FILMSKE NAGRADE

'HVALA VAM, PIT ĆU DO IDUĆEG JUTRA!' Korejski 'Parazit' na Oscarima odnio nagradu za najbolji film te postao prvi strani film kojem je to uspjelo

Laura Dern, Joaquin Phoenix, Bong Joon-ho, Renee Zellweger, Brad Pitt
 AFP
 

Oscar za najbolji film dodijeljen je južnokorejskom filmu "Parazit", za koji je Oscara dobio i njegov redatelj Bong Joon Ho, dok je Joaquin Phoenix nagrađen za najbolju mušku, a Renee Zellweger za najbolju žensku glavnu ulogu.

"Parazit" je prvi film u povijesti koji je osvojio i nagradu za najbolji film i onu za najbolji međunarodni film, a istovremeno je i prvi film na jeziku koji nije engleski koji je osvojio titulu najboljega filma.

U središtu filma su nejednakosti između bogatih i siromašnih slojeva korejskoga društva kroz dvije povezane obitelji. Članovi siromašne četveročlane obitelj spletkarenjem se uvlače u imućnu obitelj te se predstavljajući se kao međusobno nepovezani, visoko kvalificirani pojedinci, infiltiraju u domaćinstvo i zapliću u neočekivane incidente.

Ekipa "Parazita" zahvalila je članovima Akademije što su donijeli ovakvu povijesnu odluku te svima koji su radili na filmu i svojoj domaćoj filmskoj publici, bez koje, kako su rekli, ne bi bili ovdje.

"Cijelo vrijeme ste nas podržavali i niste se ustručavali davati nam snagu i mišljenje i zbog toga nastavljamo dalje. Hvala vam još jednom", poručili su.

U kategoriji najboljega filma nominirani su bili i "Izazivač: Le Mans '66" Jamesa Mangolda, "Irac" Martina Scorsesea, "Jojo Rabbit" Taike Waititija, "Joker" Todda Phillipsa, "Male žene" Grete Gerwig, "Marriage Story" Noaha Baumbacha, "1917" Sama Mendesa i "Bilo jednom u Hollywoodu" Quentina Tarantina.

"Parazit" je osvojio ukupno četiri Oscara - za najbolji film, za najbolji međunarodni film, za režiju i za originalni scenarij, tri Oscara dobio je film "1917" - za fotografiju, vizualne efekte i montažu zvuka, dok su "Joker", "Bilo jednom... u Hollywoodu" i "Izazivač: Le Mans '66" osvojili po dvije nagrade.

"Nisam očekivao da ću pobijediti", istaknuo je Bong zahvaljujući na nagradi za najboljeg redatelja. "Najradije bih nabavio motornu pilu, prepilio ovog Oscara na pet dijelova i podijelio ga s vama", rekao je Bong na čije je riječi publika u dvorani ustala i pozdravila ga burnim pljeskom.

Obraćajući se konkurentima za nagradu rekao je da je u školi proučavao Scorseseove filmove te dodao da je Tarantino na svoju listu stavljao njegove filmove, dok ljudi u SAD-u nisu znali za njih. "On je ovdje", rekao je. "Quentine, volim te!"

Bong je rođen 1969. u Južnoj Koreji, a najpoznatiji je po filmovima "Okja" (2017), "Snowpiercer" (2013) i "Sjećanja na umorstvo" (2003).

Joaquinu Phoenixu i Renee Zellweger Oscari za glavne uloge

Uloga u filmu "Joker" donijela je prvog Oscara Joaquinu Phoenixu, koji je tako postao drugi glumac u povijesti koji je za ulogu Jokera dobio Akademijinu nagradu. Prije njega posmrtno je dodijeljena Heathu Ledgeru u kategoriji sporedne muške uloge 2009. za film "Vitez tame".

Uz Phoenixa su u kategoriji najbolje muške uloge bili nominirani i Leonardo DiCaprio te Antonio Banderas za španjolski film "Tuga i slava", Adam Driver za ulogu u filmu "Marriage Story" te Jonathan Pryce za ulogu pape Franje u biografskom filmu "Dvojica papa".

Zahvaljujući na nagradi istaknuo je kako mu je gluma podarila izvanredan život te da misli kako se ovakve prilike trebaju koristiti kako bi se upozorilo na nevolje s kojima se svijet suočava, poput rodne nejednakosti, rasizma, homofobije i iskorištavanja prirode.

Rennee Zellweger Oscara je osvojila za ulogu slavne glumice Judy Garland u filmu "Judy", a uz nju su nominirane bile Scarlett Johansson za ulogu u filmu "Priča o braku", Saoirse Ronan za film "Male žene", Charlize Theron za ulogu bivše novinarke Foxa Megyn Kelly u "One su bombe" i Cynthia Erivo za ulogu u filmu "Harriet" o američkoj aktivistkinji protiv robovlasništva Harriet Tubman.

"Ova godina u kojoj sam slavila Judy Garland bila je podsjetnik da nas naši junaci ujedinjuju i nadahnjuju kako bismo pronašli najbolje u sebi. Kada slavimo svoje heroje, podsjećamo se tko smo", rekla je Zellweger.

Podsjetila je da Judy Garland nikada nije osvojila ovu prestižnu nagradu te da ovu nagradu smatra produžetkom njezine ostavštine.

Zellweger je već 2004. osvojila nagradu za sporednu glumicu za film "Studengora", a uz to ima još dvije nominacije. Neki od njezinih poznatijih filmova su i "Chicago" te "Dnevnik Bridget Jones".

Prije dodjele nagrada u glavnim kategorijama, Američka akademija prisjetila se i velikana filmske umjetnosti preminulih u protekloj godini, među kojima i filmskog producenta i dvostrukog oskarovca Branka Lustiga.

Dodjelu Oscara pratili smo tijekom noći uživo, u nastavku pročitajte kako je to izgledalo

--------------------------------------------------------------------------------

>>> 5:25 Oscara za najbolji film dobio je "Parazit" korejskog redatelja Bonga Joon-hoa. Ovo je prvi put u povijesti Oscara da je neki filma na stranom, odnosno neengleskom jeziku osvojio nagradu za najbolji film. Uručivanjem te nagrade završila je ovogodišnja dodjela Oscara.

Mark RALSTON / AFP
Ekipa filma 'Parazit'

--------------------------------------------------------------------------------

>>> 5:20 Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Joaquin Phoenix za rad u filmu "Joker". "Ne osjećam da sam iznad bilo koga u ovoj prostoriji. Svi mi volimo film. Dao mi je tako divan život", rekao je Phoenix i iskoristio priliku da progovori o brizi za okoliš i životinje. "Bio sam sebičan i teško je bilo sa mnom raditi. Zahvalan sam što ste mi dali drugu šansu. Tu smo najbolji, kada si opraštamo."

US actor Joaquin Phoenix accepts the award for Best Actor in a Leading Role for
Mark RALSTON / AFP

Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Renee Zellweger za radi u filmu "Judy". "Sve vas volim. Nećete me zaboraviti, jel' da? Obećajte mi da nećete", rekla je Zellweger tijekom svog govora u kojem se prisjetila Judy Garland, legendarne glumice koju je u filmu igrala.

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - FEBRUARY 09: Renée Zellweger accepts the Actress in a Leading Role award for 'Judy' onstage during the 92nd Annual Academy Awards at Dolby Theatre on February 09, 2020 in Hollywood, California.   Kevin Winter/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Kevin Winter/Getty Images / AFP

--------------------------------------------------------------------------------

>>> 5:00 Oscara za ostvarenje u filmskoj režiji dobio je Bong Joon-ho za film "Parazit". "Kada sam bio mlad, naučio sam jednu krilaticu - 'najosobnije je najkreativnije'", rekao je Bong i odao počast Martinu Scorseseu, jednom od svojih filmskih uzora. "Učio sam njegove filmove na fakultetu. Samo biti nominiran je velika čast. Kada nitko nije znao za mene Quentin je na svoje popise najboljih filmova stavljao moje filmove. Hvala ti na tome. Volio bih nagradu podijeliti sa svima vama. Hvala vam, pit ću do idućeg jutra".

Mark RALSTON / AFP
Bong Joon-ho

Nakon ovog iznenađenja, redatelj Steven Spielberg najavio je Billie Eilish, uz čiju smo se izvedbu "Yesterday" grupe The Beatles prisjetili svih velikana filma koje smo izgubili tijekom protekle godine.

--------------------------------------------------------------------------------

>>> 4:50 Oscara za najbolju filmsku glazbu dobio je film "Joker". "Hvala Akademiji što me tako lijepo primila. Ne znam što bih rekla. Todd Phillips je bio tako velikodušan što me pozvao da radim na ovom filmu", rekla je Hildur Guðnadóttir. "Djevojakama i ženama, kćerima i majkama, svima onima koje čuju glazbu u sebi. Moramo vas čuti".

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - FEBRUARY 09: Hildur Guðnadóttir accepts the Music - Original Score - award for 'Joker' onstage during the 92nd Annual Academy Awards at Dolby Theatre on February 09, 2020 in Hollywood, California.   Kevin Winter/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Kevin Winter/Getty Images / AFP
Hildur Guðnadóttir

Pjesma "I'm Gonna Love Me Again" Eltona Johna iz filma "Rocketman" dobila je Oscara za najbolju originalnu pjesmu iz filma.

--------------------------------------------------------------------------------

>>> 4:30 Korejski film "Parazit" redatelja Bonga Joon-hoa dobio je Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Ovo je prva nominacija za Južnu Koreju u ovoj kategoriji te ujedno i prva pobjeda. "Ova kategorija ima novo ime i velika mi je čast biti prvim dobitnikom. Pozdravljam ovu promjenu i sve što ona znači. Pozdravite ekipu filma s aplauzom", rekao je Bong i auditorij ga je poslušao. "Spreman sam si večeras nešto popiti", dodao je Bong te izazvao salve smijeha.

Elton John potom je izveo pjesmu "I'm Gonna Love Me Again" iz filma "Rocketman".

--------------------------------------------------------------------------------

>>> 4:20 Televizijski voditelj James Corden i glumica Rebel Wilson na pozornicu su izašli u kostimima mački kako bi predstavili nominirane u kategoriji za najbolje vizualne efekte. Bila je to, dakako, šala na račun efekata u filmu "Mačke" u kojem su oboje glumili i koji je morao ići na "doradu" zbog nezadovoljavajućih efekata.

Film "1917" osvojio je Oscara za najbolje vizualne efekte. To je već treći Oscar za film "1917". Oscara za najbolju šminku i frizuru dobio je film "One su bombe".

--------------------------------------------------------------------------------

>>> 4:10 Glumica i pjevačica Cynthia Erivo izvela je pjesmu "Stand Up" iz filma "Harriet" u kojem igra glavnu ulogu.

--------------------------------------------------------------------------------

>>> 4:00 DJ Questlove, inače bubnjar rap grupe The Roots, i glumac Utkarsh Ambudkar izveli su manju rap točku u kojoj su ponovili što se dogodilo do sada na dodjeli Oscara. Primjećuje se snažan upliv rap glazbe u ovogodišnju dodjelu.

US actor Utkarsh Ambudkar performs onstage during the 92nd Oscars at the Dolby Theatre in Hollywood, California on February 9, 2020. (Photo by Mark RALSTON / AFP)
Mark RALSTON / AFP
Utkarsh Ambudkar

Oscara za najbolji snimateljski rad dobio je Roger Deakins za svoj rad na filmu "1917". Deakins se tijekom govora zahvalio drugim nominiranima na prijateljstvu, ali svojoj supruzi koja je radila s njim. "Hvala Samu Mendesu na ovom divnom iskustvu, moj tim i ja nikada nećemo to zaboraviti", rekao je Deakins. Film "Izazivač: Le Mans '66." dobio je Oscara za najbolju montažu slike.

Predsjednik Američke filmske akademije David Rubin potom je predstavio Toma Hanksa, koji je pak predstavio Muzej filmskih znanosti i umjetnosti na kojem Akademija radi već neko vrijeme. "14. prosinca 2020. godine Muzej otvara svoja vrata i nadam se da ćemo se vidjeti tamo", rekao je Hanks.

--------------------------------------------------------------------------------

>>> 3:45 Oscara za najbolju montažu zvuka dobio je "Izazivač: Le Mans '66.", a za najbolji miks zvuka Oscara je dobio "1917". Nakon dodjeljivanja spomenuta dva Oscara, Randy Newman izveo je pjesmu "I Can't Let You Throw Yourself Away" iz filma "Priča o igračkama 4".

--------------------------------------------------------------------------------

>>> 3:30 U sklopu retrospektive pjesama koje su obilježile filmsku umjetnost nastupio je američki reper Eminem te izveo Oscarom nagrađenu pjesmu Lose Yourself iz film "Osam milja", koji je djelomično inspiriran njegovim životom.

--------------------------------------------------------------------------------

>>> 3:20 Film "Američka tvornica" redatelja Julije Reichert i Stevena Bognara osvojio je Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog filma. Oscara u kategoriji najboljeg kratkometražnog dokumentarnog filma dobio je film "Učenje skejtborda u ratnoj zoni (ako si djevojka)" redateljice Carol Dysinger.

U kategoriji najbolje sporedne glumice Oscara je dobila Laura Dern za svoj rad u filmu "Priča o braku". "Ovo je najbolji rođendanski poklon ikad", rekla je Dern dok je primala Oscara. "Neki kažu, 'nemojte nikada upoznati svoje heroje', međutim, ja kažem, ako ste stvarno blagoslovljeni, dobit ćete ih za roditelje."

--------------------------------------------------------------------------------

>>> 3:05 Oscara za najbolju scenografiju dobio je film "Bilo jednom u... Hollywoodu", dok je "kipića" u kategoriji najbolje kostimografije kući odnio "Male žene".

Nakon dodjele spomenutih Oscara, pjesmu "I'm standing with you" iz filma "Breakthrough" izvela je Chrissy Metz.

--------------------------------------------------------------------------------

>>> 2:50 Film "Parazit" dobio je Oscara u kategoriji najboljeg originalnog scenarija. Redatelj film i jedan od scenarista Bong Joon-ho istaknuo je da je njegov Oscar prva takva nagrada za Južnu Koreju.

U kategoriji najboljeg scenarija po predlošku Oscara je dobio film "Jojo Rabbit". Scenarist i redatelj filma Taika Waititi u svom se govoru zahvalio majci koja mu je dala knjigu po kojoj je nastao film "Jojo Rabbit".

New Zealand director/actor Taika Waititi accepts the award for Best Adapted Screenplay for
Mark RALSTON / AFP
Taika Waititi

"Prozor susjeda" redatelja Marshalla Curryja dobio je Oscara u kategoriji najboljeg kratkometražnog igranog filma.

--------------------------------------------------------------------------------

>>> 2:30 Oscara za najbolji dugometražni animirani film dobio je film "Priča o igračkama 4". "Hair Love" najbolji je kratkometražni animinrani, a režirali su ga Matthew A. Cherry i Bruce W. Smith.

Glumice iz cijelog svijeta koje daju glas liku Else iz filmova "Snježno kraljevstvo" izvele su pjesmu "Into the Unknown" iz filma "Snježno kraljevstvo 2". Predvodila ih je američka glumica Idina Manzel.

--------------------------------------------------------------------------------

>>> 2:15 Američka pjevačica Janelle Monae i glumac Billy Porter energičnim su glazbeno-scenskim brojem otvorili 92. dodjelu nagrade Oscar. Monae se u uvodnoj pjesmi dotaknula nominiranih filmova, ali se i referirala na izostanak redateljica među nominiranima u kategoriji za ostvarenje u režiji. Pjevačica je tijekom izvedbe ušla u publiku i od njih tražila da s njom zapjevaju, što su mnogi napravili. Najviše se potrudila glumica Brie Larson.

Bivši voditelji svečanosti Steve Martin i Chris Rock izašli su na pozornicu poslije Monae i Portera te stali zbijati šale. Ovo je druga dodjela bez voditelja, međutim ovaj se segment čini kao verzija prijašnjih dodjela. Rock i Martin su se našalili na račun Jeffa Bezosa, čelnika Amazona i njegovog bogatstva, koje je ostalo jednako veliko nakon razvoda. "On je pogledao 'Priču u braku' i mislio je da je komedija", rekao je Rock. Martin i Rock također su spomenuli izostanak nominacija za žene u kategoriji režije, ali i nedostatka nominacija za manjine u glumačkim kategorijama.

Prvog Oscara ove večeri dobio je Brad Pitt, i to za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu "Bilo jednom u... Hollywoodu".

--------------------------------------------------------------------------------

POČELA JE 92. DODJELA FILMSKE NAGRADE OSCAR!

--------------------------------------------------------------------------------

Najprestižnija nagrada filmske umjetnosti - Oscar, dodijelit će se u noći s nedjelje na ponedjeljak 92. put, a utrku za zlatni kipić s 11 nominacija predvodi film Todda Phillipsa "Joker", smješten u svijet stripovskog junaka Batmana, dok je prvi put u povijesti dodjele nagrade filmski studio s najviše nominacija streaming servis Netflix.

Ceremonija dodjele nagrade Oscar američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS) bit će emitirana uživo u više od 225 država i teritorija diljem svijeta.

Sedamnaest filmova dobilo više od jedne nominacije, a u kategoriji najboljega natječe se devet naslova. Predvodi ih dramski triler "Joker" Todda Phillipsa s ukupno 11 nominacija. Film je nominiran i za glavnu mušku ulogu (Joaquin Phoenix), režiju, adaptirani scenarij, fotografiju, kostimografiju, šminku, originalnu glazbu, montažu, zvuk i montažu zvuka.

S deset nominacija slijedi ratna drama Sama Mendesa "1917", po mišljenju kritičara jedan od favorita za titulu najboljeg filma, ali i režiju, iako se film pojavio relativno kasno u sezoni nagrada. Film je, uz ostalo, dobio nominacije i za najbolji originalni scenarij, fotografiju i vizualne efekte, a kritičari ga hvale zbog odvažnog načina snimanja zbog kojeg se čini da je film snimljen u jednom neprekinutom kadru.

Isto toliko nominacija ima i mafijaška drama Martina Scorsesea "Irac", koju je nekoliko filmskih studija "zaobišlo" zbog velikog budžeta, dugog trajanja, ali i oslanjanja na digitalnu tehnologiju pomlađivanja starijih glumaca. Film je Scorseseu donio još jednu nominaciju za režiju te nominacije za sporedne uloge oskarovcima Joeu Pesciju i Alu Pacinu.

Dramska komedija "Bilo jednom... u Hollywoodu" kultnog redatelja Quentina Tarantina također ima 10 nominacija, među kojima su i ona za režiju, glavnu ulogu (Leonardo DiCaprio) te sporednu ulogu (Brad Pitt).

Sa šest nominacija tu su i romantična drama smještena u 19. stoljeće "Male žene" (Greta Gerwig), obiteljska drama "Priča o braku" (Noah Baumbach), satirična komedija "Jojo Rabbit" glumca i redatelja Taike Waititija, koji je u filmu utjelovio Hitlera kao smiješnog imaginarnog prijatelja usamljenog dječaka, dok je biografska drama "Izazivač: Le Mans '66." (James Mangold) dobila četiri nominacije.

Južnokorejska drama/triler "Parazit" (Bong Joon-ho) također ima šest nominacija, među kojima je i ona za režiju. Jedan je od favorita za najbolji film te glavni favorit za međunarodni film, a osvoji li obje nagrade, poći će mu za rukom ono što je prošle godine izmaklo "Romi" - da postane prvi film u povijesti s dvije nagrade za najbolji film.

Od nominiranih filmskih studija, Neflix ima najviše nominacija - 24, među kojima su čak dvije za najbolji film te za animirani film. Na drugom mjestu s 23 je Disney/Fox, a na trećem Sony Pictures s 20.

Tako se po prvi puta u povijesti dodjele Oscara dogodilo da je streaming servis na prvome mjestu po broju nominacija. Uspon raznih streaming servisa, čiji su filmovi sve popularniji pogotovo zato što gledatelji ne moraju čekati da završi njihovo prikazivanje u kinima, dovelo je do negodovanja u industriji.

Dodjela Oscara održat će se bez voditelja, kao i prošle godine, a dobitnike nagrade predstavljat će najpoznatiji glumci, glumice i prošlogodišnji pobjednici u glumačkim kategorijama.

Jedna od zanimljivosti je što ovogodišnja dodjela želi pokazati ekološku osviještenost pa će tako jelovnik biti gotovo u potpunosti na biljnoj bazi, a plastične boce za piće neće se koristiti.

Nagrada Oscar dodjeljuje se od 1929., do sada je uručeno 3140 statua, a poznato ime Oscar nosi od 1939. godine. Dobitnika bira gotovo 8000 članova Akademije, a do samoga otvaranja omotnica na pozornici, Akademija ne zna koliko će se nagrada ukupno dodijeliti. Ime dobitnika gravira se nakon ceremonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:20