ŠEF HRVATSKOG FILMA

DANIEL RAFAELIĆ PODNIO OSTAVKU NA MJESTO RAVNATELJA HAVC-a Bilo je: ili se svađati s režiserima ili otići. On je odlučio otići...

 Tomislav Krišto / CROPIX
U HAVC-u se teško išta dogovoriti. Snimatelji, producenti, redatelji... traže za sebe puno i ne odstupaju od zahtjeva, kaže Ivan Goran Vitez

Daniel Rafaelić podnio je ostavku na mjesto ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) na čijem je čelu bio dvije godine.

U razgovoru za tjednik Nacional Rafaelić je objasnio da odlazi jer je njegov posao završen. Kad je došao u HAVC, rekao je, “tada smo imali ulicu, prijetnje fizičkim nasiljem...”, HAVC je bio na korak od gašenja, a sad je, nastavlja, “institucija stabilna, normalno funkcionira, proveli smo natječaje za zapošljavanja, donijeli novi zakon”.

Međutim, tijekom njegova mandata, gotovo od početka, govorilo se da Rafaelić ima problema u odnosima s članovima Audiovizualnog vijeća Centra. U tom Vijeću sjedi 15 predstavnika filmskih udruga, u njemu je najviše režisera, a njihov je glas presudan.

Neočekivana odluka

Unatoč tome što su napeti odnosi vladali dugo, Rafaelićeva odluka da odstupi s pozicije ipak je nekim članovima tog Vijeća bila neočekivana. Ivan Goran Vitez, jedan od članova Audiovizualnog vijeća, kaže kako je u posljednje vrijeme bio posvećen snimanju filma te nije pratio što se sve u HAVC-u događa tako da ga je vijest o Rafaelićevu odlasku iznenadila. Iako, dodaje, zapravo ga ne bi trebala iznenaditi: čuo je da je na sastancima tog Vijeća, kojima u posljednje vrijeme nije mogao prisustvovati, bilo i povišenih tonova. Dodaje kako je pozicija ravnatelja veoma teška: čovjek koji je obnaša stalno je u vatri.

- U HAVC-u je velik problem to što se teško dogovoriti oko bilo čega. Snimatelji, producenti, redatelji, kao i svi drugi, traže za sebe puno i ne žele odstupiti od svojih zahtjeva. Taj će problem Centar jednom morati riješiti, a Rafaelić to nije uspio napraviti - kaže Vitez. - Tu kod nas se ljude proziva, digne se prašina, a ne bude ništa. Ciljam na ono što se dogodilo bivšem ravnatelju Hrvoju Hribaru, koji je odstupio zbog niza optužbi, a na kraju mu ništa nisu dokazali. Rafaelić je Centrom, to se mora priznati, pokušao ravnati normalno, ali očigledno je shvatio da to ne ide - zaključuje.

Neven Hitrec, član istog Vijeća, kaže kako je u ovom slučaju riječ o Rafaelićevoj osobnoj odluci. Uvijek se može bolje, kaže, i novi ravnatelj će valjda biti bolji od starog. Prvo čovjeku treba dati 100 dana, pojašnjava, da bi se vidio pomak.

- Što se samog Rafaelića tiče, sigurno je dobro to što je nakon hajke koja se podigla na Centar preuzeo položaj ravnatelja i što je nekonfliktan čovjek. Ta je njegova osobina, zapravo, istodobno i dobra i loša, a zbog nje s njim i nije bilo ozbiljnijih konflikata. Poštujem njegovu odluku da ode i sad treba vidjeti hoće li na čelo Centra doći netko agilniji od njega - kaže Hitrec.

Hrvoje Hribar, bivši ravnatelj HAVC-a, kaže kako ga Rafaelićeva ostavka nije nimalo iznenadila.

Na začelju

Da parafrazira samog Rafaelića, kaže nam kako “ne kani šutati Rafaelićev leš”.

- Obavio je zadatak i sad odlazi. Radio je što mu je plan nalagao: ništa. Zanima me što će se sada događati s hrvatskom filmskom industrijom. Pometeni smo s međunarodne scene i izgubili promotivne alate, a oni znače financiranje. Bili smo visoko, a sad smo na začelju svih bivših jugoslavenskih republika - kaže Hribar.

- O Rafaelićevu poslu na čelu HAVC-a nemam dobro mišljenje. Ta je tema iza nas. Što je ispred nas, sad ovisi o audiovizualnoj zajednici - zaključuje Hribar.

Bruno Kragić, predsjednik Upravnog odbora HAVC-a, izjavio je kako je Rafaelić ostavku podnio iz osobnih razloga. Uskoro će se održati sjednica Odbora na kojoj će vjerojatno biti razriješen, otkriva, ali i da će ga se zamoliti da bude vršitelj dužnosti ravnatelja sve do imenovanja novog.

- Vjerujem da ćemo krajem mjeseca raspisati natječaj za novog ravnatelja. Još se ne spominje ničije ime i mislim da je za takvo što zaista prerano. Što se tiče kolege Rafaelića, osobno mi se čini da je pridonio stabilizaciji ustanove, što je i htio - zaključuje Kragić.

Iz Ministarstva kulture potvrdili su ono što je najavio Kragić, istaknuvši kako smatraju da je HAVC danas stabilna i financijski konsolidirana institucija.

“Tijekom 2018. godine donesen je novi Zakon o audiovizualnim djelatnostima, a u tijeku su izrada i donošenje pravilnika koji se pripremaju u suradnji sa strukom. Ravnatelj je prilikom imenovanja apostrofirao da mu je cilj stabilizirati HAVC, omogućiti da se proizvodnja odvija bez zastoja i funkcioniranje audiovizualne zajednice. Smatramo da je to u najvećoj mjeri ispunjeno te zahvaljujemo ravnatelju Rafaeliću na njegovu angažmanu i doprinosu”, stoji u odgovoru Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:56