BOGAT PROGRAM

MOTOVUN FILM FESTIVAL 'Napad panike' za otvaranje, Ruben Östlund počasni gost

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.07.2018. u 15:50

Motovun, 241015.
6. izdanje TeTe, festivala terana i tartufa privuklo je danas veliki broj gostiju na motovunsko brdo. Uz prigodnu degustaciju vina koje se moglo kusati iz degustacijske case koja je kostala 40 kuna, te gastro ponudu jela sa tartufima, dodijeljene su nagrade za najbolji teran i najtezi tartuf koji je bio tezak cak 840 grama. Na fotografiji: Motovun.
Foto: Danijela Peracic / CROPIX
Danijela Peračić / HANZA MEDIA

ZAGREB - Prvijencem poljskog redatelja Paweła Maślone "Napad panike" u utorak, 24. srpnja otvara se 21. Motovun Film Festival (MFF) na kojemu će biti prikazano 113 filmova iz cijeloga svijeta te održan bogat popratni umjetnički i zabavni program.

 

Kako ističu iz MFF-a, i ove je godine naglasak na nezavisnim filmovima s temama koje dobrim dijelom odražavaju duh današnjice i aktualne globalne probleme. 

 

U programu su filmovi iz velikih kinematografija poput američke, francuske i kineske, ali i iz Crne Gore, Švicarske, Kolumbije, Danske i Poljske. Na motovunskim platnima bit će prikazana djela uglednih redatelja poput Nuri Bilge Ceylana, Debre Granik i Kirila Serebrenikova, ali, kako se ističe u najavi, i brojni skriveni dragulji debitanata ili manje poznatih autora.

 

Takav je i "Napad panike" Paweła Maślone koji istražuje dramatične trenutke u životima nekoliko pehista i nesretnika uz finu dozu zaigranosti i jedinstvenu kombinaciju tragičnog i komičnog.

 

U raznovrsnom programu su i "Profil", film o regrutaciji u ISIL, koji se cijeli događa na zaslonu kompjutora, zatim stilizirana groteska "Divlji dječaci" te ruski rock mjuzikl "Ljeto". Tu su i tri hrvatska filma - "Srbenka", dokumentarac već ovjenčan međunarodnim nagradama, animirano-dokumentarni film o nerazjašnjenim događajima iz Domovinskog rata "Chris the Swiss" te "Aleksi", ljetni debitantski film Barbare Vekarić.

 

Počasni gost festivala i dobitnik ovogodišnje nagrade Maverick Motovuna za inovativnost u širenju granica filmskog izričaja ove je godine švedski redatelj Ruben Östlund, čiji je film "Kvadrat" u Cannesu nagrađen Zlatnom palmom te je bio nominiran za Oscara. Film je nastao po istoimenoj umjetničkoj instalaciji, prvotno postavljenoj u Švedskoj, koja izaziva spremnost ljudi na solidarnost i povjerenje, a koja će s tim ciljem biti postavljena i u Motovunu.

 

Gosti festivala su i Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija, koji će primiti nagradu za 50 godina djelovanja, a na "brdo filmova" stižu i gosti iz Berlina, ovogodišnjega grada partnera festivala – filmaši, glazbenici i umjetnici, među kojima redatelji Sebastian Schipper i Uli M Schueppel, glazbeni producent i legenda tamošnje elektroničke scene Mark Reeder te hrvatski umjetnici koji djeluju u tom gradu – Lovro Artuković, Nika Radić i Tanja Ostojić.

 

U bogatom popratnom programu je izložba "Zidovi i mostovi" te brojna predavanja, performansi i glazbeni nastupi festivalskih gostiju. U glazbenom programu svoju kritiku domaće zbilje iznijet će Krankšvester i TBF, dok berlinske DJ-eve i nezaobilazna imena tamošnje elektroničke scene predvodi Ian Pooley, jedan od najpoznatijih house producenata u svijetu, ističu iz MFF-a.

 

Festival završava 28. srpnja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo