SPORNI DETALJI

FIMSKI KRITIČARI JUTARNJEG UOČI OVOGODIŠNJE DODJELE OSCARA 'Akademijine nagrade sve više gube na ozbiljnosti'

 HANZA MEDIA
 

JURICA PAVIČIĆ: Smetaju mi nominacije za imitatorske glumačke uloge


Split, 281017.
Jurica Pavicic novinar i knjizevnik.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Bašić / CROPIX
Jurica Pavičić

Dva favorita koja vode po broju nominacija su “Roma” i “Miljenica”. Oba su filma odlična, u nekom paralelnom svijetu volio bih da Oscara dobiju oba. No, da moram birati, glasovao bih za “Romu”, a mislim da će tako učiniti i većina glasača Akademije.

Što se glumačkih nominacija tiče, i dalje mi smeta što kod muških glumaca dominiraju imitatorske glumačke uloge, poput onih Dicka Cheneyja (Christian Bale) ili Freddieja Mercuryja (Rami Malek). Radije bih među nominiranima vidio Bena Fostera za “Ne ostavi traga” ili Ryana Goslinga za “Prvog čovjeka”.

Kategorija stranog filma ove je godine baš jaka i ima tri filma, od kojih svaki zavređuje Oscara.

NENAD POLIMAC: Akademijine nagrade sve više gube na ozbiljnosti

Zagreb, 141111.
Cinestar, Avenue mall.
Premijera filma oskarovca, spanjolskog filmskog redatelja Pedra Almodovara - Koza u kojoj zivim. 
Na slici: filmski kriticar Nenad Polimac.
Foto: Ranko Suvar / Cropix
Ranko Šuvar / CROPIX
Nenad Polimac

Sve je teže ozbiljno uzimati Oscare. Nakon skandala s Kevinom Hartom ove godine neće biti voditelja priredbe svečane dodjele nagrada, a uostalom organizatori se tijekom godine nisu proslavili ni po drugim pitanjima. Najprije su predlagali uvođenje posebnog Oscara za “najpopularniji film” pa su od toga odustali. Zatim su htjeli neke od manje važnih nagrada podijeliti za emitiranja reklamnih blokova, ali su nakon salve prosvjeda i o tome promijenili mišljenje.

Naposljetku, glavnog Oscara mogao bi dobiti film koji uopće nije prikazivan u kinima (“Roma” Alfonsa Cuaróna), pa se ne treba čuditi ako gledanost te priredbe prigodom televizijskog prijenosa bude još manja nego prošle godine.

MARKO NJEGIĆ: Najveća je nepravda što “Prvi čovjek” nema nominaciju za najbolji film

Split, 090215.
Filmski kriticar, novinar i publicist Marko Njegic, autor knjige Filmoteka.
Na fotografiji: Marko Njegic u kinu Karaman.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX
Marko Njegić

Najveći previd, da ne kažem nepravda, ovih Oscara je ignoriranje - u važnijim kategorijama - “Prvog čovjeka” koji od svih nominiranih filmova ima najveće šanse postati (američki) klasik. U nedostatku “First Mana” moj favorit je “The Favourite”, satira koja subvertira “oskarovske” kostimirane drame, a cijenim i ono što je Cuarón (režijski) postigao u “Romi”. Pa ipak, “Miljenica” će glavni kipić teško osvojiti pokraj “Rome” i “Zelene knjige”, no svejedno je primjer kako Akademija ipak širi horizonte.

U tom kontekstu nominacija za “Black Panthera” je isto korak naprijed, ali i natrag. “Black Panther” je daleko od najboljeg “superhero” filma, precijenjen poput “Hladnog rata” na drugom kraju filmskog pola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:48