JURICA PAVIČIĆ IZ BERLINA

BERLINALE Zlatni medvjed iranskom filmu 'Nema zla', režiser nije mogao primiti nagradu jer ima zabranu izlaska iz zemlje zbog 'urote protiv poretka'

Britanski glumac Jeremy Irons kipić Zlatnog medvjeda uručio je kćerki redatelja Rassulofa
 AFP
 

Film „Nema tu zla“ iranskog režisera Mohammada Rassulofa pobjednik je 70. filmskog festivala u Berlinu. Međunarodni žiri kojim je predsjedao Jeremy Irons glavnu je festivalsku nagradu dodijelio filmu koji je na festivalu prikazan posljednjeg dana, a koji kroz više prepletenih priča tematizira problem smrtne kazne.

Režiser pobjedničkog filma - Mohammad Rassulof - nije mogao doći i podignuti nagradu, jer je 2019. osuđen na dvije godine zabrane izlaska iz zemlje zbog „urote protiv poretka“.

Drugu nagradu festivala - veliku nagradu žirija - dobila je njujorška redateljica Eliza Hittman za film „Never Rarely Sometimes Always“ (Nikad rijetko često uvijek) koji prati pokušaj tinejdžerice da obavi abortus bez znanja roditelja.

Srebrenog medvjeda - treću nagradu festivala - dobili su francuski režiseri Delepine i Kevern za film „Effacer L'Historique“ (Izbrisati povijest).

Nagradu za najbolju režiju dobio je Korejac Hong Sangsoo za film „Žena koja je trčala“, a za najbolji scenarij Talijani braća Innnocenzo za film „Favolacce“ (Ružne priče). I nagrada za najbolju mušku ulogu ide u Italiju, glumcu Eliju Germanu za ulogu marginalnog naivnog slikara Antonija Ligabuea u filmu „Htio sam se sakriti“.

Za žensku ulogu nagrađena je Njemica Paula Beer za film „Undine“ Dietera Petzolda.

Film „Undine“ dobio je i nagradu međunarodnog žirija (FIPRESCI), dok je pobjednički film Iranca Rassulofa dobio nagradu ekumenskog žirija.

Objavljene su i brojne nagrade u popratnim sekcijama, a tu se među nagrađenima našao i film „Otac“ srpskog režisera Srđana Golubovića, nastao u hrvatskoj koprodukciji. Film u kojem glavnu ulogu glumi Goran Bogdan dobio je nagradu publike i nagradu ekumenskog žirija u programu Panorama.

Redatelj pobjedničkog filma Mohammad Rassulof rođen je 1972. u Širazu. Debitirao je 2002. filmom „Suton“ s kojim je odmah pobijedio na iranskom nacionalnom festivalu Fajr.

Kao izrazito politizirani filmaš, Rassulof je zajedno s kolegom Jafarom Panahijem stalno na piku iranskog pravosuđa. Godine 2010. osuđen je na godinu dana zatvora, s tim da je izvršenje pretvoreno u kućni pritvor. Rassulof je odmah odgovorio tako što je u gerilskim uvjetima snimio film „Rukopisi ne gore“ koji je 2013. dobio nagradu kritike u Cannesu. U Cannesu je nagrađen još jednom- 2017.- za film „Čovjek od integriteta“.

„Nema tu zla“ mozaički je film koji prati više likova pripadnika vojne postrojbe koja u Iranu izvršava smaknuća. Jedan od likova ne želi ubiti, bježi i zato snosi posljedice. Drugi nevoljko izvršava egzekucije, i također se nosi s konsekvencama. Trećem odluka o neposluhu trajno usmjeri život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:23