ODGOVOR S PRISAVLJA

HRT REAGIRAO NA PRIOPĆENJE DRUŠTVA HRVATSKIH FILMSKIH REDATELJA 'Naveli su niz neistina. Poštujemo obveze te ispunjavamo zadane kvote'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.02.2019. u 17:01

Zagreb, 160216. Zgrada Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Nakon što je Društvo hrvatskih filmskih redatelja objavilo kako prekida odnos i suradnju s HRT-om jer, kako tvrde, "HRT sustavno unizuje položaj redateljica i redatelja, zakida na autorskim pravima, ne poštuje kvote neovisne produkcije, ne proizvodi sadržaje za djecu i mlade, čineći tako neopisivu štetu audiovizualnoj industriji i hrvatskoj kulturi u cjelini", oglasio se i sam HRT. Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Hrvatska radiotelevizija oštro odbacuje priopćenje Društva hrvatskih filmskih redatelja u kojemu je naveden niz neistina.

Naime, Hrvatska radiotelevizija kontinuirano surađuje s hrvatskim redateljicama i redateljima u sklopu programa radija i televizije. Samo u protekle dvije godine HRT je putem nabave programa od neovisnih proizvođača nabavio djela koja redateljski i/ili scenaristički potpisuje 20 članova Hrvatskog društva filmskih redatelja, 29 članova DHFR-a primalo je naknade za kreativni doprinos u radijskim i televizijskim programima u proizvodnji HRT-a. Inače, 17 članova DHFR-a istodobno su radnici HRT-a.

HRT u skladu s obvezom iz članka 11. stavka 1. Zakona o HRT-u svoja Izvješća o provedbi odredbe o nabavi djela neovisnih proizvođača dostavlja Programskom vijeću HRT-a i Agenciji za elektroničke medije, odnosno Vijeću za elektroničke medije. Sva su izvješća za protekla razdoblja primljena na znanje, iz čega proizlazi da je HRT ispunio zakonsku obvezu nabave djela neovisnih proizvođača.

HRT u skladu s Ugovorom s Vladom RH poštuje obveze te ispunjava zadane kvote pa tako i obvezu proizvodnje te emitiranja sadržaja za djecu i mlade.

Hrvatska radiotelevizija surađivala je i surađivat će sa svim relevantnim sudionicima u audiovizualnoj djelatnosti, o čemu svjedoči potpisani Koregulacijski sporazum u kojemu je Hrvatsko društvo nezavisnih producenata (HDNP) zastupalo stajališta Hrvatske udruge producenta (HRUP) te Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), sve pod nadzorom Agencije za elektroničke medije.

Podsjećamo da je u protekle tri godine u nabavu programa od neovisnih proizvođača HRT uložio više od 150 milijuna kuna.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo