POČELA UTRKA ZA PRESTIŽNU NAGRADU

FILMSKI KRITIČAR JUTARNJEG O NOMINACIJAMA ZA ZLATNI GLOBUS Jedno veliko iznenađenje, jedan popriličan skandal i politički korektne drame

 Nominacije za najbolju dramu neizmjerno su politički korektne. S tri nominacije dominiraju Afroamerikanci

Mogu li nominacije za Zlatni globus biti putokaz za Oscare? Ne mora biti. Prvu nagradu dodjeljuje Udruga stranih dopisnika u Hollywoodu, koja ima samo 90 članova, a Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti, koja se brine o Oscarima, ima ih gotovo sedam tisuća.

Najveće iznenađenje ovogodišnjih nominacija za Zlatni globus sjajna je pozicija koju je izborio film Adama McKaya “Potpredsjednik”, dobio je čak šest nominacija, jednu više nego njegovi najljući konkurenti “Zvijezda je rođena“, “Miljenica” i “Zelena knjiga”.

Taj se film natječe u kategoriji najbolje komedije/mjuzikla, u njemu kameleonski Christian Bale igra Dicka Cheneyja, potpredsjednika u vladi Georgea W. Busha. Jako se nadebljao za tu ulogu, a nominacije za najbolju režiju i scenarij svjedoče o tome da je to ozbiljan favorit. “Zvijezda je rođena” prošla je jako dobro, nominirana je za najbolju dramu i po svoj prilici je favorit u toj kategoriji. Lady Gaga mogla bi osvojiti Globus za najbolju glumicu, a njezin partner Bradley Cooper ima još dvije nominacije, za najboljeg glumca i redatelja.

Oskarovci

“Miljenica” je pak novi uspjeh grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa, odigrava se krajem 18. stoljeća, a za naklonost kraljice Anne koju igra Olivia Coleman natječu se Emma Stone i Rachel Weisz. “Zelena knjiga” je pak rijetki samostalni film Petera Farrellyja, dosad ga znamo po poprilično vulgarnim, ali nevjerojatno popularnim komedijama koje je režirao s bratom Bobbyjem (“Glup i gluplji”, “Svi su ludi za Mary”), no ovaj se put odlučio za nešto delikatnije, odnos afroameričkog klasičnog glazbenika (oskarovac Mahershala Ali) i njegova bijelog šofera (Viggo Mortensen).

Nominacije za najbolju dramu neizmjerno su politički korektne jer u njima dominiraju Afroamerikanci, potpisali su čak tri filma u toj kategoriji. Brbljavi Spike Lee napokon je nominiran za režiju, ali i za svoj film “BlacKkKlansman”, koji se zakitio mnoštvom priznanja, no treba priznati da je bilo i boljih filmova koji su se tu trebali naći. “Black Panther” nakon dugo vremena prvi je blockbuster o superjunacima koji se probio u tu kategoriju, sjajno je napravljen, ali pitanje je bi li dobio nominaciju da ga nije napravila dominantno afro i angloamerička ekipa. “Kad bi ulica Beale mogla pričati” novi je film Barryja Jenkinsa, dobitnika Oscara za “Mjesečinu”, njegova je protagonistica trudna Afroamerikanka, koja pokušava izbaviti iz zatvora svojeg muža.

Priličan je skandal da se u tu kategoriju ugurao i biografski “Bohemian Rhapsody” o Freddyju Mercuryju i grupi Queen, istina, vrlo gledan, ali dočekan uglavnom slabim kritikama. Za najbolju glumicu u kategoriji komedije/mjuzikla - uz Oliviju Colman i Charlize Theron (njezin “Tully” već smo gledali u kinima) natječe se i Emily Blunt, koja igra naslovnu ulogu u “Povratku Mary Poppins”: je li tako dobra kao Julie Andrews u originalnoj verziji, znat ćemo uskoro kad film stigne na naš kinorepertoar.

Pohvale

U toj kategoriji nominirana je i komedija “Crazy Rich Asians”, koja je mimoišla domaća kina, ali je upravo stigla u online videoteke. Glavna glumica Constance Wu dobila je nominaciju, ali vjerojatno nema prevelike šanse pokraj Emily Blunt i Elsie Fisher, koju jako hvale za nastup u filmu “Osmi razred”.

Na televizijskoj sceni zasluženo dominira “Američka kriminalistička priča: Ubojstvo Giannija Versacea”, ima četiri nominacije, uz odličnog Darrena Crissa (igra Versaceova ubojicu) nominirana je i Penélope Cruz, sjajna u ulozi Donatelle Versace. Ozbiljan izazivač toj seriji tzv. ograničenog trajanja su “Oštri predmeti” s Amy Adams, koji će se sljedeće godine natjecati za Emmy.

U kategoriji najbolje TV drame “Amerikanci” su skupili tri nominacije, možda im nešto i udjele, jer je ovo oproštajna sezona, a i serija je zbilja izvrsna, a za pohvalu je što je nominirana luckasta krimi serija “Ubijajući Eve” sa Sandrom Oh. Uzgred, ona će s Andyjem Sambergom voditi svečanu dodjelu nagrada sljedećeg siječnja u Beverly Hilton hotelu pa bi se lako moglo dogoditi da se i sama nađe među laureatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:27