KRAJ SERIJALA

DRUŠTVENE MREŽE SA ZANIMANJEM ISPRATILE I FINIŠ 'GENERALA' Komentatori ponovno imali brojne kritike, ali nećete vjerovati - pali su i neki komplimenti

Goran Višnjić i Mustafa Nadarević
 Luka Gerlanc / CROPIX
 

Prikazana je i posljednja od osam epizoda epskog „Generala“ Antuna Vrdoljaka. Osim serijala, koji se od prosinca u udarnom terminu prikazivao na dva HRT-ova programa (na „trećem“ uz prilagodbu za slabovidne i slijepe), na istu je temu snimljen i film, premijerno prikazan prošle godine na Pula film festivalu. U serijal koji prati život generala Ante Gotovine (kojeg glumi Goran Višnjić) uloženo je oko 20 milijuna kuna samo iz javnih izvora financiranja.

Ipak, javnost je u većoj mjeri složna da projekt nije uspio pravdati uloženi iznos. Ni ne čudi da svaka epizoda izazove pravu salvu komentara na društvenim mrežama, a posebno vatreno uvijek je na Twitteru.

Neki su s komentarima počeli i prije no što se posljednja epizoda krenula. „Program koji slijedi nije primjeren za nikoga,“ našalio se korisnik Twittera Mr. Joker.

Već prva scena, u kojoj su bili likovi Ljubomira Kerekeša i Sretena Mokrovića, srpski vojnici, vrlo je slikovito opisala jednu od najvećih zamjerki seriji – preduge scene.

„Scena s Ljubomirom Kerekešom i Sretenom Mokrovićem traje već 15 minuta i ne serem,“ napisao je FrankoLinus Van Pelt. Drugi su komentirali da scena očto traje dok njih dvojica ne popiju cijelu bocu rakije. Treći, pak, nagađaju da je Vrdoljak htio oboriti Guinessov rekord u duljini scene.

Među brojnim melodramatičnim replikama u seriji koje su postale viralne je i ona „Moje srce je tvrdo k'o kamen“. Brojni Twitteraši su to odmah povezali s hitom Toše Proeskog. „Toše se okreće u grobu,“ zaključili su.

Korisnica Mala od skandala objavila je da ona s prijateljima igra „drinking game“ – pije se svaki puta kada netko spomene vjeru ili Boga. Popilo se dosta.

Na račun „Generala“ su ipak pali i neki komplimenti. Kažu da su ljubavne priče u njemu ipak bolje od onih u španjolskim sapunicama.

Serija je vrlo naglo s kraja akcije Oluja preskočila dug vremenski period i prebacila se na suđenje generalima Gotovini i Markaču. Tu su upotrebljene dokumentarne snimke stvarnih događaja. „Oluja, Haag, sve po hitnom postupku, nema ništa između,“ napisao je Branko Radonić, čudeći se da je u serijalu izostalo praćenje višegodišnjeg perioda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 07:43