IGRA PRIJESTOLJA

ČEKA NAS NAJDULJA SCENA BITKE U POVIJESTI FILMA I TELEVIZIJE 'Finalni okršaj između vojske mrtvih i živih je potpuno bez presedana i nemilosrdan'

Scena iz službenog trailera zadnje sezone serije Game of Thrones
 HBO, screenshot Youtube
 

Scena bitke kod Winterfella, u kojoj će se skupina nevoljnih saveznika suprotstaviti vojsci nemrtvih White Walkera koje predvodi Night King, trebala bi biti najdulja neprekinuta scena bitke ikada snimljena, bilo za televiziju, bilo za film. Ujedno, ta će bitka okupiti najveći broj glavnih likova na istome mjestu još od pilot-epizode iz 2011. godine. Tu je epizodu režirao Miguel Sapochnik, čovjek zaslužan za, između ostalog, "Hardhome" i "Battle of the Bastards", što su dosta dobre preporuke za scene borbe.

21-6-2016

TV show
Profimedia, Planet

"Ono što smo zahtijevali od produkcijskog tima i ekipe da radi ove godine doista nikada nije bilo napravljeno ni na televiziji ni na filmu. Ovaj finalni okršaj između vojske mrtvih i vojske živih je potpuno bez presedana i nemilosrdan, to je mješavina žanrova unutar jedne bitke. Postoje sekvence ugrađene unutar sekvenci koje su ugrađene unutar sekvenci. David i Dan napisali su iznimnu zavrzlamu i Miguel je došao i sve rastavio pa onda ponovno spojio. Bilo je iscrpljujuće, ali mislim da će oduševiti sve one koji će gledati", rekao je za Entertainment Weekly izvršni koproducent Bryan Cogman.

Epizoda je zahtijevala 11 tjedana napornih noćnih snimanja, u kojima je po 750 ljudi radilo kroz noć, sve na otvorenim poljima na selu. Temperature u Sjevernoj Irskoj u to doba bile su oko ništice, vjetar je bio neprestan i leden, blato je išlo do članka, sve je vonjalo po konjskoj balegi i umjetnom dimu. Za Maisie Williams, čijoj će Aryji to biti prva bitka dosad, to je značilo gotovo godinu dana priprema. Iain Glen, koji glumi viteza Joraha Mormonta, za EW je kazao da je to bilo "nejneugodnije iskustvo koje sam imao na 'Igri', odeš spavati u 7 ujutro, probudiš se sredinom dana nikakav i onda opet ideš na set".

Puno gore bilo je za tehničku ekipu, neki od kojih su na svojim pametnim napravama bilježili i po 40.000 koraka dnevno. Pripremajući se za snimanje, redatelj Sapochnik pokušao je pronaći dulju scenu bitke u povijesti filma i nije uspio. Najbliže je gotovo 40-minutna opsada Helm's Deepa u "Gospodar prstenova: Dvije kule". Upravo tu scenu je proučavao da bi utvrdio kada bi gledatelji mogli postati umorni od bitke. Dodatni izazov bilo je odlučiti na kojeg se lika fokusirati u svakoj pojedinoj sceni među toliko glavnih junaka koji su prisutni.

HBO, screenshot Youtube

"Bitke koje sam dosad radio generalno su bile iz Jonove perspektive. A sada imam 20-ak glumaca i svaki bi htio da to bude njihova scena. To je komplicirano, jer mislim da su najbolje scene bitaka one koje imaju jako gledište. Stalno razmišljam o tome čiju priču sada pričam", ispričao je redatelj za EW.

Ovaj tekst je objavljen u magazinu Svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:57