. Glumice nisu ni u jednom kadru bez štikli, pa tako ni na vrelom pustinjskom pijesku.

A kad je o odjeći riječ, klasična Charlotte nosi Diora, Samantha se ne odvaja od svoje narančaste torbice Birkin, a čak i odmjerena Miranda nabada u platformama Yves Saint Laurenta. Cijena? Nagađalo se da je garderoba stajala milijun dolara za glumice i da su je nakon filma mogle zadržati. S obzirom na to koliki publicitet film ima, vjerojatnije je da su dizajneri gospođici Field sami darovali svoje kreacije. Iako je svakoj normalnoj ženi nevjerojatno da poput Carrie hoda po kući u zlatnim štiklama i dizajnerskim haljinama, to je ipak samo film - možemo barem maštati o onakvom ormaru! G. Galović i N. I. Fišić





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 17:56