FILMSKI FESTIVAL

VIDEO Izbor filmskog kritičara Jutarnjeg lista Nenada Polimca: Ovih deset filmova ZagrebDoxa morate vidjeti!

U nedjelju uvečer, ovogodišnji, deveti po redu ZagrebDox, koji od osnutka uspješno vodi Nenad Puhovski, započet će projekcijom dokumentarca Nebojše Slijepčevića “Gangster te voli”, filmom o tapetaru iz Imotskog koji je ostavio redovni posao i posvetio se spajanju “usamljenih srca”.

Po objavljenom programu, za pretpostaviti je da će ovogodišnji ZagrebDox zabilježiti jedan od rekordnih posjeta. Ne samo da su tu filmovi koji su se natjecali ili se natječu za Oscara i nagradu Britanske akademije za film i televiziju, nego ćemo vidjeti i laureate s najvažnijih svjetskih festivala kao što su IDFA u Amsterdamu i Dok Leipzig. Uz posebno izdvojene naslove, u međunarodnoj konkurenciji pažnju privlače francusko-poljski “Samica za zločestog dečka”, prikazan u službenom programu IDFA, “U potrazi za ledom” Jeffa Orlowskog jedan je od najpopularnijih dokumentaraca prošle sezone, “Knjiga o tundri” proglašena je lani najboljim ruskim ostvarenjem te vrste, a “Dvije godine na moru” nagrađen je u Veneciji i na CPH:Doxu u Kopenhagenu.

U regionalnoj konkurenciji prevladavaju premijere, pa je teško pretpostaviti što sve očekivati. Vidjet ćemo još jedan Slijepčevićev prilog, “Muški film”, a s novim ostvarenjima predstavit će se produktivni Goran Dević, poznati autor eksperimentalnih filmova Ivan Faktor te Sarajlija Nedžad Begović.

Program Biografski Dox obično je odlično posjećen, a veliko zanimanje trebalo bi vladati - uz one izdvojene u okvirima - i za filmove “Steve Jobs: Izgubljeni intervju”, napravljen u vrijeme kada je pokojni kompjutorski tajkun napuštao Apple i osnivao novu kompaniju NeXT, te “Upoznajte Fokkensice”, portret sestara blizanki koje su 40 godina radile kao prostitutke u četvrti “crvenih svjetiljki” u Amsterdamu.

Izraelski “Čuvari” su, dakako, najjači adut u Kontroverznom Doxu, međutim, gledat će se (svakako i zbog naslova) “Hrvatska plutokracija” Stevena Ellisa, američko-hrvatska koprodukcija, te “Pogled umjetnika na prošlost” poznatog sarajevskog kazališnog i filmskog redatelja Dine Mustafića.

Autorska večer posvećena je Vlatki Vorkapić, redateljici, koja je sve do fenomenalnog uspjeha komedije “Sonja i bik” privlačila puno manje pažnje, ali je bila itekako respektirana autorica dokumentarnih, najčešće etnografskih filmova: vidjet ćemo tri njezina ranija ostvarenja, “Pučka intima”, “Super snaga čudnih ljudi” i “Pogačica, ročelica, mendulica”.

Glavnu retrospektivu dobio je Viktor Kosakovski, danas veliko ime svjetskog dokumentarnog filma: rođen 1961. u tadašnjem Lenjingradu (danas Petrogradu), od devedesetih postaje zapaženi filmaš i trijumfira na IDFA, Dok Leipzigu i mnogim drugim festivalima. Njegov program uključuje osam naslova, što je prvorazredna poslastica za poklonike te filmske vrste.

Zgodna je dosjetka bila predstaviti dokumentarce Imaginarne akademije koje su od druge polovice devedesetih režirali Rajko Grlić, Dalibor Matanić, Igor Mirković, Stanislav Tomić i mnogi drugi, no takvih je originalnih umetaka u dosad već poznate programe još bar pet-šest: ZagrebDox će narednog tjedna prikazati ukupno preko 200 filmova i bit će prava muka pohvatati sve što je na festivalu vrijedno pažnje.

Čin smaknuća

Joshua Oppenheimer, učenik Dušana Makavejeva, režirao je nevjerojatan dokumentarac o indonezijskim gangsterima koji su sredinom 60-ih uz blagoslov vojnog vrha pobili na desetke tisuća ljudi, od kojih mnogi nisu bili ni politički protivnici režima. Uz pomoć autora krvnici u mirovini insceniraju svoje „podvige“. Najveća atrakcija u Međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa.

Uljez

Ulaznica više u tom programu trebala bi se tražiti i za ovaj film. 13-godišnji Nicholas Barclay nestao je 1994. iz svog doma u Teksasu. Četiri godine kasnije izvjesni Frédéric Bourdin ustvrdio je da je upravo on nestali tinejdžer, iako je puno stariji od njega. Film Barta Laytona gleda se kao napeti triler, a dobio je uz brojna priznanja i nagradu BAFTA za najbolji dokumentarac.

Zimski nomadi

Mislili ste da su pastiri u potrazi za svježim pašnjacima bar u Europi stvar prošlosti, no nije baš tako. Ovaj film u režiji Munuela van Stuerlera usmjerio se na dvoje pastira koji tijekom zime sa stadom od 800 ovaca redovno prelaze švicarsku granicu i nalaze bolju ispašu. Nagrada Europske filmske akademije na najbolji dokumentarni film.

Rođak u drugom koljenu

Poznati francuski filmaš Alan Berliner već se bavio osjetljivim obiteljskim odnosima, a ovaj put se posvetio pjesniku Edwinu Honigu, prvom rođaku svoje majke, koji je obolio od Alzheimerove bolesti, od koje je umro i Berlinerov otac. Dobitnik nagrade za najbolji dugi film na IDFA u Amsterdamu igra u programu Majstori Doxa.

Kuća u kojoj živim

U Majstorima Doxa prikazuje se i novi film poznatog američkog dokumentarista Eugenea Jareckog, koji je osvojio glavnu nagradu u toj kategoriji na festivalu u Sundanceu. Smatralo se da će dobiti i nominaciju za Oscara, ali je ta izostala. Mislili ste da Amerika vodi ozbiljan rat protiv dilera drogom? Kako film pokazuje, nije baš tako.

Ethel

U sekciji Biografski Dox svakako vrijedi pogledati film o Ethel Kennedy, koja se nakon atentata na supruga Roberta morala sama brinuti za jedanaestoro djece. Film je režirala njezina kći Rory Kennedy i napravila fascinantan spoj obiteljskog portreta i povijesne kronike. Možda ćemo ga uskoro vidjeti i na našem HBO-u.

Harry Dean Stanton: Djelomično fikcija

Igrao je efektne epizode u krimićima i akcićima novohollywoodskih prvaka Johna Miliusa i Johna Carpentera, no nakon što mu je Wim Wenders povjerio glavnu ulogu u filmu „Paris, Texas“, za njega su se zainteresirali i art filmaši poput Davida Lyncha i Paula Sorentina. Zabavan portret Sophie Huber prikazuje se u Biografskom Doxu.

Čuvari

Rijedak je slučaj da su šefovi tajnih službi progresivniji od političara, no šestorica koji su vodili izraelski Shin Bet, agenciju za unutarnju sigurnost, radikalnije gledaju na političke probleme s Palestincima nego premijeri. Redatelj Dror Moreh napravio je podvig kada ih je uopće doveo pred kamere. Film se natječe za Oscara i prikazuje se u programu Kontroverzni Dox.









Kraljica Versaillesa

Jedan od najspominjanijih dokumentaraca lanjske sezone najprije je dobio nagradu za režiju u Sundanceu, a zatim se okitio desetinama priznanja. Lauren Greenfield imala je dobar instinkt kada je odlučila snimati gradnju kuće milijardera Davida Siegela, američki Versailles, no ekonomska kriza osujetila mu je plan. Film igra u programu Happy Dox.

Šuti i sviraj hitove

Program Glazbeni Dox kao glavnu atrakciju nudi film o posljednjem koncertu grupe LCD Soundsystem u Madison Square Gardenu, uoči kojeg je njihov vođa James Murphy najavio razlaz. Koncert je trajao četiri sata, a ovaj dokumentarac Willa Lovelacea i Dylana Southerna samo stotinjak minuta, no poklonici grupe ga neće propustiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:10