ALEKSANDAR HEMON

KAKO SAM PISAO SCENARIJ ZA MATRIX 4 'Redateljica Lana Wachowski mi je bliska prijateljica. Već smo radili zajedno na seriji 'Sense8''

Aleksandar Hemon
 CROPIX
 

Spremite se da opet uđete u Matrix jer, kako je Variety potvrdio, snima se četvrti nastavak megapopularnog serijala s kraja devedesetih i početka dvijetisućitih.

Sjećate se tog doba: nagli procvat interneta, fetišizacija tehnologije i hakerske subkulture, antiglobalizam i multikulturalizam, smjena Clinton/Bush, pojava alternativnih medija, grungea, ravea i hip hopa, teroristički napadi na WTC i Pentagon, “Bitka u Seattleu” i - “Matrica” sestara Wachowski, simulirana stvarnost svijeta u kojoj samosvjesni strojevi, koji kontroliraju Zemlju, drže ljude od kojih crpe bioelektričnu energiju.

Top teme

Ne čudi, zapravo, da se “Matrix” vraća baš u ovom trenutku.

Virtualna stvarnost i umjetna inteligencija su i dalje top teme, a društvo je ništa manje podijeljeno oko pitanja tehnologije i njezina utjecaja na čovječanstvo.

Bit će zanimljivo vidjeti kako sve to Lana Wachowski tumači dvadeset godina nakon prvog nastavka.

Profimedia
Lana Wachowski

“Mnoge ideje koje smo Lilly i ja istraživali prije 20 godina su danas još i više relevantne. Jako sam sretna što ću se vratiti tom svijetu i likovima, radujem se još jednoj prilici da radim sa svojim briljantnim prijateljima”, poručila je redateljica.

Inače, iz Warner Brosa su potvrdili kako će Keanu Reeves i Carrie-Anne Moss ponoviti svoje uloge Nea i Trinity.

Redateljici Lani Wachowski, koja ovaj put snima film bez svoje sestre Lilly s kojom je režirala i prva tri nastavka “Matrix” serijala, kao scenaristi bi se trebali pridružiti i poznati pisci Aleksandar Hemon, Sarajlija koji sada živi u Chicagu, i David Mitchell.

Interes za nastavkom

- Počeli smo raditi oko božićnih praznika - rekao je za Jutarnji Hemon - a završnu smo verziju predali studiju krajem ožujka. Još na drugoj sezoni Netflixove serije “Sense8”, David Mitchell i ja smo bili angažirani kao suradnici na projektu, pa smo i napisali finale serije s Lanom, a zatim je ovo iskrslo. Oboje su mi vrlo dragi i bliski prijatelji, i za mene je to bilo vrlo lijepo iskustvo. Već odavno postoji interes za nastavkom “Matrixa”, i kada je došlo do želje za suradnjom između nje i studija na novom filmu, meni je bilo lako prihvatiti njezinu ponudu da sudjelujem u radu na scenariju - rekao je Hemon.

- David Mitchell, pak, ima vrlo impresivan um, maštu - nastavio je Hemon - a način na koji razmišlja, koncipira narativ i likove je poseban. Puno sam od njega po tom pitanju naučio. Ja razmišljam narativno nešto drugačije. Lana je, očigledno, briljantna. Ne samo u konstrukciji narativa, već i u vizualnom smislu. Njezina je vizualna mašta nešto što ja nemam, tako da se mi međusobno jako dobro nadopunjujemo i pisanje tog scenarija je za mene bilo jako ugodno iskustvo.

Iz sižea serije “Sense8” koju su oba pisca - Mitchella sigurno poznajete preko “Atlasa oblaka”, dok ste od Hemona vjerojatno čitali “The Lazarus Project” ili “The Making of Zombie Wars” - radili s redateljicom Wachowski, odmah se vidi kako su je režirale sestre Wachowski.

Naime, “Sense8” prati priču osmero ljudi, koji otkriju da su telepatski povezani te da se mogu pojavljivati u životima jedni drugih, iako žive na različitim kontinentima. Tih osmero ljudi čine “cluster”, a njihova telepatska sposobnost ih čini “sensateima”. I ta serija, dakle, stvara svoju mitologiju, svijet i terminologiju, a dio priče je naravno i zla korporacija koja progoni junake priče.

Pravi vizionar

“Ne možemo biti više uzbuđeni nego što je jesmo oko ponovnog snimanja ‘Matrixa’ s Lanom”, rekli su iz Warner Brosa u svojoj objavi snimanja novog nastavka “Matrixa”. “Lana je pravi vizionar pa smo uzbuđeni što će ona režirati, pisati i producirati ovo novo poglavlje u Matrix svijetu”, stoji u njihovoj objavi.

Za sada o filmu znamo vrlo malo. U javnosti još nema previše detalja pa ne znamo čime će se film baviti, ali ni kada ga možemo očekivati u kinima. Ipak, Variety tvrdi kako bi snimanje trebalo početi početkom sljedeće godine.

Osim tek nekoliko potvrđenih informacija, sve ostalo je obavijeno velom tajne, pa nema niti informacija ni o glumcima koji bi trebali glumiti uz Reevesa i Moss. Nešto je, ipak, sigurno - u filmu će opet pojaviti Neo i Trinity koji, očito, ipak nisu mrtvi kako je to sugerirao treći nastavak kultnog filma, “The Matrix Revolutions”.

Variety također donosi kako nije sigurno hoće li se u filmu pojaviti Morpheus, lik kojeg je glumio Laurence Fishburne, i koji predstavlja čovjeka koji se oslobodio Matrice i kapetana “Nabukodonosora” koji pronalazi Nea i pomaže mu da spozna istinu. Svojedobno je tu ulogu odbio igrati Sean Connery, a danas ne znamo hoće li Wachowski izostaviti njegov lik u potpunosti, ili se pak odlučila za nekog drugog, mlađeg glumca čije ime još nije objavljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:57