NAJBOLJE TV SERIJE 2016.

NAJBOLJE SERIJE OVE GODINE POTVRDILE SU DA SU SUPERIORNE FILMOVIMA Ovo su serije za koje apsolutno morate pronaći vrijeme za gledanje

Naš kritičar i uredništvo najrelevantnijeg web portala u regiji koji se bavi serijama nude vam svoje izbore 15 najboljih prošlogodišnjih serija

Ove jeseni na najvećem svjetskom televizijskom sajmu MIPCOM u Cannesu procurila je informacija da velike internetske medijske platforme Netflix i Amazon ulažu u novu televizijsku produkciju, svaki po milijardu dolara. Ako je to točno, a vjerojatno jest, slika američke televizijske produkcije - koja dominira svjetskom ponudom - poprilično će se izmijeniti, jer će spomenute kompanije preteći mnoge kablovske mreže, pa i velike mreže s nacionalnim frekvencijama.

Promjene su neminovne, već sada je ustanovljeno da većina gledatelja ne gleda serije na premijernom emitiranju, nego kasnije zahvaljujući drugim uslugama. Revoluciju je napravio Netflix kada je uveo pravilo da nove serije predstavi u cijelosti, sa svim epizodama, a mnogi više uopće ne žele gledati serije dok ne završe i dok ih ne mogu konzumirati od početka do kraja.

Godina 2016. definitivno je potvrdila superiornost televizije prema filmu, nove serije za Netflix čak su napravili Woody Allen (“Kriza u šest scena”) i Baz Luhrman (“The Get Down”), a lista holivudskih zvijezda koje žele raditi za mali ekran nepregledna je.

Izbor najboljih ograničio sam samo na dramske serije, kolege s portala Serijala.Com uključili su i humorističke, dok su mini serije isključene, ionako je svega previše.

Izbor Nenada Polimca:

15 najboljih serija

1. Horace and Pete

Louis C. K.

Autor je već u posljednjim sezonama svoje humorističke serije “Louie” počeo brisati granice humora i drame, no ovdje je to napravio još radikalnije. U priči o vlasnicima bara u Brooklynu koje igraju sam Louis C.K. i Steve Buscemi ima samoubojstava, likovi nestaju neočekivano kako su se i pojavili, ne pokazuju se prijelomni događaji, a poigravanje formom očito je i po različitom trajanju svake od deset epizoda. Autor je sam i producirao seriju i postavio je na svoj portal odakle ste je mogli skidati uz određenu cijenu, to ga je koštalo nominacija za nagradu Emmy (dobio ih je samo dvije), ali je u međuvremenu sklopio ugovor s online platformom Hulu i tako proširio krug svojih gledatelja. Sudeći po tome kako serija završava, ne bi trebalo biti druge sezone, no kod Louisa C. K. se nikad ne zna, zbivanja se možda vrate unatrag i broj sezona bi se naglo mogao povećati. Prema sudu mnogih, ovo je najintrigantnija serija koja se pojavila posljednjih godina, ne samo po kršenju pravila nego i po dramskoj slojevitosti.

2. The Crown

Peter Morgan

Tvrdi se da je budžet ove Netflixove serije 100 milijuna funti, a možda i više, što je vrlo vjerojatno jer je u pitanju spektakularan proizvod kakvog već dugo nismo vidjeli na malim ekranima. Drugačije nije ni moglo jer se u deset epizoda dočarava kako je Elizabeta II. stupila na prijestolje (u flashbackovima su i prizori iz njezinog djetinjstva), ima scena sa stotinama statista, kostimi i scenografija mora da su koštali pravo bogatstvo, dok je galerija likova nepregledna. Netflix je još prije emitiranja prve odmah naručio drugu sezonu, plan je da ih bude ukupno šest i da se prikaže cjelokupno razdoblje njezine vladavine, sve do danas. Autor je specijalist za tu temu, najefektnije se njome pozabavio u “Kraljici” s Helen Mirren, a namjerno je izbjegavao bilo kakav kontakt s kraljevskom obitelji jer je htio potpunu slobodu u pisanju scenarija. Elizabetu II. sjajno igra Claire Foy (Anna Boleyn u mini seriji “Wolf Hall”), dok je prve dvije epizode režirao Stephen Daldry (“Billy Elliot”, “Žena kojoj sam čitao”), obavivši puno bolji posao nego u mnogima od svojih filmova.

3. Mladi papa

Paolo Sorrentino

Nakon Oscara i dvije Europske filmske nagrade, trenutačno najprestižniji talijanski redatelj (“Velika ljepota”, “Mladost”) odlučio se za seriju o fiktivnom liku najmlađeg pape u povijesti Vatikana: 47 mu je godina, zove se Lenny Belardo, a igra ga britanska zvijezda Jude Law. I ova serija je koštala enormno, nastala je u koprodukciji mreža Sky, HBO i Canal +, a prva sezona s deset epizoda prošla je odlično, tako da ne čudi što je odmah naručena i druga, jedino nije sigurno da će je Sorrentino i režirati. Po uvodnoj sceni prve epizode reklo bi se da je “mladi papa” radikal, u govoru pred masom okupljenom na Trgu sv. Petra zalaže se za homoseksualne brakove i ukidanje celibata, no poslije se ispostavi da je to samo san: on je prilično tvrdi konzervativac koji se voli poigravati s podčinjenima, iako se prema završnici pomalo mijenja. Dramski je serija dosta neuredna (lik časne sestre koji igra Diane Keaton bez razloga se pretvori u epizodu, a ima još nelogičnosti), no vizualno je fascinantna, a redatelj je dosta spretno uklopio u naraciju svoju sklonost metaforama.

4. Westworld

Jonathan Nolan i Lisa Joy

Još jedan spektakl i još jedan uspjeh kod gledatelja koji će HBO koristiti kao adut nakon što završi “Igra prijestolja”. Serija o zabavnom parku budućnosti u kojem se ljudi mogu iživljavati nad robotima isprva se doima zakučasto, međutim, prema završnici tek ponešto ostane nerazjašnjeno. Glavni adut su odlični glumci i fascinantan vizualni prosede.

5. Amerikanci - 4. sezona

Joseph Weisberg

Glavni glumci Keri Russell i Matthew Rhys napokon su dočekali svoje prve nominacije za Emmy, koje su već odavno trebali dobiti, uostalom, kao i sama serija. Priča o sovjetskim “spavačima” koji se 80-ih pretvaraju da su čistokrvni Amerikanci u ovoj sezoni ima nekoliko važnih zaloma, strada i jedan vrlo važan lik, a drugi nestane, a sve skupa je briljantno napisano, režirano i odglumljeno.

6. Rectify - 4. sezona

Ray McKinnon

Neobična serija u produkciji Sundance Channela napokon je završila, trebala je imati puno manje epizoda i sezona, ali je nakon povoljnog odjeka neočekivano proširena. Zadnja sezona ima osam epizoda, misterija oko Daniela Holdena (izvrsni Aden Young) napokon je razriješena, a poklonicima ne preostaje drugo nego da se još jednom bace na taj vrhunski televizijski rad.

7. Kobna noć

Richard Price i Steven Zaillian

Dva vrhunska holivudska scenarista (Zaillian je i zapažen redatelj) spretno su preradila britansku seriju “Criminal Justice” za američko tržište. Pokojni James Gandolfini trebao je igrati glavnu ulogu, skromnog odvjetnika u potrazi za lakom zaradom, ali ju je nakon njegove smrti preuzeo John Turturro. U solidnom ljetnom hitu HBO-a igra i sve popularniji Riz Ahmed (“Rogue One”).

8. Stranger Things

Matt i Ross Duffer

Poput “Kobne noći”, i ovo je bio ljetni hit. Netflix je iznimno zadovoljan njegovim odjekom kod gledatelja, a nedavno je nominiran i za dva Zlatna globusa, za najbolju dramsku seriju i najbolju žensku ulogu (Winona Ryder). Serija je posveta tinejdžerskim filmovima 80-ih kao što su “Gooniesi”, troje klinaca traži svog nestalog prijatelja, ali se namjere na protivnika koji nije nimalo bezazlen. Među poklonicima je i Stephen King.

9. Black Mirror - treća sezona

Charlie Brooker

Netflix može biti iznimno zadovoljan ovogodišnjom žetvom: nagovorio je Britanca Charleyja Brookera da svoju seriju, nastalu po uzoru na “Zonu sumraka” i emitiranu na Channel 4, prilagodi za svjetsko tržište i poveća je na šest epizoda (prijašnje sezone su ih imale po tri). Veći budžet, poznatiji glumci i izvrsni scenariji rezultirali su boljim odjekom gledatelja i osigurali četvrtu sezonu.

10. American Crime Story

Scott Alexander i Larry Karaszewski

Poznati holivudski scenaristi (“Ed Wood”, “Čovjek na Mjesecu”) koncipirali su ovu “anthology” seriju koja se u prvoj sezoni bavi suđenjem sportskoj zvijezdi O. J. Simpsonu (glumi ga oskarovac Cuba Gooding Jr.) za dvostruko ubojstvo. Napravili su veliki hit ovjenčan s četiri nagrade Emmy, a naručene su još dvije sezone koje će imati druge autore.

11. Igra prijestolja - šesta sezona

David Benioff i D. B. Weiss

Da nije posljednje dvije epizode, najpopularnija serija na svijetu teško da bi zasluživala mjesto na listi odabranih, no “Bitka gadova” i “Vjetrovi zime” (obje je režirao Miguel Sapochnik) uistinu su prvorazredna televizijska uzbuđenja. Preostale su još samo dvije sezone, imat će navodno nešto manje epizoda (dosad ih je bilo po deset), no ponadajmo se da će biti ujednačenije.

12. 11.22.63.

Bridget Carpenter

Neobičan naslov označava datum ubojstva američkog predsjednika J. F. Kennedyja, a glavni junak je profesor engleske književnosti (glumi ga James Franco) koji putuje kroz vrijeme kako bi spriječio atentat. Odlično napravljena serija od osam epizoda snimljena je po romanu Stephena Kinga, jedan od producenata je moćni J. J. Abrams, a zasad nije sigurno hoće li biti nastavaka.

13. Penny Dreadful - treća sezona

John Logan

Opraštamo se od serije koju su zajednički producirali američki Showtime i britanski Sky, ali su na žalost procijenili da njezinih poklonika nema dovoljno, a nije je baš bilo ni tako jeftino realizirati. Eva Green bila je bez premca glavna atrakcija kao fatalna Vanessa Ives koja u viktorijanskom Londonu ima najnevjerojatnije susrete, od Doriana Graya do grofa Drakule.

14. The Get Down

Stephen Adly Guirgis i Baz Luhrman

Još jedna Netflixova ekstravagancija, dovoljno je pogledati samo pilot epizodu koju je režirao Luhrman pa da zaključite kako takvog nečeg nema ni u skupim holivudskim filmovima. Junaci su momci i cure koji sazrijevaju u Bronxu u drugoj polovici 70-ih i prisustvuju rađanju hip hopa, disca i punka. Pomalo neujednačeno, ali svakako suvislije od “Vinila” HBO-a. Druga sezona je već u radu.

15. Medici: Masters of Florence

Frank Spotnitz, Nicholas Meyer

RAI se ponovno vratio među moćne europske televizijske kuće zahvaljujući ovoj kostimiranoj seriji, koja se bavi vladavinom Giovannija i Cosima Medicija (Dustin Hoffman i Richard Madden) u prvoj polovici 15. stoljeća. Za američko i britansko tržište otkupio ju je Netflix, što je dostatna preporuka, a redatelj je naš Sergio Mimica-Gezzan. U pripremi su još dvije sezone.

Izbor www.serijala.com

(najmeritorniji web portal u regiji):

15 najboljih serija

1. Horace and Pete

Film i televizija ovise o produkcijskim kućama, a pojam “web serije” obično se povezuje s entuzijastima koji maltene iz garaže snimaju svoje uratke. Horace and Pete je “web serija” – producirana samostalno, financirana nezavisno, objavljena na osobnoj stranici njezina autora. Bez pomoći velikih studija i televizijskih mreža, čak bez ikakve reklame. Sve iz svojeg džepa, a doveo je imena poput Stevea Buscemija, Alana Alde, Edie Falco… Louis CK sad je već iskusniji TV autor, zapravo najpoznatiji kao stand-up komičar dosta crnohumornog repertoara. Napravio je sjajnu osobnu komičnu dramu “Louie”, a sada je za još jednu dosta osobnu, melankoličnu dramu prožetu raznim aktualnim temama. “Tešku”, rekli bi neki, a gledajući je podsjeća više na kazališnu predstavu nego televizijsku seriju. Osim što opet piše i režira sve epizode, glumi glavnog lika, vlasnika starog obiteljskog bara u New Yorku koji pohađaju tek lokalni alkosi i probisvijet. Horace and Pete će vas povremeno natjerati na razmišljanje, povremeno nasmijati, nerijetko rastužiti. I oduševiti.

2. BoJack Horseman

Kada je riječ o animiranim serijama, Netflixov BoJack Horseman gotovo da i nema konkurenciju. Tradicionalno težak oblik crtane televizijske razbibrige za prodati odraslim osobama, BoJack Horseman je priča o antropomorfnom konju, zaboravljenoj zvijezdi užasnog sitcoma iz devedesetih, u potrazi za smislom života. Njegovi “prijatelji” su u jednakoj mjeri ljudi, mačke, psi, pingvini i sva ostala bića koja možete zamisliti. Treća sezona vjerojatno najbolje Netflixove serije ponovno je putovanje spiralom depresije, alkohola, cinizma, droge, crnog humora, a na kraju i vlastite smrtnosti. Svijet koji je Ralph-Bob Waksberg ovdje stvorio ne može se usporediti ni s čim drugim na televiziji, a činjenica da mnogi poznati (Paul McCartney, Olivia Wilde, Naomi Watts, J. K. Simmons...) vrlo rado posuđuju svoje glasove seriji u kojoj je glavni lik konj s vestom i sakoom, mora vam barem sugerirati da se radi o nečem zbilja posebnom. Na prvi pogled samo običan crtić, BoJack je ozbiljno, mračno, turobno ogledalo duše modernog života, jednako humoristično koliko i potpuno važno.

3. Rectify

Tiho kako se i pojavio, Rectify je ove godine završio svoju priču. Kritički iznimno hvaljena drama kanala Sundance, svojim sporim tempom radnje i zadržava njem u trenucima u kojima se naizgled ništa ne događa odbijala je masovnu popularnost. Nemojte da vas to zavara, svaki trenutak ove serije nešto je posebno. Autor Ray McKinnon uspio nas je u četiri sezone upoznati s neobičnim pogledom na svijet, introspekcijom i patnjom Daniela Holdena, čovjeka koji je 20 godina čekao smrt nakon što je bio osuđen zbog ubojstva. Čini se kao da se od Daniela rastajemo upravo kad smo ga propisno upoznali; u ovoj, posljednjoj sezoni on napokon počinje svoj život. Empatija koju u nama izaziva apsolutno svaki lik, kao i činjenica da svakog od njih možemo u potpunosti razumjeti, govori da se radi o iznimnom uratku koji izlaže potpuno ogoljene osjećaje. Ako se za ijednu seriju može reći da prosvjećuje - to je ova. Cijelo vrijeme svog prikazivanja nas je učila ljudskosti, kompleksnosti i ljepoti života. I hvala joj na tome.

4. The Get Down

Kako su se iz disko manije i loše društveno-političke situacije u njujorškom Bronxu sedamdesetih razvili hip-hop i punk ispričala nam je kombinacijom kiča i angažirane socijalne drame ova vrhunska Netflixa produkcija. The Get Down nam je još jednom pokazao da televizija može biti potpuno originalna i uz to, neizmjerno zabavna i dirljiva.

5. Američka kriminalistička priča

Ryan Murphy i prijatelji nakon američkih horor priča bacaju se i na kriminalističke - prva koju ova antologija obrađuje jest jedan od najpoznatijih, najrazvikanijih sudskih procesa u povijesti. Suđenje bivšem nogometašu O.J.-u Simpsonu podijelilo je američku javnost, a serija se, osim te sudske farse, snažno dotiče rasnih pitanja crnačke manjine u SAD-u.

6. Amerikanci

Jednako fascinantno napeta i u svojoj četvrtoj sezoni, ova priča o ruskim špijunima infiltriranima u američko predgrađe na vrhuncu hladnog rata osamdesetih ispod svoje površine ispunjene političkim spletkama krije kompleksnu intimnu obiteljsku dramu koja vas drži angažiranima svakom svojom minutom trajanja.

7. Halt and Catch Fire

Kada je prije dvije godine počeo, Halt and Catch Fire nije se istaknuo kao zanimljivo televizijsko štivo. Priča nije bila dovoljno privlačna, a likovi su bili kartonske šablone. Treća sezona serije neprepoznatljiva je njenim počecima. Sjajna jezgra glavnih likova, uz fantastičnu plejadu sporednih, manji opseg radnje i poboljšanja na svim segmentima učinila su je najboljim od televizijske 2016.

8. Potpredsjednica

Iako je Potpredsjednica ove godine doživjela velike promjene iza kamere, serija nije nimalo izgubila žestinu svoje britke političke satire prikazujući američki državni aparat kao nakupinu sebičnih, amoralnih i nesposobnih klaunova. Njen konstantno vrhunski humor dodatno duboko bode svjesnošću da politička stvarnost vjerojatno nije daleko od prikazanog.

9. Nazovi Saula

Na putu prema dolje ostaje zapamćena kao jedna od najboljih serija moderne televizije, a dala nam je i svog nasljednika. Spin-off “Nazovi Saula” sadrži djelić formule originala, kao i par poznatih likova, ali i mnogo svog identiteta. Nešto laganija serija prati ekscentričnog odvjetnika Saula Goodmana u danima kada je tek počinjao svoj “put prema dolje”.

10. Fleabag

Melankolična Amazonova komedija jedinstveno je cinično smiješna, kaotična i tragična. Naslovni lik, Fleabag, moderna je žena i užasna osoba koja trati vrijeme ganjajući grozne muškarce, pokušavajući se zbližiti sa sestrom ili napakostiti maćehi. Istovremeno uspijeva prikazati i zjapeću rupu usamljenosti i praznine života nakon tragedije koju je doživjela.

11. Stranger Things

Glavna ljetna pop-kulturna senzacija bila je nostalgično putovanje američkim predgrađem praćeno svim mogućim žanrovskim tropovima osamdesetih. Čak i uz sve zamke koje su prijetile, Stranger Things bio je poput hladne limunade u vruće ljetne dane, istovremeno već viđeno, poznato i prožvakano, ali u jednakoj mjeri zabavno, zanimljivo i u potpunosti neodoljivo.

12. Atlanta

Donalda Glovera upoznali smo u Klubu otpisanih, kojeg je napustio prije završetka serije. Posvetio se svojim projektima - čovjek se između ostalog pod pseudonimom okušao u rapu - a stvorio je i glumi u Atlanti. Je li to komedija ili polusatna drama? Manje bitno, ovdje se Glover bavi svojim pogledom na rasna pitanja, odnose, veze, obitelj, prijatelje…

13. Better Things

Pamela Adlon stvorila je seriju koja je najbliže nečemu što može popuniti prazninu koju je za sobom ostavio Louie. Better Things vješto balansira na granici komedije i drame, ispunjavajući smijehom trenutke između ozbiljnih tema samohranog roditeljstva, balansa između posla i obiteljskog života, odrastanja i realno prikazanih intimnih veza između majke i kćeri.

14. Westworld

HBO-ova reinterpretacija SF klasika priča je o pričanju priča, o pronalaženju bitka i ljudskosti, k ompleksna filozofska analiza pitanja što nas čini svjesnima i što nam definira karakter, a u isto vrijeme zanosna vestern avantura. Prekrasnih vizuala i snažnih glumačkih interpretacija, Westworld je serija koja briljira u svakom pogledu.

15. The Crown

Ova raskošna kraljevska drama nije se stidjela pokazati koliko je koštala Netflix u svakom svojem kadru. Ako je vjerovati napisima, The Crown je koštao više od sto milijuna funti za svojih deset prvosezonskih epizoda, ali itekako se isplatilo jer je Peter Morgan napravio intimnu, toplu i nadasve ljudsku biografsku priču o kraljici Elizabeti II.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:26