NOVI MANDAT RAVNATELJA

BOJKOT PULSKOG FESTIVALA ZBOG IMENOVANJA VIDAČKOVIĆA 'To je suprotno stajalištu struke, svoju nagradu dodijelit ćemo na nekoj drugoj priredbi'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.03.2019. u 14:31

Zagreb, 080713.
Zlatko Vidackovic, umjetnicki ravnatelj Pula Film Festivala, snimljen u svom stanu u Nazorovoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Zlatko Vidačković

ZAGREB - Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) ocijenilo je u petak kako je imenovanje dosadašnjeg Umjetničkog ravnatelja Pulskog filmskog festivala Zlatka Vidačkovića za novi mandat "još jedna odluka suprotna stajalištu filmske struke."

 

"Kako ne želimo ni na koji način sudjelovati u procesima u kojima se ignorira mišljenje filmske struke, DHFR neće do daljnjega imenovati svoga predstavnika u Festivalsko vijeće, a svoju tradicionalnu Nagradu Fabijan Šovagović, kojom redatelji nagrađuju kolegice i kolege glumce za osobit prinos filmskoj umjetnosti, dodijelit ćemo na nekoj drugoj hrvatskoj filmskoj priredbi", najavili su u priopćenju.

 

Redatelji podsjećaju kako javno te kroz rad u Festivalskom vijeću Pulskoga filmskog festivala već dulje upozoravaju na neusklađenost načina vođenja festivala u Puli s potrebama i ciljevima nacionalne filmske proizvodnje.

 

"Festival u Puli nikako ne ostvaruje dvije vrlo bitne uloge,  da bude mjesto okupljanja hrvatskih filmskih profesionalaca, mjesto dijaloga o stanju hrvatske kinematografije te da neupitno služi plasmanu hrvatskoga filma na europsko i svjetsko tržište, a dosadašnja vodstva festivala nisu pokazala dovoljno znanja a niti volje za ostvarivanje navedenih temeljnih zadaća", ističu u priopćenju  koje potpisuje predsjednik Društva Antonio Nuić.

 

Po njihovim riječima, unatoč suglasja Festivalskoga vijeća i Ministarstva kulture s tim tvrdnjama, što je potvrđeno u brojnim formalnim i neformalnim stuacijama, 10. ožujka ove godine donijeta je još jedna odluka suprotna stajalištu filmske struke – ponovno imenovanje dosadašnjega umjetničkog ravnatelja Pulskoga festivala za novi mandat.

 

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je Vidačkovića imenovala nakon provedenog javnog natječaja, a on je tu dužnost već obavljao - od studenog 2004. do veljače 2014. godine te ponovno od ožujka 2017.

 

Umjetnički ravnatelj zadužen je za predlaganje programa Festivala koji uključuje glavni program i prateće programe i manifestacije, izbornike pojedinih pratećih programa, međunarodne goste, naslove filmova za uvrštavanje u glavni i prateće programe, raspored projekcija filmova i sastav žirija Festivala.

 

Zlatko Vidačković filmski je kritičar, urednik, sveučilišni predavač i producent filmskih manifestacija i programa. Bio je predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara od 2003. do 2008. te član žirija Međunarodne kritike FIPRESCI festivala u Cannesu, San Franciscu, Berlinu i Veneciji.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo