FESTIVAL U HOUSTONU

'ČOVJEK I DRVO' Nagrađen film o Hrvatu koji gerilski sadi drveće, a u kojem sudjeluje i novinarka Jutarnjeg

 

Film “Čovjek i drvo” redatelja Dalibora Platenika dobio je Remi brončanu nagradu na Međunarodnom festivalu u Hustonu. Radi se o dokumentarnom filmu koji prati život Vladimira Dimića, čovjeka koji je preko tri desetljeća svojega života posvetio gerilskom pošumljavanju grada Zagreba.

Procjenjuje se da je u tom periodu u zemlju stavio preko tisuću sadnica, od kojih je njih oko 600 i opstalo. Dimić, danas umirovljenik, počeo je s ovom neobičnom aktivnošću vrlo brzo nakon preseljenja u Zagreb 70-ih godina. Početaka svoje gerilske akcije, u sklopu koje je ponekad znao glumiti da je zaposlenik zagrebačkog Zrinjevca, Dimić se prije dvije godine prisjetio i u razgovoru s novinarkom Jutarnjeg lista Karmelom Devčić, koja također govori u filmu “Čovjek i drvo”.

Dalibor Platenik

Kolegici Devčić ispričao je i o tome kako drvcima koje zasadi daje imena po ljudima koji su mu dragi, o tome da su mu neke sadnice već dan nakon sadnje ukrali te da do njegove 50. godine gotovo nitko nije znao za ovaj neobični “hobi”. - Nije znala čak ni moja obitelj. A onda, kad sam navršio 50, shvatio sam da nema smisla o tome šutjeti, da treba govoriti. Jer, kad pređeš 65., uđeš u tu ‘vječitu starost’. Prema hrvatskom prosjeku ostaje mi još pet godina života i moram o tome govoriti kako bi i drugi krenuli, kako bi to netko nastavio - rekao je prije dvije godine za Jutarnji list.

Inače, Houston World Fest, na kojem je film nagrađen, je ove godine imao svoje 53. izdanje, a prijavljeno je više od 4300 filmova. Zbog Covida-19, nažalost, nije postojala mogućnost održavanja ovogodišnjeg festivala, pa su projekcije pomaknute do daljnjega, ali je žiri izabrao najbolje filmove. Film “Čovjek i drvo” (na engleski preveden kao “A Man and a Tree”) odabran je kao jedan od najboljih u kategoriji dokumentarnih filmova do 60 minuta te je osvojio brončanu Remi nagradu 2020. godine. Nagrade će svim dobitnicima biti uručene poštanskim putem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:23