HIT SERIJA

Kako je 'Bodyguard' ljude vratio u vrijeme kad nije bilo Netflixa

 

“Bodyguard” se gleda s ruba stolca, stisnutih šaka, a u ključnim se trenucima i ne diše, poput napetih nogometnih utakmica kad odu u produžetke pa penale. Pritom ne mislim na “Bodyguarda” romantični triler iz 1992. s Kevinom Costnerom i Whitney Houston, nego na BBC-jev hit politički triler s Richardom Maddenom, Robbom Starkom iz serije “Igre prijestolja” i Keeley Hawes u glavnim ulogama.

Madden glumi policijskog na­rednika Davida Budda, he­roj­skog ratnog veterana britanske vojske koji boluje od PTSP-a ali vješto ga skriva radeći kao specijalni službenik za zaštitu u posebnoj jedinici Metropolitanske policije. Naređeno mu je da štiti ambicioznu ministricu unutarnjih poslova Juliju Montague, koju glumi Hawes, čiji stavovi i politika predstavljaju sve što Budd prezire.

Najgledanije

Riječ je o seriji iz pera Jeda Mer­cu­rija, britanskog scenarista koji je BBC-ju već priskrbio dvi­je uspješnice, “Line of Duty” i “Bodies”, a zbog nove serije, ko­mentiraju mnogi, toliko je omiljen da ne bi bilo čudno da ga kraljica nagradi kakvim ordenom.

Naime, “Bodyguard” je postala najgledanija serija na BBC-ju u ovom desetljeću.

Počeo se prikazivati 26. kolovoza i ima samo šest epizoda, zasada. Išao je jednom tjedno, nedjeljom, a gledanost je rasla sa svakom epizodom, pa je zadnju epizodu gledalo 10,4 milijuna ljudi. Najveće iznenađenje bilo je zadnjih pet minuta posljednje epizode kada je gledanost skočila na čak 11 milijuna.

Takvu veliku gledanost BBC ne pamti od 2011. i zadnje epizode druge sezone “Downton Abbey” koju je gledalo 10,5 milijuna ljudi, a jedinu veću gledanost u kategoriji serija na BBC-ju trenutačno drži serija “Doctor Who”, koja je 2008. dosegla gledanost od 11,7 milijuna ljudi. “Bodyguard” je ujedno i me­đu nagledanijim ovogodišnjim programima u Velikoj Britaniji, no ipak je daleko od najgledanijeg televizijskog događaja – ITV-jeva prijenosa utakmice polufinala svjetskog nogometnog prvenstva između Engleske i Hrvatske koju je gledala publika od 24,3 milijuna ljudi.

Sezona je završila, a medije i društvene mreže trenutačno zaokuplja pitanje – hoće li biti druge. Mercurio kaže da se nada drugoj sezoni i da ima ideje, no da nije siguran hoće li glumci biti dostupni. Čitajući između redaka, Britanci ozbiljno shvaćaju govorkanja da Madden pretendira na ulogu novog Jamesa Bonda. Napeti scenarij, neočekivani obrati koji vas natjeraju da se pitate što se upravo dogodilo i šokantni cliffhangeri bili su dovoljni da Britance vrate u retro mode i natjeraju ih da se iznova zaljube u linearnu televiziju; na trenutak zaborave binganje cijelih sezona serije u jednoj noći, što je jedna od karakteristika popularne streaming platforme Netflix.

Borba počinje

No, velika gledanost uzokovala je i poslovnu dramu. Streaming div Netflix pokazao je svoju moć i otkupio međunarodna prava na prikazivanje serije, što znači da bi mogli povući prljavi potez i otkupiti prava na drugu sezonu “Bodyguarda”, ostavivši BBC na brisanom prostoru. Naime, hit serija nije nastala u BBC-jevoj produkciji već u World Productions, koja je u vlasništvu televizijskog rivala ITV-a. Netflix je budućnost, a ne BBC, koji je “natjerao” gledatelje da, kao nekada, trče pred televizor, svake nedjelje u poznatom terminu.

Ostaje pitanje nije li to pirova pobjeda Netflixa. Jer, da je isprva pušten tamo, pitanje je bi li se utopio u moru njihova sadržaja i ikad izazvao ovakvu famu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:31