BOX OFFICE

NEKI FILMOVI SU NEDODIRLJIVI Novi Avengersi ruše sve rekorde, ali nitko nije ni blizu starom klasiku iz 1936. godine

 

Nije bilo dvojbe da će novi Avengersi zaraditi planinu novca, bilo je pitanje samo koliko će ona biti visoka. Govorimo o Mt. Everestu novca jer samo u prvih šest dana Marvelov “Avengers: Infinity War” zaradio je ukupno 725 milijuna dolara.

Rekordi su padali kao kule od karata jedan za drugim, odmah od početka. Prije svega film, u kojem se zajedno pojavljuju svi dosad ekranizirani superheroji iz Marvelovih stripova (svi Avengersi i svi Guardiansi koji se bore protiv zlikovca Thanosa) zaradio je najviše u povijesti u kategoriji “prvi vikend prikazivanja”.

Ispisuje povijest

U SAD-u je u prva je četiri dana (od četvrtka do nedjelje) zaradio 258,7 milijuna dolara, što je rekordna zarada u karijeri svih glumaca i producentske ekipe iz filma. Ukupno u svijetu: 640 milijuna dolara u prvom vikendu.

Marvel već punih deset godina gradi put prema ovom filmu. Dosad su lansirali ukupno 18 filmova čija se radnja manje ili više spojila i rasplela u ovom devetnaestom. Franšiza je dosad zaradila 15 milijardi dolara i, naravno, najuspješnija je u povijesti, a glavni konkurenti, Warner Bros i DC, koji im pokušavaju parirati Supermanom i Batmanom, opet su ne samo poraženi, nego i posramljeni.

Naime, film “Justice League”, koji je za DC važan zbog spajanja više superheroja u isti film, kao što su “Avengers” za Marvel, tijekom cijelog svojeg prikazivanja u kinima zaradio je manje (659 milijuna) nego ovaj film u prva četiri dana. Marvel (podružnica Disneyja) inače već producira novih 13 filmova o superherojima, tako da unatoč kritičarskim napisima o umoru od žanra, nećemo se ih se još neko vrijeme riješiti.

Klasici vladaju

Iako se za mnogo filmova u posljednje vrijeme govorilo da bi mogli oboriti rekord i postati najkomercijalniji svih vremena, Avengersi, izgleda, imaju ozbiljne šanse. Trenutačno je na vrhu ljestvice “Avatar” sa 2,7 milijardi dolara zarade, a iza njega je “Titanic” (oba filma režirao je James Cameron) sa 2,1 milijardom. “Star Wars: The Force Awakens” treći je sa 2,068 milijardi, a daleko ispod na četvrtom “Jurassic World” sa 1,6 milijardi.

Zanimljivo, u top deset, s iznimkom “Titanica” koji je snimljen 1997., nijedan film nije stariji od devet godina, a također osim “Titanica” prvih 25 najkomercijalnijih filmova u povijesti snimljeni su u 21. stoljeću.

Box Office Mojo inače vodi evidenciju (samo za SAD) filmova koji su zaradili najviše u povijesti, ali prilagođeno inflaciji.

Tu je i dalje nedodirljiv 79 godina star klasik “Prohujalo s vihorom” koji je prema prilagođenim cijenama zaradio 1,8 milijardi dolara, a drugi je originalni “Star Wars” film sa 1,6 milijardi.

Na ovoj ljestvici situacija je potpuno drugačija: prvih deset najboljih u povijesti su iz prošlog stoljeća, a tek na 11. mjestu je film iz 2015., sedmi nastavak“Star Warsa”.

Ljudi su nekad više išli u kino, ali danas su ulaznice znatno skuplje, čak deset puta nego kad se “Prohujalo s vihorom” pojavilo u kinima 1939. godine. Kažu da su ga tada - u kinima pogledali baš svi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:12