POPULARNI KVIZ

U HTV-ovoj ‘Potjeri‘ pao rekord: Bila je to slatka osveta najvećeg tragičara hrvatskih kvizova

Antonio Mustahinić, Robert Lojpur, Julije Žigo i Marko Veizović
 HRT
‘U ‘Milijunašu‘ sam pao na posljednjem pitanju, ali sada smo najopasnijem lovcu uzeli 294 tisuće kuna‘

Uigrani tim majstora s mora uspio je večeras osvojiti rekordan iznos u “Potjeri”! Puljanin Marko Veizović, Zadranin Julije Žigo, Splićanin Robert Lojpur i Dubrovčanin Antonio Mustahinić u 954. emisiji HTV-ova kviza nadmašili su lovca Krešimira Sučevića Međerala i osvojili sjajnih 294.000 kuna, odnosno 73.500 kuna po natjecatelju.

image
Robert Lojpur
HRT

- Dosadašnji rekordni iznos bio je 250.000 kuna, osvojila ga je tročlana ekipa 31. ožujka 2015. godine, kada je u završnoj potjeri “pao” Dean Kotiga, koji nije uspio stići šesnaest koraka, iako su ga sekunde dijelile od toga da ih stigne - prisjeća se Igor Grković, urednik “Potjere”, i nastavlja:

- Ova rekordna morska ekipa, poput prethodnih rekordera, napravila je isto tako velikih šesnaest koraka. Iako je Krešo naš najuspješniji lovac, u ovoj je emisiji ostao “kratak”. U tom smislu, pobijediti Krešu na mjestu lovca poseban je izazov svakoj natjecateljskoj ekipi, a ni naši novi rekorderi tu, jasno, nisu bili iznimka - kaže Grković, koji ističe kako je mozak ekipe koja je večeras osvojila novi rekord u kvizu svakako bio poznati splitski kvizoman Robert Lojpur (50).

image
Antonio Mustahinić, Robert Lojpur, Julije Žigo i Marko Veizović
HRT

Miran i iskusan

- Lojpur je pružio odličnu partiju i svojim je iskustvom i znanjem ekipi donio mirnoću. Međutim, i ostali su odigrali izvrsno. Marko Veizović, koji se nedavno istaknuo u “Milijunašu”, odigrao je kapetanski. Jednako kao i Julije Žigo i mladi Antonio Mustahinić, koji je na ploči obranio višu ponudu od 90.000 kuna - naglašava Grković.

Što kažu natjecatelji?

- Nadam se da sam nastupom u ovoj “Potjeri” prestao biti svojevrsni Don Quijote hrvatskoga kviza. Jer, valjda svi ljubitelji kvizova još uvijek živo pamte onog “Milijunaša” u kojem sam s dva džokera uspio doći do završnog, petnaestog pitanja, a onda, nakon što sam iskoristio džoker pola-pola, rekao pogrešan odgovor i ljosnuo na 32.000 kuna. Premda, meni, kad igram, zaista nije u prvom planu lova. Igram igre radi, uživam u tome. Igrao sam se tako u svim hrvatskim kvizovima, osim “Šifre”, a počeo sam još osamdesetih u “Kviskoteci” - kaže Lojpur, jedan od legendarnih vitezova uzaludnog znanja, kako je majstore kviza svojedobno prozvao Lazo Goluža. No, tragičar kvizova, kojeg su tijekom prethodnih natjecanja pratile brojne pegule, ovaj put uspio je nadmašiti Krešimira Sučevića Međerala, kojeg u “Potjeri” bije glas najopakijeg lovca.

image
Krešimir Sučević Međeral
HRT

Dobar glas daleko se čuje, loš još dalje, kroz smijeh kaže Krešimir Sučević Međeral, kojem je, naravno, malo krivo da je “pao”, ali od srca čestita ekipi na čelu s Lojpurom.

- Ako sam već morao biti poražen, drago mi je da poraz mogu pripisati Lojpuru i njegovom timu. Dečki su to zaista zaslužili - sportski čestita lovac, a mi smo Lojpura upitali kako se osjećao kada je shvatio da će pred njegov tim doći upravo Sučević Međeral.

Žena će znati

- Nije mi bilo svejedno. Istina, ja Krešu ne doživljavam kao najopakijeg lovca, prema mojem mišljenju, jednako su opasni i Morana Zibar i Dean Kotiga i Mladen Vukorepa. Koji god lovac sjedne preko puta tebe, nije ti svejedno - priznaje Lojpur, koji zarađen novac neće uložiti u poslovanje svoje privatne tvrtke koja se bavi brodovima, nego će ga dati ženi.

- Vjerujte, moja gospođa će dobro znati na što treba potrošiti 73.500 kuna - smije se Lojpur, čija je epizoda u “Potjeri” ovim pothvatom okončana. Naime, onaj tko u ovom kvizu osvoji novac, ispunio je svoju misiju i više se nema pravo natjecati, ističe urednik Grković, koji kaže da je više nego zadovoljan novim oborenim rekordom “Potjere”.

- Kada su natjecatelji pobijedili Krešu, nastala je sjajna atmosfera u televizijskom studiju, što ne čudi jer je ulog bio velik. Drago mi je da je ova ekipa pokazala kako se treba igrati ovaj kviz: uz pregršt znanja, kontroliranog rizika, timske igre i izvrsne koordinacije u završnoj potjeri - naglašava Grković.

image
Marko Veizović
HRT

Pobjedničku ekipu, uz Roberta Lojpura, čini i 27-godišnji Marko Veizović.

- Imam 27 godina, rodom sam iz Pule, gdje sam završio osnovnu školu i gimnaziju. Potom sam se preselio u Zagreb radi studiranja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva pa sam tu i ostao, zaposlivši se kao software developer u kompaniji Ericsson Nikola Tesla. Kada ne radim, nastojim se baviti sportom, prije svega košarkom, a volim i odigrati pub kvizove s prijateljima ili pogledati neki film ili seriju - kaže Veizović, kojeg pitamo je li se nadao ovakvom uspjehu u “Potjeri”.

- Sigurno je da se ne bih ni prijavljivao kada ne bih vjerovao da mogu, odnosno da možemo, pobijediti, ali za obaranje rekorda bilo je potrebno da se brojne stvari poslože, a o tome nisam razmišljao, barem ne do samog snimanja. Tada sam shvatio da smo odlična i hrabra ekipa te kako smo brzo stvorili kemiju kojom se može postići nešto više - kaže Veizović, koji još nije odlučio na što će potrošiti dobitak. Što su mu njegovi najbliži rekli kada su doznali da je sa svojom ekipom bio bolji od iskusnog lovca?
- Moji doma vole gledati “Potjeru” pa znaju da je izuzetno teško pobijediti, neovisno o kojem se lovcu radi, a zbog činjenice da je Krešo statistički najuspješniji lovac, samim time, pobjeda je, uz oboreni rekord, još slađa - ističe Veizović, koji je prije nekoliko godina imao neuspješni pokušaj na “Potjeri”, a nedavno je na “Milijunašu” osvojio 64.000 kuna.

Planinar u akciji

U timu koji pobjeđuje u “Potjeri” bio je i Julije Žigo (38) iz Zadra.

image
Julije Žigo
HRT

- Radim kao učitelj prirode i biologije u osnovnoj školi Krune Krstića u Zadru, a inače sam po struci diplomirani inženjer biologije i ekologije mora. Osim toga, aktivni sam član planinarskog društva Paklenica, unutar kojeg se najviše bavim održavanjem, tj. markiranjem, planinarskih staza. Obiteljski sam čovjek i imam dvoje djece, dječaka (9) i djevojčicu (3). Dosad nisam sudjelovao na televizijskim kvizovima, tek nekoliko puta igrao sam u pub kvizu u Zadru. Na “Potjeru” sam se prijavljivao triput, i uspjelo je iz treće. Došao sam radi iskustva koje se može doživjeti jedino sudjelovanjem u snimanju kviza. Uvijek sam mislio da postoje izgledi za pobjedu, ali o bilo kakvom rekordu nisam niti pomišljao, stoga je ovo veliko iznenađenje. Ekipa je bila jaka i raznolika, a ja sam pridonio onoliko koliko sam mogao. Novcem osvojenim u kvizu planiram počastiti svoje ukućane jednim lijepim putovanjem, a ostat će nešto i za popunjavanje rupa u proračunu i za pokoju feštu (nadam se). Zanimljivost jest da je snimanje bilo točno na datum rođendana mog sina, to je bio prvi znak sreće, očito - kaže Žigo.

Sitne zadovoljštine

- Takav uspjeh na “Potjeri” definitivno nisam očekivao. Neki inicijalni ciljevi koje sam sebi postavio bili su 7 odgovora u minuti i prolazak na ploči. Za sedmi odgovor malo je nedostajalo, ali mislim da to na kraju nije ni bilo pretjerano bitno. Doduše, moram istaknuti osjećaj koji sam dobio nakon što sam upoznao ekipu i nakon što smo počeli odgovarati na pitanja: shvatio sam da se izvrsno nadopunjujemo i kako bismo mogli učiniti dosta ako se svi nađemo u završnoj “Potjeri”. Izrazito sam zahvalan ekipi i presretan što sam ih upoznao. Osim znanjem, ističu se i karakterom: vedri su, sigurni, i pomogli su mi da se osjećam ugodno u studiju. Mislim da takav uspjeh dugujemo upravo timskom duhu naše ekipe - smatra Antonio Mustahinić (19), iz Dubrovnika, student kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, i nastavlja:

- Osvojeni novac ću potrošiti primarno u dogovoru s obitelji, ali i za neke sitne osobne zadovoljštine za vrijeme studija u Zagrebu - kaže dubrovački student, čiji su rođaci emotivno proživjeli njegov premijerni nastup u nekom televizijskom kvizu.

image
Antonio Mustahinić
HRT

- Kod kuće su emocije bile u skokovima: u početku je bilo “samo da ne bude Krešo”. Kad se Krešo pojavio iz tunela, zavladala je blaga tuga, no kako je emisija odmicala, tako je bilo sve više nade. Za vrijeme moje igre na ploči i završne “Potjere” nitko nije mogao sjediti mirno. Euforija je počela malo prije kraja, kad je pobjednik bio jasan. Onda je reakcija bila “ma mogao je Krešo biti i deset puta”. Sve u svemu, dosta neizvjesnosti, ali svi su nemjerljivo ponosni i sretni - rekao je Mustahinić, koji će nakon ovog pothvata nastaviti s igranjem u kvizovima:

- “Potjera” je moj prvi kviz, i smatram da je ovo zaista izvrstan početak! Želim nastaviti igrati kvizove, kako pub kvizove, tako i neke veće, ako se prilika pruži. O “Milijunašu” još ne razmišljam, možda dogodine! Prijava na “Potjeru” bila je spontana pa ne sumnjam da će se to dogoditi i za “Milijunaša” kada dođe vrijeme - rekao je najmlađi član pobjedničke ekipe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:57