'NAJAVA ZA OSCARA'

NENAD POLIMAC O ZLATNIM GLOBUSIMA 2020.: Pobjeda starog Hollywooda

 AFP
 

Bit će da smo ipak požurili s tvrdnjama da Netflix postaje novi kralj Hollywooda, o čemu svjedoči i upravo završena dodjela nagrada Zlatni globus, vrlo prepoznatljivo odličje male udruge Holivudskih stranih dopisnika (oko 90 članova).

Ipak, kolikogod skromnog dosega, mediji su već uobičajili nazivati Zlatni globus najavom za Oscara (nominacije se objavljuju narednog ponedjeljka), iako tamo glasa preko sedam tisuća članova Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti: kad se rezultati i ne bi poklopili, uvijek bi slijedilo objašnjenje da je to normalna stvar.

Glede Netflixa, streaming gigant, koji i u nas prati svatko zainteresiran za nove filmove i serije, vodio je po broju nominacija, skupio ih je čak 34, što za svoja filmska, što televizijska ostvarenja, a potvrdio samo dva: veteranka Laura Dern dobila je Zlatni globus za sporednu ulogu u filmu “Bračna priča”, a Olivia Colman nagrađena je za ulogu Elizabete II. u seriji “Kruna”, u koju je uskočila nakon Claire Foyle. Zbilja mršavo.

Loš rezultat “Irca”

“Bračna priča” vodila je sa šest nominacija među filmovima, ignorirani su glavni glumci Scarlett Johansson i Adam Driver, odmah iza nje bio je gangsterski ep “Irac” Martina Scorsesea s pet nominacija, dugačak tri i pol sata s budžetom od 160-170 milijuna dolara, taj nije potvrdio niti jednu nominaciju, kao ni “Dvojica papa” Brazilca Fernanda Meirellesa (nekoć smo uživali u njegovom “Božjem gradu”, a i u “Vječnom vrtlaru” po Johnu Le Carréu), koji ih je skupio četiri. Zato je slavio Sony, budući da je “Bilo jednom u Hollywoodu” Quentina Tarantina dobio čak tri Zlatna globusa, kao najbolja komedija/mjuzikl (iako taj film to zbilja nije), nagrađen je i za scenarij (Tarantino), a Brad Pitt je - prema očekivanjima - proglašen najboljim sporednim glumcem.

Glavna glumica u drami je - pretpostavljivo - Renée Zellweger, glumila je Judy Garland u filmu “Judy”, slično se može reći i za glavnog glumca u toj kategoriji, Joaquina Phoenixa, briljantnog u naslovnoj ulozi filma “Joker”, dok je pobjeda mladog Tarona Egertona u filmu “Rocketman”, u kategoriji komedije/mjuzikla, ipak izvjesno iznenađenje, budući da su mu protivnici bili Leonardo DiCaprio (“Bilo jednom u Hollywoodu”) i uskrsli Eddie Murphy u Netflixovom “Zovem se Dolemite”.

Awkwafina nagrađena je kao najbolja glumica u komediji/mjuziklu, ona je prva Amerikanka azijskog podrijetla kojoj je to uspjelo, i to za ulogu u gorkoj komediji “Oproštaji” u režiji Lulu Wang. Po prvi put je jedna žena pobijedila - i to samostalno - u kategoriji najboljeg “soundtracka”, Hildur Guðnadóttir s glazbom za film “Joker”: prije dva desetljeća Lisa Gerard nagrađena je za “Gladijatora”, ali je svoj Zlatni globus podijelila s produktivnim Hansom Zimmerom.

Prilično je neočekivana pobjeda ratnog filma “1917” u kategoriji najbolje drame, no uglavnom nama koji ga još nismo vidjeli (na redovni repertoar u hrvatska kina stiže tek u četvrtak). Ipak, sudeći po recenzijama, u pitanju je iznimno intrigantno ostvarenje koje sugerira da je snimljeno u jednom kadru (taj dojam ostvaren je digitalnom “kozmetikom” pod nadzorom sjajnog direktora fotografije Rogera Deakinsa), radnja se odigrava u 1. svjetskom ratu, u travnju 1917. na Hindenburškoj liniji, gdje je sudjelovalo bar 1600 britanskih vojnika, a dvojica mladih poručnika (glume ih još ne tako afirmirani George MacKay i Dean-Charles Chapman) dobili su zadatak spriječiti glavninu britanskih trupa (među kojima je i brat jednoga od junaka) da ne ulete u njemačku zamku.

U sporednim ulogama ima puno poznatih glumaca (Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Mark Strong, Richard Madden i dr.), redatelj je oskarovac Sam Mendes (“Američka ljepota”), koji je dao novi uzlet serijalu o Jamesu Bondu (“Skyfall”), dok je kompaniji Universal to izvjesna utjeha za krah mjuzikla “Mačke”. Mogao bi to biti film koji će iskočiti u završnici borbe za Oscara, na olakšanje svih onih nesklonih Netflixovom “Ircu”. Na taj bi način „stari“ Hollywood ipak potvrdio primat pred navalom agresivnih “streaming” konkurenata.

Simpatična je i pobjeda crtića „Gospodin Link“ u produkciji inventivnog studija Laika Entertainment (“Coraline”, “Kubo i čarobni mač”), taj koristi tzv. stop motion animaciju, a i fabule su mu zabavne čak i kad koristi poznate matrice. Pixarova “Priča o igračkama 4” je svakako bolji film, no “Gospodin Link” je dobio pohvalu koju vjerojatno neće potvrditi na dodjeli Oscara.

Serije - bez iznenađenja

Kod televizijskih nagrada nije bilo takvih potresa. U kategoriji najbolje drame izdvojila se druga sezona “Naslijeđa” o trzavicama u obitelji medijskih tajkuna (jedini ozbiljan konkurent bila mu je treća sezona Netflixove “Kruna”), nagrađen je i glavni glumac Brian Cox, dok je najboljom komedijom proglašena druga sezona omiljene britanske serije “Fleabag”: njezina autorica Phoebe Waller-Bridge trijumfirala je kao najbolja glumica. “Černobil” je bio suveren u kategoriji serija ograničenog trajanja, dobio je dvije nagrade, a mogao je i više, jer je njegov glavni glumac Jared Harris ostao bez priznanja: Russell Crowe ipak je morao biti nagrađen za svoju spektakularnu preobrazbu u bivšeg šefa Fox Newsa Rogera Ailesa u mini-seriji “Najjači glas”.

Iznenađenja? Ponajprije to da je Meryl Streep ostala bez priznanja za sporednu ulogu u “Malim lažima”, zbog koje smo svi gledali drugu sezonu. Nadglasali su je poklonici Patricie Arquette (serija “Predstava”, koja će u svakoj novoj sezoni imati druge teme i protagoniste). Iznenađen je bio i komičar Ramy Youssef, njegova serija “Ramy” na streaming usluzi Hulu ne gleda se bog zna kako, ali je zanimljiva jer su joj protagonisti američki muslimani u New Jerseyju. Izjavio je da do dodjele nagrade Emmy narednog ljeta ima još vremena, pa će serija valjda skupiti više poklonika.

Političke poruke

Voditelj Ricky Gervais obećavao je prije početka prijenosa više kontroverzi u svom nastupu (legendaran mu je bio onaj iz 2011., nečuven po bezobraznim dosjetkama), no osim viceva na račun pokojnog Jerryja Epsteina i njegove celebrity klijentele nije tu bilo bog zna što. Dobitnike je upozorio da ne gube vrijeme na razglabanje o političkim i socijalnim problemima, neka poberu svoj Zlatni globus i jave se agentima u potrazi za novim angažmanima (po mogućnosti na Netflixu). Puno se psovalo, što je sve izbačeno u izravnom prijenosu, ali Patricia Arquette i Michelle Williams (najbolja glumica u mini-seriji “Fosse/Verdon”) nisu ga poslušale.

Williamsica je ustvrdila da žene moraju same odlučivati o svojim interesima (kao i pravu na pobačaj), što su dosad radili uglavnom muškarci, dok je Arquette naglasila da je ovo izborna godina i da se glasanjem puno toga može promijeniti. Političku oštricu dodao je i Russell Crowe, koji je ostao u Australiji jer i njegovom imanju prijeti požar, te upozorio da je ta nepogoda rezultat klimatskih promjena, što oni na vlasti ne žele priznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:44