VODIČ

Stream preporuka: Nicolas Cage u maniri Knjaza vodi nas kroz povijest psovanja

Nicolas Cage ”History of swear words”
 Netflix
Taj i takav Cage, toliko loš da je ustvari dobar, voditelj je i narator novog Netflixova dokumentarca koji je postao instantni hit

Ne postoji toliko veliki trash, a da Nicolas Cage ne bi s guštom glumio u njemu. Bizarna karijera, bizarni karakter, bizarne uloge, svakako, ali i neprijeporni talent, a kako smo se ovoga ljeta uvjerili dok se u pink jaknici s prišivcima pudlica prešetavao po Dubrovniku, očito i tip s istančanim smislom za autoironiju.

U tijeku je svojevrsni revival njegove turbulentne karijere, koja je imala vrhova (Oscar i Zlatni globus za "Napuštajući Las Vegas" i uloge u hvaljenima "Divlji u srcu " i "Raising Arizona"), ali i dubokih ponora (treš akcići poput "Con Air" ili "Ghost Rider") osobnih bankrota, borbi s ovisnošću i ispada ludila.

Taj i takav Cage, toliko loš da je ustvari dobar, voditelj je i narator novog Netflixova dokumentarca koji je postao instantni hit, a kako i ne bi kad se bavi poviješću - psovanja.

"History of Swear Words" serijal je u šest epizoda koji secira najpopularnije američke psovke. Redaju se tako fuck, shit, bitch, dick, pussy i damn, a Cage ne toliko različito od našega genijalca Knjaza kroz niz skečeva i intervjua sa znanstvenicima, psiholozima, teoretičarima filma i ostalima vodi gledatelja kroz terapeutske učinke psovanja, etimologiju i povijest izraza. Dokumentarac je dinamičan, brz (svaka epizoda traje samo 20 minuta), a kritičari su manje-više zadovoljni načinom na koji se epizode razvijaju.

Ako vas "History of Swear Words" ponovno navuče na Cagea, evo vam i male top-liste njegovih najzabavnijih uloga: "Face/Off" Johna Wooa, suludi "Mandy" Panosa Cosmatosa (morate vidjeti da biste povjerovali), nepravedno nezapaženi hororac "Mom & Dad" ili YouTube filmići kad je 1997. testirao kostim Supermana. Dotad, Netflixov dokuserijal, i on u njemu, fino će vas zabaviti. A Knjazu ideja: zovi čovika s Netflixa.

"Boja je radost" iz Zbirke Tonija Politea

Moderna galerija, nacionalni muzej moderne umjetnosti, programsku 2021. godinu otvara slavljem boja i oblika u umjetničkim djelima izabranim iz Zbirke Tonija Politea. Politeova zbirka slika, objekata i grafika objedinjuje više od 400 djela domaćih i inozemnih umjetnika. Nastala je zahvaljujući Politeovu sudjelovanju u međunarodnom kulturnom okruženju, neopterećenom investicijskim aspektima kolekcionarstva. Sazdana je po osobnom estetskom ključu koji se ne obazire na trendove i uvriježene vrijednosti i koji u potpunosti odražava osobnost svog vlasnika. Za osobe poput Tonija Politea sudjelovanje u umjetničkom okruženju je način postojanja punim plućima. Od umjetnosti i za umjetnost se živi, s umjetnicima se poslovno surađuje i druži, umjetnička djela se produciraju, razmjenjuju i u njima su uživa u svom privatnom prostoru.

Virtualna izložba o otvorenju Strossmayerove galerije

Strossmayerova galerija HAZU pripremila je virtualnu izložbu "Sjat će ti ime za velike čine: biskup Strossmayer na svečanosti otvorenja Galerije slika i posvećenja Akademijine palače 1884. godine". Izložba ocrtava tijek višednevnih svečanosti kojima je 1884. obilježeno posvećenje Akademijine palače i otvorenje njezine Galerije slika, kao i zanimljivih okolnosti koje su im prethodile.

"Kupi ulaznicu, podari nadu", koncert solista osječkog HNK

Godinu 2021. Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku počinje humanitarnim programom pod nazivom 'Kupi ulaznicu, podari nadu', kojim žele pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji snažno pogođenoj potresom. Cijena ulaznice je 50 kuna, svi glumci predstave će do kraja pandemije izvoditi s vizirima. 14. i 15. siječnja na repertoaru je i humanitarni koncert solista osječkog HNK.

Ecija Ojdanić i "Vla Vla Vlajland Cabaret" u Zadru

Večeras u HNK Zadar gostuje predstava Kazališta Moruzgva "Vla Vla Vlajland Cabaret" prema tekstu i režiji Ivana Lea Leme te u izvedbi Ecije Ojdanić. Riječ je o svojevrsnom nastavku predstave "Cabaret preko veze". U prethodnom cabaretu veliku simpatiju publike privukao je lik Vlajne čistačice koja se na posebno smiješan način borila za svoju egzistenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:42