ZLATNI GLOBUSI: PIŠE NENAD POLIMAC

Zločesti Ricky Gervais oduševio holivudsku kremu i tv publiku

 AP
Ankete pokazuju da je 70 posto gledatelja oduševljeno Gervaisovim šalama

ZAGREB - Htio bih opovrgnuti ružne glasine da je “Turist” nominiran za Zlatni globus samo zato da bi se Hollywoodska udruga stranih novinara družila s Angelinom Jolie i Bradom Pittom . Nije točno ni da su od njih primili mito.

Tako bezobraznom dosjetkom započeo je svoju konferansu na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih globusa britanski komičar Ricky Gervais, a šefove HFPA (Hollywood Foreign Press Associoation) vjerojatno je u tom trenu obuzela jeza.

Naime, prošlog četvrtka tu je udrugu tužio njihov bivši predstavnik za medije Michael Russell , zato što je dobio otkaz ugovora. Po njegovu sudu to je učinjeno kako bi se spriječio skandal, jer ih je on upozoravao da prestanu primati poklone hollywoodskih kompanija koje na taj način žele promovirati svoje filmove.

HFPNA je idealna udruga za korupciju, jer - za razliku od Oscara, gdje o najboljim filmovima odlučuje preko šest tisuća članova - ovdje glasa samo 81 član, a utjecaj nagrade je golem.

Televizijski prijenos treći je najgledaniji prijenos dodjele nagrada u industriji zabave u Americi (iza Oscara i Emmyja), dok samo godišnji ugovor s televizijskom mrežom NBC vrijedi 12 milijuna dolara . Nevjerojatno je da minorni novinari (tek dva-tri među njima uživaju ozbiljnu reputaciju među američkim kolegama) drže takav pogon, no HFPNA (osnovana 1943.) se brani da veći dio zarade ionako ulaže u obrazovne svrhe.

Pun pogodak

Ovogodišnji prijenos postigao je pun pogodak ne samo zbog Gervaisova sarkazma (prve ankete pokazuju da je 70 posto gledatelja oduševljeno njegovim drskim vicevima), nego i zato što su Zlatni globusi sve uspješniji antipod Oscaru. Dok se potonji prijenos odigrava u pravoj kino dvorani s velikom pozornicom (Kodak Theatre), Zlatni se globusi dijele u velikoj hotelskoj sali (International Ballroom hotela Beverly Hilton), gdje uzvanici sjede oko velikih stolova i gdje se konzumiraju pića.

Zlatni su globusi stoga puno neformalnija prigoda u kojoj možete odjenuti izazovno dekoltiranu haljinu ( January Jones), zabljesnuti nekonvencionalnim kreacijama modernističkih dizajnera ( Helena Bonham Carter i Tilda Swinton), čitati govor zahvale (ne duži od 50 sekundi) s papirića (bezbroj primjera), koristiti se seksualnim aluzijama ( Natalie Portman objasnila je da njezin dečko Benjamin Millepied u filmu “Crni labud” izgovara rečenicu “Nikad ne bih spavao s njom”, dok je u stvarnosti bilo drukčije) te u slučaju pobjede pozvati čitavu ekipu pred mikrofon.

Svi su bili

Po zastupljenosti zvijezdama, Zlatni globusi nimalo ne zaostaju za Oscarima, samo što ih tu možemo vidjeti u malo opuštenijoj atmosferi. U nedjelju uvečer svi su se natiskali u Beverly Hilton, od Nicole Kidman i njezinog supruga, country zvijezde Keitha Urbana, do Stevena Spielberga , Jane Fonda, Warrena Beattyja (dopratio je suprugu, slavodobitnicu Annette Bening), nove teen atrakcije Justina Beibera, medijskog tajkuna Ruperta Murdocha te tek izliječenog Michaela Douglasa (njegove riječi “Vrlo sam sretan što sam večeras ovdje” imale su posebnu rezonancu).

Mnogi su došli bez partnera, što je također bod prednosti u odnosu na Oscare. Izostali su jedino Martin Scorsese (njegov “Boardwalk Empire” trijumfirao je u kategoriji najbolje dramske serije) i velika glumica Laura Linney (dobitnica nagrade za najbolju ulogu u seriji “The Big C”), kojoj je upravo umro otac.

Teorije oko pobjednika

Bez obzira na govorkanja o podmićivanju članova HFPA (uzgred, o tome se šuška više od desetljeća), Zlatni globusi potvrdili su aktualne procjene znalaca na Internetu da je “Društvena mreža” Davida Finchera, pobjednik u četiri kategorije, ipak glavni favorit za Oscara. Naime, nešto prije Nove godine zaredale su teorije da pozlaćeni kipić za najbolji film dobiva britansko-američka koprodukcija “Kraljev govor”, poticajna povijesna melodrama o liječenju kralja Georgea VI. od mucanja, međutim, to sada više nije sigurno.

Američka akademija posljednjih je godina znala nagraditi zahtjevne filmove kao što su “Nema zemlje za starce” i “Narednik James”, pa stoga i nesentimentalna “Društvena mreža”, miljenica američke kritike, ima trenutačno više šansi od “Kraljevog govora”, koji će se morati zadovoljiti nagradom za glavnu mušku ulogu ( Colin Firth).

Respekt malima

Zlatni globusi i dalje ustrajavaju u podijeli nominacija na sada već pomalo besmislene kategorije najbolje drame i najbolje komedije/mjuzikla: stoga je teško procijeniti koja će od dvije pobjednice u tim kategorijama - Natalie Portman u “Crnom labudu” ili Annette Bening u “Djeca su u redu” - imati više šanse za Oscara: obje su sjajne, no prva ima izvjesnu prednost.

Oscarima za najbolju epizodu najvjerojatnije će se zakititi i dobitnici Zlatnog globusa za sporednu ulogu u drami - Christian Bale i Melissa Leo (oboje su briljantni u “Borcu” Davida O. Russella) - a i to je već puno. Kada mala udruga koju sumnjiče za korupciju predvidi toliko nagrada koje dodjeljuje tako utjecajna filmska organizacija kao što je Američka akademija, to zbilja treba respektirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:39