NIJE NOSTALGIČAN

45 GODINA OD PRVE EPIZODE KULTNE JUGOSLAVENSKE DJEČJE EMISIJE Kockica: 'Ovi što su je kao mali gledali sada su veliki, a među njima ima mnogo smeća'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.11.2019. u 11:14

Screenshot/RTS

 

Prva epizoda omiljene dječje emisije u bivšoj Jugoslaviji 'Kocka, kocka, kockica' počela se emitirati na današnji dan prije 45 godina, 28. studenog 1974.

"U svetu postoji jedno carstvo, u njemu caruje drugarstvo. U njemu je sve lepo, u njemu je sve nežno. U njemu se sve raduje...", pjevao je Branko Miličević, poznatiji kao Branko Kockica, voditelj popularne emisije Televizije Beograd. Njegov pozdrav 'tatatatira' i danas mnogi pamte.

Priprema za snimanje prve epizode trajala je godinu dana, a nakon 10 epizoda na uredničko mjesto je došla Biserka Pejović, koja je taj posao radila do 1994. godine kada je Kockica ukinuta.

Branko i 'Tatatatirci' djecu su učili o svijetu i svakodnevnim životnim stvarima, pričali su o zagađenju prirode, prehrani, zdravlju...

 

Kroz emisiju su prošle brojni poznati glumci i pjevači te nekoliko tisuća mališana koji su dolazili iz čitave tadašnje Jugoslavije.

Iako je Kockica mnogim generacijama ostao u sjećanju kao topla osoba, novinarka Žana Gauk svoj je doživljaj glumca ispričala za Lola magazin.

"Branko, je li danas teže nasmijati djecu s obzirom na to da im je dostupno toliko medija?", pitala ga je novinarka.

Kockica je zaurlao: "Kakva su to glupa pitanja? To je glupo. Kako ja mogu reći je li lakše ili teže. Vi umišljate da sam ja pedagog. Ja sam samo glumac. Ja nikoga nisam nasmijavao ni učio. Imao sam tekst pred sobom i to sam čitao. Nikoga nisam odgajao. Šta da ti na to odgovorim, u pi** mat**inu."

 

Nedavno je opet šokirao kad je izjavio da nikad više ne bi radio sličnu emisiju.

"To je naporno, a ja sam star. Mislim da djeca ništa ne gube zbog činjenice da televizije više ne emitiraju emisije poput onih koje sam stvarao. Ovi što su kao mali gledali emisiju sada su veliki, a među njima ima mnogo smeća", rekao je.

 

Izdvajamo