VIŠE OD 20 SATI FILMSKOG UŽITKA

VIDEO: VRUĆI FILMSKI DANI U STUDENOM Predstavljamo glavni program 14. Zagreb Film Festivala!

Prizor iz filma 'Trampolin' Katarine Zrinke Matijević

Već gotovo desetljeće i pol Zagreb Film Festival pažljivo prati zbivanja u europskoj i svjetskoj kinematografiji i predstavlja nove redateljske nade pred kojima je svijetla filmska budućnost. U tematski i žanrovski najraznovrsnijem glavnom programu dosad skriva se trinaest dugometražnih filmova koji će vas grijati u studenom: od domaćih naslova ovjenčanih nagradama na prestižnim svjetskim festivalima, preko feelgood ostvarenja i originalno režiranih trilera, pa do vješto upakiranih priča o mladim buntovnicima na rubu obiteljskog ludila.

Donosimo kratki vodič kroz dugometražnu konkurenciju četrnaestog ZFF-a i predstavljamo ostvarenja koja će gledateljima tijekom devet festivalskih dana, od 12. do 20. studenog, priskrbiti više od 20 sati filmskog užitka! Ne propustite osigurati svoje ulaznice i na vrijeme otkriti tko su trenutačno najzanimljivija nova lica na svjetskoj filmskoj sceni.

Gledajmo domaće!

Nestrpljivo iščekivanu hrvatsku premijeru hvaljenog dugometražnog igranog debija Hane Jušić, Ne gledaj mi u pijat, ugostit će upravo ZFF. Nakon prikazivanja na ZFF-u i „lova“ na glavnu festivalsku nagradu (Zlatna kolica), film će krenuti u službenu domaću kino distribuciju. Trampolin Katarine Zrinke Matijević, film o ljubavi koji ipak nije ljubavni film, okuplja impresivnu (pretežno žensku) glumačku ekipu predvođenu Lanom Barić i Tenom Nemet Brankov koja je za svoje glumačko ostvarenje osvojila i pulsku Zlatnu arenu u kategoriji sporedne ženske uloge.

Makedonsko Oslobođenje Skoplja zajednički je redateljski podvig Rade i Danila Šerbedžije, a film je snimljen u koprodukciji s Hrvatskom i Finskom. Za glazbenu je podlogu zaslužan Vlatko Stefanovski. S kritičarskom preporukom prestižnog Varietyja dolazi gruzijsko-rusko-španjolsko-hrvatska koprodukcija Kuća drugih, poetično autobiografsko ostvarenje autorice Rusudan Glurjidze koje uspoređuju s djelima redateljskih velikana kao što su Ingmar Bergman i Andrej Tarkovski.

Tople priče za studeni

Premda dolazi s hladnog sjevera, točnije iz Finske, priča o Najsretnijem danu u životu Ollija Mäkija u režiji Juhoa Kousmanena svojom će toplom fabulom rastopiti i najtvrđa srca. Biografski film o čuvenom finskom boksaču snimljen je uz puno uvrnutog humora i topline, a filmska ga je kritika već sada smjestila u kategoriju jedne od filmskih ljubavnih priča godine. Dodatna preporuka: film je ovogodišnji laureat programa Izvjestan pogled Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu.

Osim ovog naslova, za feelgood efekt koji će vas pratiti dugo nakon projekcije pobrinut će se i srpska „bajka za odrasle“ s čak 3 sretna kraja – Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato Srđe Penezića.

U ulozi glavnog junaka čiji vječito pozitivni pogled na svijet ne mogu odvratiti ni brojne i konstantne životne nedaće, svojevrsne balkanske inačice Forresta Gumpa, nastupa jedna od najpoznatijih ovdašnjih glumačkih zvijezdi, Slavko Štimac.

Energična buntovnost i dinamični obiteljski odnosi

Mladi buntovnici (sa i bez razloga) te kompleksni međugeneracijski odnosi unutar obiteljskog miljea već desetljećima predstavljaju plodno tlo za filmske zaplete. Šarmantni izraelsko-francuski film Dva svijeta Maysaloun Hamoud prati tri mlade Arapkinje u Tel Avivu koje balansiraju između urbanog života i tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, dok Okus tinte mladog francuskog autora Morgana Simona (kojeg prozivaju nasljednikom Xaviera Dolana) donosi uzbudljivu i moćnu priču o neobičnom ljubavnom trokutu te često dezorijentiranom i ljutitom mladenačkom duhu.

Rekordan broj trilera

Dugometražna selekcija glavnog programa u još je jednom području postigla rekord, pa će tako svi ljubitelji trilera uživati u čak 4 najoriginalnija svježa predstavnika ovoga žanra! Rumunjski redatelj Bogdan Mirică predstavlja svoj križanac vesterna i trilera pod nazivom Psi, film koji će vas podsjetiti na uratke slavne braće Coen prije negoli na tipične predstavnike rumunjske kinematografije.

Iz Belgije stiže Flamansko nebo Petera Monsaerta, film izvanrednog suspensa, dok se Miran čovjek kinesko-kanadskog redatelja Johnnyja Maa temelji na seriji stvarnih slučajeva iz kineske crne kronike.

Noćne životinje, novi film modnog kreatora Toma Forda koji postaje sve renomiranije ime u svijetu filma, toksično je snažna priča o osveti koja na ZFF stiže s osvojenom Nagradom žirija u Veneciji.

Preporučuje Tom Hanks!

Programsku selekciju zaokružuje izvrsno režirana napeta drama Sukob egipatskog redatelja Mohameda Diaba, nezaobilazno filmsko „štivo“ za sve one koje zanimaju aktualne političke prilike u Egiptu.

Ovaj je film jedan od rijetkih koji se može pohvaliti i time da ga je na vlastitom Twitter profilu preporučio slavni Tom Hanks.

Nova nagrada za 'stare' autore

Od ove je godine ZFF bogatiji za jednu nagradu! Zlatni bicikl ponijet će jedan od redatelja filmova iz programa 'Ponovno s nama' koji okuplja autore čija smo debitantska ostvarenja gledali na prethodnim izdanjima ZFF-a. Nekadašnje redateljske „bebe“ sada su odrasle, Zlatna kolica više im nisu potrebna, i spremni su zapedalirati na Zlatnim biciklu!

Nagrada se smiješi, među ostalima, i jednom od najistaknutijih rumunjskih novovalovaca Cristiju Puiuu (Sieranevada), kao i belgijskom redateljsko-bračnom paru Jessici Woodworth i Peteru Brosensu koji će predstaviti svoju neodoljivu satiru o sukobu svjetova s prilično originalnim tumačenjem europskih međuodnosa, Kralj Belgijanaca.

Sve informacije o cjelokupnom programu 14. Zagreb Film Festivala i kupnji ulaznica potražite na www.zff.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:23