MINISTARSTVO FILMA>>>PIŠE NENAD POLIMAC

‘Nasljednici’ su lijep film koji se bavi svakodnevnim stvarima: Kad se obitelj raspada, ni na Havajima nije raj

ZAGREB - U filmu “Stranputica” Alexander Payne pokazao je impresivan dar za kontrapunkt tragikomičnih situacija u koji zapadnu njegovi protagonisti i prekrasnog ambijenta kalifornijske vinske doline.

Sličan postupak zamjećujemo i u njegovom novom ostvarenju “Nasljednici”. Radnja se odigrava na Havajima, omiljenoj turističkoj destinaciji, no zbivanja su daleko od idiličnih. Junak, naime, inače odvjetnik i čuvar porodične zaklade koja raspolaže golemim zemljištem, u samom početku dobije žestok udarac sudbine.

Komatozna supruga

Supruga mu - od koje se tijekom godina otuđio - strada prigodom skijanja na vodi i završi u bolnici u komatoznom stanju, suočivši ga odjednom s dvije nevolje. Prva su maloljetne kćeri s kojima jedva da je dotad imao dodira, a druga je spoznaja da ga je žena varala i čak namjeravala napustiti.

Povrijeđena sujeta i tko zna što još sve ne tjeraju ga da otkrije identitet ljubavnika, a čitavo to vrijeme jedino što mu preostaje je ljutiti se na ženu priključenu na aparate za održavanje životnih funkcija.

Payne pozicionira film kao svojevrsnu “ljudsku komediju”: sve što radi njegov protagonist istodobno je pomalo smiješno, ali i tužno. Nije on nikakav bedak, uvijek je na razini situacije, ali je očito da je u jednom trenutku - koji se zbio tko zna kada - nešto krupno propustio i sada mora snositi posljedice. U “Nasljednicima” nema velikih dramskih poteza, sve je nekako svakodnevno, obično, unatoč tome što su Havaji spektakularno poprište: čak i vremenske promjene ponekad prate raspoloženja Payneova junaka, pa u toj rajskoj zoni pada kiša, bazeni su neuređeni, a nebo je prevučeno oblacima.

Prava je rijetkost otkriti suvremeni hollywoodski film koji tako samozatajno niže svoje adute, sve do dojmljivog finala, međutim, to je strategija koju smo već upoznali u “Stranputici”: ništa senzacionalno, ali kada sve završi, rado biste se još jednom ušli u kino i ponovili sve iznova.

Rijetki biseri

Nekad je Hollywood nudio godišnje i po desetak ovakvih filmova. Velike kompanije su ih u međuvremenu prestale praviti, prepustile ih svojim odjeljcima za zahtjevna ostvarenja i usredotočile se na blockbustere: “Nasljednike“ je za skromnih 20 milijuna dolara producirao Fox Searchlight, odvojak moćnog Foxa, a po dosadašnjoj bruto zaradi od 150 milijuna dolara pokazao se profitabilnijim od svega što je lani napravila matična kompanija.

Blockbustere je, međutim, lako štancati, a filmove poput “Nasljednika” baš i ne. Izniknu niotkuda i rijetko kad su ovako uspješni. Šteta, da ih je više, možda bi žalopojke o padu kino posjetitelja odavno prestale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:44