KONTROVERZE

Stone gleda Hitlera u novom kontekstu

ZAGREB - Novi, televizijski projekt Olivera Stonea ponovno nosi pridjev povijesne kontroverze. Nakon filmova u kojima se bavio velikim američkim temama poput atentata na Kennedyja ili života američkog predsjednika Busha , ovaj enfant terrible američke kinematografije predstavio je novi projekt - televizijsku seriju “Secret History of America”.

Prema najavama samog redatelja, unaprijed spremnog na “napade ignoranata”, u seriji se baca sasvim novo svjetlo na Adolfa Hitlera (sic!) i ulogu američkih korporacija u dolasku Nacionalsocijalističke partije na vlast u Njemačkoj.

Drže Obamu u šaci

Na Stoneovoj kritičkoj meti ponovno je američka vojna industrija koju je u svome filmu JFK optužio za urotu protiv Kennedyja, baš kao što sada tvrdi da isti moguli drže u šaci Obamu.

“Pred vama nije uobičajeni proizvod History Channela”, rekao je 63-godišnji redatelj na predstavljanju serije u Pasadeni, pred udruženjem američkih TV kritičara, pojasnivši svoj pristup povijesti na sljedeći način: “Ne možeš se baviti povijesnim temama ako nemaš suosjećanja za osobe koje bi trebao mrziti. Bio sam u stanju staviti se i u Hitlerovu i u Staljinovu poziciju kako bih razumio njihov pogled na svijet. Moramo širiti svoje poglede, ne robovati uobičajenom razmišljanju. Pokazujemo kako je nastala nacistička stranka. Također, postavljamo pitanja koliko je američkih korporacija u to bilo uključeno, od General Motorsa pa do IBM-a.”

Na predstavljanju serije prikazan je foršpan, a iako je Stone bio očekivano pretenciozan, ostatak ekipe je pokazivao priličnu nervozu zbog redateljeve najave “suosjećanja s političkim vođama odgovornim za masovna ubojstva”.

Serija za Showtime

Glavni scenarist serije, profesor povijesti Peter Kuznick, pokušao je umanjiti štetu: “Nemojte nas krivo shvatiti. Nećemo pokazati Hitlera u pozitivnom svjetlu. No nastojimo ga pokazati kao povijesni fenomen, a ne nekoga tko se pojavio niotkuda”. Stone je dodao kako povijesne ličnosti u seriji koju je napravio za Showtime nisu obilježene kao “dobre” ili “loše”. Odluka američkog predsjednika Trumana o bacanju atomske bombe na Japan, početak i kraj Hladnoga rata, te “prava slika o Staljinu”, neke su od tema ove serije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:58