MAĐARSKA PRIJESTOLNICA

BUDIMPEŠTA JE NOVA HOLIVUDSKA TVORNICA SNOVA Kako su različite produkcije u državnu blagajnu 2016. donijele čak 271 milijun eura

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.03.2018. u 11:27

LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 12: (L-R) Films Not In The English Language winners Gabor Sipos, Gabor Rajna and Laszlo Nemes pose with their awards in the winners room during the 70th EE British Academy Film Awards (BAFTA) at Royal Albert Hall on February 12, 2017 in London, England. (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images

Gabor Sipos, Gabor Rajna i Laszlo Nemes iz mađarskog filma 'Saulov sin' na dodjeli nagrada BAFTA 2017. godine

Nedavno snimljena serija "Genij: Picasso" i film "Terminator" imaju dodirnu točku - Budimpeštu.

Mađarska prijestolnica poslužila je kao mjesto snimanja tih blockbustera te mnogih drugih filmova i serija jer ih je privukla poreznim olakšicama i visokotehnološkim uvjetima.

- Ovdje se puno snima zbog naših cijena i svjetski priznatih timova za podršku, ali i zbog poreznih olakšica koje dobro funkcioniraju - ističe Ildiko Kemeny, mađarska koproducentica serijala "Genij: Picasso" National Geographica, u kojemu slavnoga slikara odlično portretira Antonio Banderas.

U žestokoj konkurenciji europskih prijestolnica za privlačenje stranih produkcija, Mađarska je bila jedna od prvih zemalja bivšeg komunističkog bloka koja je 2004. usvojila sustav poreznih poticaja i subvencija koji od tad samo rastu.

Radi se o jednom od najkompetitivnijih sustava na kontinentu koji stranim produkcijama nudi povrat 25 posto troškova.

Budimpešta se većinom natječe s Pragom.

Bugarska i Rumunjska "daleko su jeftinije, ali njihova sposobnost da prate standarde filmske industrije nije na razini", naglasila je Kemeny.

Velika budimpeštanska prednost je i klasična te elegantna arhitektura koja je lako "preruši" u Buenos Aires, Moskvu, Berlin i London, dodaje producentica.

Razvoj mađarske kinematografije

Mađarska prijestolnica osim lijepoga okruženja od 2000. u ponudi ima i dva visokotehnološka, iznimno cijenjena studija, a u njima su snimani interijeri serije o španjolskom slikaru.

Studiji Korda nalaze se usred vinograda, oko dvadeset kilometara od centra Budimpešte, gdje su snimane i scene "Hellboya", "Inferna" i "Marsovca", za koji je dopremljen više od četiri tone tla kako bi se ilustrirao krajolik crvenog planeta.

Zahvaljujući iskusnoj i ne preskupoj radnoj snazi, "Budimpešta je nakon Londona postala druga najveća europska pozornica filmova", istaknuo je Daniel Kresmery, čelnik razvoja i produkcije studija Korda.

Međunarodne i mađarske produkcije u državnu su blagajnu 2016. donijele 271 milijun eura. Pet godina prije, taj je iznos bio 105 milijuna.

Taj je sektor u Mađarskoj 2016. činio 0,15 posto BDP-a, što je najveći postotak u Europi.

Filmska industrija u Mađarskoj sastoji se od stotinjak tvrtki i zapošljava gotovo četiri tisuće ljudi, ako se ne računaju posredna radna mjesta u turističkom sektoru.

Prošle godine u Mađarskoj je bilo 285 snimanja, uključujući 64 inozemne produkcije.

Paralelno s razvijenim produkcijama raste i mađarska kinematografija koja u proteklom razdoblju bilježi uspjeh na međunarodnoj sceni.

"Saulov sin" Laszla Nemesa osvojio je Oscara prije dvije godine, "Tijelo i duša" redateljice Ildiko Enyedi pobijedio je na 67. Berlinaleu, a festival u Cannesu redovito prikazuje filmove redatelja Kornela Mundrucza.

Izdvajamo