MAJSTOR RIJEČI

VIDEO: PREMINUO JE NAJPOZNATIJI SVJETSKI FILMSKI KRITIČAR Legendarni Roger Ebert izgubio bitku s opakom bolešću

 AFP
Na svom je blogu napisao kako uzima stanku 'jer nas ne namjerava još napustiti'

Majstor filmske kritike Roger Ebert preminuo je danas, samo dva dana nakon što je na svom blogu objavio kako mu se rak vratio.

Napisao je kako uzima stanku 'jer nas ne namjerava još napustiti'.

Nažalost, u 70. godini izgubio je bitku za život.

- Teška srca moramo vas obavijestiti da je legendarni filmski kritičar Roger Ebert premino, napisao je tužnu vijest na Twitteru jedan od bivših Ebertovih poslodavaca.

Rak štitnjače kritičaru je prvi puta dijagnosticiran 2002., a nakon što je bolest metastazirala na žlijezde slinovnice, Ebert je podvrgnut operacijama nakon kojih više nije mogao govoriti.

U prosincu prošle godine Ebert je morao u bolnicu zbog povrede kuka, te mu je tada ponovno dijagnosticiran rak.

Ebert je godišnje recenzirao oko 200 filmova, dok je prošlu godinu zaključio sa 306 kritika.

Pisao je kolumne za Sun-Times, surađivao s nizom drugih američkih novina te redovito održavao filmski blog.

Roger Ebert je i prvi dobitnik Pulitzerove nagrade za filmske kritike.

Završio studij na University of Chicago i pisao je filmske kritike punih 40 godina. Ebert je napisao više od 15 knjiga.

'Dok pišem svi moji problemi nestaju, i postajem osoba koja sam uvijek bio', rekao je za Esquire 2010. godine.

Najveću popularnost stekao je od 1982. do 1999. godine kada je zajedno s kolegom Geneom Siskelom vodio televizijsku emisiju 'Siskel & Ebert', a nakon što je Siskel preminuo emisijuje nastavio voditi s Richardom Roeperom.

Tijekom godina stekao je reputaciju najrelevantnijeg američkog fimskog kritičara čije se mišljenje uvijek s pozornošću pratilo.

Ebert je bio prijatelj Russa Meyera s kojim je napisao scenarij za film 'Beyond the Valley of the Dolls' koji nije dobro prošao kod publike te je zaradio loše ocijene. Bio je veliki obožavatelj znanstveno fantastičnih filmova, a jedan od njegovih najdražih filmova bio je "2001: Odiseja u svemiru".

Iako je najpoznatiji po svojim oštrim kritikama, Ebert je zaslužan i za najpopularniji oblik kritike, a to je poznati “palac gore”, koji je postao zaštitni znak njega i Genea Siskela.

Ebert se 1992. godine vjenčao s odvjetnicom Chaz Hammelsmith, a prije nje kratko je izlazio s poznatom voditeljicom Oprah Winfrey.

Posljednjih godina Ebert je opširno pisao o svoj teškoj bolesti. Koristio je društvene mreže Twitter i Facebook kako bi se još intenzivnije povezao s čitateljima.

Bio je napoznatiji filmski kritičar svoje generacije, a njegove su kritike bile domišljate, inteligentne i precizno sarkastične. 'Jednog dana ja ću biti mršav, ali Vincent Gallo zauvijek će ostati redatelj 'Browna Bunnyja', jedna je od njegovih rečenica koja će ostati zapamćena među ljubiteljima filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:29