PIŠE NENAD POLIMAC

Stiže najiščekivaniji spektakl: Nakon monotonog početka, Bilbo kreće na put i počinje uzbudljiva avantura

 AP Photo/Warner Bros., James Fisher
Na filmskom portalu www.imdb.com "Hobit broj jedan" trenutačno ima 9,2 od moguće desetke, no pojavile su se glasine kako je to namješteno

Malo-pomalo, jedan od filmova koji je još donedavno figurirao kao favorit u predstojećem natjecanju za Oscara polako nestaje s popisa deset naslova koji će po svoj prilici izboriti nominaciju. Ne biste vjerovali, to je “Hobit - neočekivano putovanje” Petera Jacksona, prvi dio trilogije koja prethodi jednoj drugoj trilogiji, omiljenom “Gospodaru prstenova”: najiščekivaniji spektakl predbožićne sezone najprije je prošlog tjedna imao svjetsku premijeru u Novom Zelandu, zemlji koja je enormno profitirala od činjenice da je njezin najistaknutiji filmaš tamo odlučio realizirati većinu svojih skupih i nevjerojatno uspješnih ostvarenje.

Prvi dio “Hobita” izazvao je histeriju među mještanima Wellingtona, zatim je podjednako bombastično dočekan i u Tokiju, a svjetska distribucija počinje narednog tjedna, 13. prosinca. Ocjene “sretnika” koji su vidjeli film su superlativne, na najpopularnijem filmskom web portalu www.imdb.com “Hobit broj jedan” trenutačno ima 9,2 od moguće desetke, ali su se pojavile i glasine kako je sve to skupa namjestila grupica fanatičnih poklonika i distributera.

Izvjesnu sumnju pobudila je i činjenica da Warner Bros., moćna hollywoodska kompanija koja je zgrnula milijarde dolara na “Gospodaru prstenova”, drži embargo na recenzije svog proizvoda: kada je netko siguran da u rukama ima pravi adut, katkad ga pokaže kritičarima i mjesec dana unaprijed.

Razvučena priča

U ponedjeljak su napokon održane novinarske projekcije u Los Angelesu i New Yorku, pa je mnogo toga jasnije: u jednom se svi slažu, film će u kinima biti fenomenalno uspješan i podjarit će zanimanje za dva naredna nastavka trilogije, koja ćemo vidjeti do ljeta 2014. godine, međutim, većina kritičara smatra da je 174 minute (16 minuta traje odjavna špica, vjerojatno jedna od najduljih u povijesti kinematografije) previše vremena da bi se izložila tako tanjušna pričica. Todd McCarthy iz The Hollywood Reportera se našalio: da je Jackson režirao “Čarobnjaka iz Oza”, prošao bi čitav sat prije no što bi uragan odnio Dorothy i njezina psića Tota u čudesnu zemlju. Također, McCarthy smatra da je svaki od filmova iz trilogije “Gospodar prstenova” znatno dobio produžavanjem na DVD izdanjima, dok bi ovog “Hobita” na DVD-u trebalo skratiti.

Najslabije je ocijenjen prvi dio filma (traje otprilike 40 minuta), koji ima dva prologa, i u kojem čarobnjak Gandalf (sir Ian McKellen) nagovara hobita Bilba Bagginsa ( Martin Freeman) da se pridruži trinaestorici patuljaka i pomogne im preoteti njihovo blago od zločestog zmaja Smauga. Kada Bilbo naposljetku krene na put, počinju uzbuđenja, koja se - uz nekoliko ne osobito potrebnih digresija - nižu sve do završnice.

24 ili 48 sličica?

Tehnička izvedba za mnoge također predstavlja problem. Film će igrati u kinima u 3-D formatu, na što nitko nema prigovora, ali ih smeta redateljeva odluka da film snima sa 48 sličica u sekundi, a ne 24, kao što je uobičajeno. Neke scene izgledaju poput suviše osvijetljenog videospota, nemaju kontrasta, a kada je u pitanju vrtoglava akcija, nisu bez vraga prigovori kako bi nekima u kinu moglo pozliti. Opći je sud da Jackson još nije ovladao tom tehnikom kako spada i da je trebao pričekati još godinu dana prije no što je upotrijebi: budući da će se usporedno prikazivati i 3-D verzija realizirana sa 24 sličice u sekundi, preporuka je da se radije odabere dvorana u kojoj je ta na programu.

Kritičar utjecajnog web portala IndieWire tvrdi da “Hobit - neočekivano putovanje” manje film, a puno više neka vrsta zabavnog parka. Je li to prigovor? Nipošto, jer povremeno imate dojam da ste na pravom pravcatom rollercoasteru!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:12