ZAGREBDOX

VIDEO: 'DO POSLJEDNJEG DAHA' Franjo Tuđman u dosad neprikazanom filmu Vinka Grubišića

Struktura filma izvedena je iz kružnog objekta nekadašnjeg Muzeja revolucije naroda Hrvatske (danas HDLU-a) na Trgu žrtava fašizma oko kojeg kruži jedan od boraca NOB-a

U bogatom programu ovogodišnjeg Zagrebdoxa nalazi se i film 'Do posljednjeg daha' u kojem se pojavljuje pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman snimljen prije 90-ih godina. Ovaj eksperimentalni film, u programu ADU Dox koji obuhvaća dosad neprikazane naslove nekadašnjih studenata režije zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, snimljen je 1989. godine u režiji Vinka Grubišića, koji je upisao studij režije 1984. godine.

Prema vlastitom scenariju, Grubišić je 'Do posljednjeg daha' posvetio teorijskim radovima nositelja filmske ruske avangarde, a utemeljio ga je prema manifestu Kino-oko Dzige Vertova, pionira sovjetskog dokumentarnog filma. Prema vlastitim riječima, Grubišić je bio opsjednut teorijom filmske avangarde još od vremena eksperimentalnih radova u kino klubu, kada je manifest Kino-oko znao napamet.

Struktura filma 'Do posljednjeg daha' izvedena je iz kružnog objekta nekadašnjeg Muzeja revolucije naroda Hrvatske (danas HDLU-a) na Trgu žrtava fašizma oko kojeg kruži jedan od boraca NOB-a kao glavni pripovjedač filma. Zgrada koja predstavlja noseću strukturu filma prešla je puni krug ne pomaknuvši se s mjesta: od umjetnosti preko politike, religije, ideologije i rata, da bi se u konačnici vratila umjetnosti.

Film se prikazuje danas od 17 sati u dvorani 4 zagrebačkog Cineplexxa u Centru Kaptol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 05:08