OSCARI

FAVORITI POMELI GLUMAČKE KATEGORIJE Brad Pitt i Renée Zellweger pokazuju koliko Hollywood voli filmove o Hollywoodu

Renee Zellweger i Brad Pitt
 AFP

Ako su ovogodišnji Oscari za najbolji film i režiju donijeli (ugodno - ali ipak) iznenađenje, u glumačkim kategorijama ovaj put iznenađenja - nije bilo. Sva četiri glumačka Oscara dobili su glumci i glumice koji su uoči dodjele čvrsto slovili kao favoriti. Sva su četiri dobili glumci i glumice koji su i te kako uvaženi i poznati. Do te mjere uvaženi da je jedino iznenađenje u cijeloj priči to što od njih četvero čak troje dosad nisu nikad bili osvajači.

Joaquin Phoenix očekivano je osvojio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu za “Joker” Todda Phillipsa. Phoenixu je to prvi osvojeni Oscar, iako je već tri puta bio nominiran: za “Gladijatora”, “Mastera” te za ulogu Johnnyja Casha u biografskom filmu “Walk the Line”. Riječ je o onoj vrsti uloge koju Akademijini glasači vole - u kojoj ima i fizičke transformacije i jake geste, ulozi koja nosi film.

Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je - opet sukladno prognozama - Renée Zellweger za film “Judy” u kojem glumi holivudsku divu Judy Garland. I ovaj se put pokazalo da Hollywood voli filmove o Hollywoodu te da voli nagrađivati uloge u kojima se utjelovljuje nekoga, “skida” nečiji lik i naglasak. Tako je i Zellweger pobijedila u konkurenciji u kojoj su bile možda i dojmljivije uloge Saoirse Ronan i Scarlett Johansson. U četverolistu ovogodišnjih nagrađenih Zellweger je glumica s možda najmanjim glumačkim tragom. No - paradoksalno - ona jedina od četvero nagrađenih ima Akademijin kipić. Osvojila ga je davno za sporednu ulogu u povijesnoj melodrami “Studengora”.

Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je sjajna Laura Dern za relativno malu ulogu u filmu “Marriage Story” Noaha Baumbacha. U tom filmu Dern glumi odvjetnicu koja zastupa Scarlett Johansson u brakorazvodnoj parnici. Dern je glumica iza koje je 30 godina fantastične karijere i niz nezaboravnih uloga, pogotovo u filmovima Davida Lyncha (“Plavi baršun”, “Divlji u srcu”), no ni za jedan od tih filmova nije bila nominirana. Nominirali su je samo dvaput, i to za filmove “Rambling Rose” i “Wild” kojih se danas jedva tko sjeća. Stoga je Oscar za Dern ponajprije zakasnjelo priznanje jednoj krasnoj karijeri. Ali - to nipošto ne znači da u “Bračnoj priči” Dern nije dobra. Štoviše, svojom energijom i gardom dala je boju i šarm jednoj po minutaži maloj ulozi.

Ako je netko možda i iznenađen što Dern već dosad nije dobila Oscara, slijedi tek pravo iznenađenje. Nije ga, naime, dobio ni ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu - Brad Pitt. Nagrada za sporednu ulogu u “Bilo jednom u Hollywoodu” prvi je Pittov Oscar za glumu. Pitt je prethodno dobio nagradu, ali kao producent, za “12 godina ropstva”.

Premda je kao glumac zasigurno obilježio devedesete i dvijetisućite, Brad Pitt s Oscarima nije bio na ti. Nije bio nominiran ni za “Sedam”, ni za “Klub boraca”, ni za “Nemilosrdne gadove”. Nije nominiran ni za briljantnu komičnu ulogu u “Spaliti nakon čitanja” braće Coen, ni za ulogu Jesseja Jamesa u veličanstvenom, a ignoriranom “Ubojstvu Jesseja Jamesa” redatelja Andrewa Dominika.

Kad je i bio nominiran za Oscara (a nominiran je četiri puta), bilo je to uglavnom za filmove koji u njegovoj karijeri ipak imaju periferno mjesto. Jedina je iznimka nominacija za sporednu ulogu u “Dvanaest majmuna” Terryja Gilliama 1996., sjajnom filmu koji je tada mladog Pitta prvi put proslavio. Ali, te godine Pitt je imao rivala kojeg se ipak teško moglo nadjačati. Bio je to Kevin Spacey, i njegova sad već legendarna uloga Keysera Sözea u filmu “Privedite osumnjičene”. Pittu je - ukratko - Akademija sada vratila ono što mu je odavno dugovala, barem od devedesetih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:53