UOČI PREMIJERE

SNOWDEN Kako je nastajao film o najpoznatijem zviždaču na svijetu

 Getty
Politički triler redateljski potpisuje Oliver Stone koji je do detalja istražio slučaj, obavio brojne intervjue sa svim akterima želeći snimiti što vjerodostojniju priču

Četrdesetogodišnja karijera Olivera Stonea 16. rujna bit će okrunjena premijerom njegovog jubilarnog dvadesetog filma. Dan nakon redateljevog sedamdesetog rođendana i dva mjeseca prije američkih predsjedničkih izbora u kina će doći “Snowden”, dokudrama o životu Edwarda Snowdena, koji je 2013. godine prosljeđivanjem dokumenata američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) novinarima The Guardiana i The Washington Posta postao najpoznatiji svjetski zviždač i simbol borbe protiv nelegitimnog nadzora računala i hakerskih napada počinjenih od strane vlade.

Edward Snowden rođen je u Sjevernoj Carolini, a svoju je karijeru započeo kao zaštitar u NSA-i. Inače prilično uvjereni patriot, 2004. je godine podnio zahtjev za pristup oružanim snagama SAD-a, no nije uspio završiti obuku zbog ozljede noge. Od 2006. radio je za CIA-u i bio zadužen za sigurnost sustava informatičke tehnologije. Tri godine poslije zapošljava ga kompanija Dell, koja djeluje unutar NSA-e i u kojoj je Snowden stekao obrazovanje za “certificiranog etičkog hakera”; koje ga je načelno trebalo upoznati s hakerskim metodama rada u svrhu njihova sprječavanja. 2013. prebacili su ga u tvrtku Booz Allen Hamilton, u kojoj je objavom NSA-inih spisa kulminirala njegova borba protiv špijunaža koje je američka vlada godinama konstantno provodila. U medijima su se počeli pojavljivati podaci iz desetak tisuća dokumenata koje je Snowden slao novinarima, a i sam je dao nekoliko intervjua, poput onoga za njemački Der Spiegel, voljan otkriti svoj identitet i u potpunosti svjestan posljedica koje će izlazak u medije imati za njegovu karijeru, ali i privatni život.

YouTube

Tako je javnost saznala za program PRISM, koji je omogućavao direktan uvid u Google i Yahoo račune milijuna ljudi, za špijuniranje igrača popularnih igara Second life i World of Warcraft, prisluškivanje četrdesetak moćnika, od kojih je najviše pažnje privuklo jednogodišnje praćenje Angele Merkel, i još dugi niz propusta i nezakonskih pothvata američke agencije. Kada su se informacije počele objavljivati, Snowden je otišao u Hong Kong, a nakon toga u Moskvu, gdje je dobio politički azil i gdje je ostao živjeti do danas. Za život zarađuje naplaćujući svoje nastupe i predavanja koja se najčešće prenose preko interneta, pa je, shodno tome, Snowden jednom prilikom izjavio da “on ne živi u Moskvi, nego na internetu.”

Izdajica ili junak

Afera sa Snowdenom podijelila je američku, ali i svjetsku javnost; dok ga jedni vide kao junaka i borca za ljudska prava, drugi ga smatraju izdajicom. Njegova priča inspirirala je tri kazališne predstave, nekoliko knjiga i dokumentaraca, a Stoneov “Snowden” prvi je film hollywoodske produkcije o slučaju. Njegov je scenarij nastao prema knjigama “Snowden: dosjei: insajderska priča o najtraženijem čovjeku svijeta” novinara The Guardiana Lukea Hardinga, koju je EPH Media objavila 2014., i “Vrijeme hobotnice” odvjetnika Anatolija Kučerene, koji je igrao vrlo veliku ulogu u pregovorima za Snowdenov azil u Moskvi. Ono što je najvažnije je da su film u velikoj mjeri oblikovale informacije koje je redatelj skupio u intervjuima s bivšim djelatnicima NSA-e, novinarima, odvjetnicima i samim Snowdenom, zbog kojeg je desetak puta putovao u Moskvu na razgovore.

Zataškana imena

Za razliku od prethodnog velikog filma o istoj temi, “Citizenfour”, u kojem je sebe utjelovio sam protagonist velike afere, “Snowden” tanku granicu između rutinskog nadzora podataka i prodiranja u osobni prostor dovodi na humaniziraniju razinu; likovi u filmu velikim su dijelom nastali prema stvarnim ljudima o kojima je Snowden pričao redatelju i drugom autoru scenarija, Kieranu Fitzgeraldu, ali nisu poznata njihova prava imena niti bilo koji drugi podaci koji bi ih doveli u inkriminirajuću situaciju.

Film je takav da ga gledatelju koji ne zna apsolutno ništa o Snowdenovoj aferi nije komplicirano pratiti. Velik je naglasak stavljen na odnos Snowdena (kojeg u filmu glumi Joseph Gordon-Levitt) i njegove djevojke Lindsay Mills (čiju je ulogu preuzela Shailene Woodley), a razmjere u kojima je vlada sposobna pratiti bilo čiji život redatelj je prikazao jednostavnim scenama poput one koja se našla u traileru filma, a u kojoj Snowden tijekom seksa s djevojkom uočava otvoreni laptop i pretpostavlja da ih netko gleda kroz web kameru.

54 dana

Redatelj Stone želio je ispravnu sliku događaja u tolikoj mjeri da je u istraživanju i provođenju intervjua proveo toliko vremena da je oko 80 posto skupljenog materijala odbacio. Oko 150 stranica scenarija snimljeno je u samo 54 dana, i to na lokacijama koje su poprilično udaljene; u Münchenu, Hong Kongu i na Havajima. Zanimljiva je i činjenica da prije i tijekom snimanja redatelj nije želio izmjenjivanje ideja, preinake u scenariju i slične produkcijske i kreativne detalje sa suradnicima raspravljati elektroničkim putem, nego je inzistirao na tome da se sve rješava personalnom komunikacijom ili eventualno slanjem dokumenata poštom.

U intervjuu za New York Times Stone je izjavio “da mu je snimanje ovog filma bilo užasno iskustvo u svakom pogledu,” a preostaje vidjeti hoće li “Snowden” biti “Stoneov film” i dati mu pažnju javnosti i struke koje za svoja dva zadnja djela nije uspio dobiti, ili je u pitanju samo još jedan “film o Edwardu Snowdenu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:22