KAKO SNIMITI FILM

TRI HRVATSKA FILMA OSIGURALA EUROPSKI NOVAC Jedina zemlja koja je uspjela osigurati Medijinu potporu u sve tri kategorije

 Damir Krajač / CROPIX

Na listi odobrenih projekata Potprograma MEDIA našli su se Kristalni otmičari (60.000 eura), Mladi Tesla i kradljivci ideja (50.000 eura) i Posljednja reprezentacija (25.000 eura). Tako je Hrvatska ‒ zajedno s Češkom, Francuskom, Luksemburgom ‒ jedina zemlja koja je uspjela osigurati Medijinu potporu u sve tri kategorije: animiranoj, igranoj i dokumentarnoj formi, kako javlja HAVC.

Također, po broju odobrenih projekata, Hrvatska se nalazi na visokom 8. mjestu, uz Dansku, Luksemburg, Mađarsku, Norvešku, Sloveniju i Rumunjsku, a s obzirom na ukupan odobreni iznos od 135.000 eura, s Luksemburgom dijeli visoko deveto mjesto.

Kristalni otmičari su animirani dugometražni film koji je osigurao potporu u iznosu od 60.000 eura. Iza projekta stoji producentska tvrtka Filmosaurux Rex, režiser je Arsen Anton Ostojić, dok scenarij, prema priči Dušana Vukotića, uz doajena hrvatske animacije i oskarovca, potpisuju i Aleksandar Žiljak te Arsen Anton Ostojić.

Izvršna agencija za audiovizualnu politiku, obrazovanje i kulturu projekt je ocijenila ovim riječima: 'Prošireni scenoslijed filma ukazuje na njegov ogroman potencijal, priča ima zanimljivu narativnu krivulju, dok dobro opisane likove karakterizira naglašena aktivnost i povezanost sa svakodnevnim životom, s posebnim osvrtom na pitanja zaštite okoliša. Prijavnica je ispunjena profesionalno: razvojna, distribucijska i marketinška strategija kvalitetno su pripremljene i detaljno pojašnjene. Projekt također reflektira gorljivu želju i spremnost tima za produkciju filma u kontekstu međunarodnih koprodukcija te okrenutost širokoj publici.'

Mladi Tesla i kradljivci ideja igrani je filmu za djecu kojem je dodijeljena potpora u iznosu od 50.000 eura. Za projekt je odgovorna producentska tvrtka Jaako Dobra Produkcija, a kao scenarist i režiser ‒ Petar Orešković. Ovako je projekt procijenila i opisala Izvršna agencija za audiovizualnu politiku, obrazovanje i kulturu: 'Ideja filma je originalna i svježa, a posebnost joj pridaje spoj povijesti i fantazije koje se na vrlo dobro osmišljen način izmjenjuju. Pohvalno je stavljanje u fokus Nikole Tesle, jednoga od najvećih europskih izumitelja, kako bi se opisao svijet znanosti, izuma i eksperimentiranja. Povijesno istraživanje razdoblja u kojemu je Tesla djelovao ‒ vremena Austro-Ugarske Monarhije ‒ samom filmu daje specifičan predznak i omogućuje mu posjedovanje dodatne dimenzije koja ga može učiniti zanimljivim i starijoj publici. Kreativan je pristup inovativan i dobro odgovara konceptu filma. Jednako tako, kreativan tim pridružen filmu jest talentiran i iskusan, što ide u prilog osiguravanju njegove realizacije.'.

Posljednja reprezentacija je dokumentarni film koji je stekao potporu u iznosu od 25.000 eura. Projekt je osmislila producentska tvrtka Sekvenca, dok je za scenarij i režiju odgovoran Jure Pavlović. Izvršna agencija za audiovizualnu politiku, obrazovanje i kulturu na ovaj je način istaknula njegove bitne odrednice: 'Izgubljena reprezentacija neodoljiv je dokumentarni projekt. Okosnicu filma čine osobni i profesionalni ciljevi košarkaša u nacionalnome timu, kao i njihova trenera, a poseban je naglasak stavljen na nepredvidive situacije koje uzrokuju velike životne promjene. Film također donosi svojevrsnu emocionalnu vrijednost za gledatelje u regiji. Razvojni je plan detaljno opisan, dok je distribucijska strategija dobro elaborirana, s jasnom vizijom prikazivanja, kako u Hrvatskoj i regiji, tako i diljem Europe.'.

Na drugome roku poziva EACEA 20/2016 zaprimljeno je ukupno 406 prijava iz 34 zemlje članice Potprograma MEDIA. Potpora je odobrena za 77 projekata iz 30 zemalja članica Potprograma MEDIA. Ukupan je iznos osiguranih sredstava 3.060.000 eura, javlja HAVC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:37