NOVI NAČIN ŽIVOTA

KRAJ DVD ERE Netflix i slični ukinuli su mu smisao postojanja, kupci radije uzimaju pametna zvona za kućna vrata i robotizirane kosilice za travu

 Profimedia, Alamy

Na polici ispod gotovo svakog televizora nekoć je bio obavezan DVD player s kojeg su se puštali filmovi, snimke koncerata i slični audiovizualni sadržaji.

No, kako su danas takvi sadržaji dostupni putem drugih platformi, kao što su Netflix i Amazon, prodaja DVD-ova pala je za 40 posto. Kako javlja BBC, lanac britanskih supermarketa John Lewis odlučio je prestati prodavati DVD playere, odnosno kad se rasproda raspoloživa količina neće više naručivati nove. (To se ne odnosi na Blu-ray playere.)

Podaci tog trgovačkog lanca otkirvaju zanimljive činjenice o današnjem načinu života: trenutno najpopularnija veličina televizijskog ekrana iznosi 55 inča (oko 140 centimetara), dok je prije osam godina standard bio 36 inča. Tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu proteklog ljeta, najviše je porasla prodaja televizora s ekranom od 70 inča (oko 178 centimetara).

Među ostalim popularnim elektroničkim spravicama nalaze se pametna zvona za ulazna vrata, koja se mogu povezati s WiFi-jem i pametnim telefonima, kao i robotizirane kosilice za travu (prodaja im je skočila 367 posto, odnosno 75 posto u odnosu na prošlu godinu).

Cijena DVD playera pala je na 20 funti u supermarketima te kako su trgovačke marže za taj proizvod prilično male za trgovine poput Johna Lewisa, moći će se pronaći još putem kataloške prodaje.

Konzumacija AV sadržaja putem streaminga obuhvaćala je prošle godine četiri petine britanskog video tržišta vrijednog 2,7 milijardi funti. No, bez obzira na to, film 'Dunkirk' Christophera Nolana, primjerice, prodan je u 640 tisuća primjeraka na DVD-u i Blu-ray diskovima, a najpopularniji naslov 2017. godine (Ljepotica i zvijer') prodan je u 1,5 milijuna primjeraka.

DVD-ovi se još uvijek mogu nabaviti u nekih 15 tisuća britanskih trgovina, s tim da polovicu prodaju supermarketi.

Promjena životnih navika donijela je i druge promjene na tržištu: budilice su ispale iz mode jer ljudi u tu svrhu sve češće koriste svoje mobitele. Zato je lanac trgovina John Lewis odlučio srezati svoju ponudu za trećinu.

Na koncu konca, kupci se sve više služe svojim mobitelima za naručivanje proizvoda, a među novim kupcima to je najpopularniji način (35% narudžbi došlo je putem mobitela).

Dakako, tv-program i dalje utječe na potrošačke trendove: reality emisija 'Love Island' ITV-a zaslužna je za rast prodaje tanga gaćica i čak 132% rasta prodaje tregera.

Promjene na tržištu nisu laka zadaća trgovcima: prošlog mjeseca trgovački lanac Partnership, vlasnik prestižnog Waitrose brenda, objavio je pad profita od 99 posto u prvih šest mjeseci ove godine, javlja BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:37