AMAZON IMA HIT

NEUNIŠTIVI 'EXPANSE' Jeff Bezos održao je obećanje - najbolji SF ide dalje, a nova sezona je najbolja dosad

 

Četvrta sezona serije “The Expanse” (Prostranstvo) stigla je prošli tjedan na Amazon Prime Video, prva sezona koja je snimljena izravno za Amazon kao originalni sadržaj njegove streaming platforme, nakon što ju je SyFy kanal naprasno otkazao prošle godine. Oni koji su voljeli seriju mogu odahnuti jer su malobrojne promjene u kvaliteti produkcije isključivo bile nabolje.

“The Expanse” je uvjerljivo najbolja znanstveno-fantastična serija u proteklih 15 godina. Inteligentna i složena radnja ne drži gledatelje za ruku, nema dugotrajnih i napornih objašnjavanja pojmova, ni nerazumljivog tehnološkog rječnika. Okosnica priče inspirirana je realističnim istraživanjem svemira i svjetovima Arthura C. Clarkea i Isaaca Asimova, no u taj kalup ubacuje i zanimljive, odlično pisane i dobro odglumljene likove.

Radnja se odvija u Sunčevu sustavu tristotinjak godina u budućnosti (točan datum nikad nije naveden), no ljudska priroda nije se mnogo promijenila. Društvo je i dalje puno nejednakosti, podjela, rasizma i nacionalizma, a korporacije i vlade jednako se brinu za ljudske živote koliko i danas.

Serija počinje s tri paralelne priče tri različita žanra. Prva je priča politički triler u kojem stara, iskusna i lukava dužnosnica UN-ove planetarne vlade pokušava spriječiti eskalaciju hladnog rata između Zemlje, prenapučene i izmučene globalnim zatopljenjem, te neovisnog Marsa, koji ima napredniju tehnologiju i industriju nakon što su ga generacijama naseljavali najsposobniji predstavnici čovječanstva.

Potrošeni detektiv

U klasičnoj noir priči isprani i potrošeni detektiv s Ceresa pokušava pronaći nestalu kćer utjecajnih bogataša sa Zemlje, odmetnutu od obitelji, koja se pridružila OPA-i, pokretu za radnička prava i neovisnost stanovnika asteroidnog pojasa. Potlačeni “belteri” izobličeni su generacijama života u nultoj ili mikrogravitaciji, lošim životnim uvjetima i tretmanom građana drugog reda - rade najteže poslove za golo preživljavanje kako bi se bogatili industrijski divovi Zemlje i Marsa.

U trećoj priči, klasičnijoj svemirskoj operi, pratimo preživjele članove posade broda Canterburry, prastare krntije koja prevozi led od Jupitera do Ceresa. Posao je težak, dosadan i slabo plaćen, no poslodavac ne postavlja suvišna pitanja pa je idealan za ljude koji žele nestati s radara i pobjeći od svoje prošlosti. Nakon što istraže neobičan automatski poziv u pomoć, dolazi do tragedije koja prijeti narušiti delikatnu ravnotežu između tri frakcije čovječanstva.

Prva sezona starta relativno usporeno, polagano i detaljno gradeći karaktere glavnih likova i nenametljivo nas upoznajući sa svijetom koji ih okružuje, no potom druga i treća sezona znatno ubrzavaju tempo, šire opseg priče, podižu emotivne uloge i isporučuju impresivno intenzivne završnice kako se paralelni dijelovi priča počinju spajati.

Seriju su sa svakom sljedećom sezonom kritičari cijenili sve više, a okupila je i malu, ali vrlo odanu vojsku obožavatelja, stoga je mnogima vijest o njezinu otkazivanju - usred emitiranja treće sezone, najbolje dotad - došla kao potpuni šok.

Nagrađivani predložak

SyFy je od iskusne produkcijske kuće Alcon naručio i uložio velik novac u seriju za koju se nadao da će mu vratiti ugled i gledanost. Nekad dom kvalitetne i kritički cijenjene “Battlestar Galactice”, posljednjih je godina SyFy postao poznatiji po seriji filmova “Sharknado”.

Odabran je nagrađivani književni predložak - istoimena serija romana iza koje stoje pisci Ty Frank i Daniel Abraham, pod pseudonimom James S. A. Corey. Za glavnog producenta odabran je iskusni Naren Shankar koji je radio kao pisac i producent na “Zvjezdanim stazama” i “Farscapeu”, a kao glavni producent pretvorio je “CSI: Las Vegas” u svjetski megahit.

Svi su sastojci bili tu - odličan scenarij, vrhunski producent, izvrstan odabir glumaca, izrazito pozitivne kritike - ali to nije moglo spasiti umirući format kabelske televizije. SyFy je gubio stotine tisuća dolara po epizodi. Seriju su, teška srca, odlučili ugasiti.

No, obožavatelji se nisu predali. Pokrenuta je impresivna online kampanja pisanja pisama streaming servisima. Obožavatelji su unajmili avion koji je s natpisom #spasiteExpanse kružio oko direktorskih ureda Amazona. Poslali su maketu Rocinantea, broda iz serije, balonom u svemir. Montirali su trailere u kućnoj radinosti kako bi skrenuli pažnju na seriju.

Realizam

Vlasnik Amazona, Jeff Bezos, svečano je objavio da je “Expanse” spašen na International Space Development konferenciji u Los Angelesu, gdje su glumci iz serije igrom slučaja pozvani kao gosti još mjesecima prije vijesti o otkazivanju. Bezos je veliki obožavatelj i serije i knjiga, što je sigurno pomoglo u odluci da spasi “Expanse”.

“The Expanse je najbolja serija koju nitko ne gleda”, rekla je Shohreh Aghdashloo, cijenjena iranska dramska glumica koja u seriji glumi jednu od glavnih uloga - Chrisjen Avasaralu, pragmatičnu političarku bez dlake na jeziku.

Frank i Abraham stvorili su svijet u kojem je velika pažnja posvećena znanstvenom realizmu, a Shankar, inače doktor fizike i elektrotehnike, pobrinuo se da serija to odražava. Fizičari su sretni zbog znanstveno ispravnih scena u svemiru, orbitalne mehanike, Coriolisovih sila u rotirajućim stanicama. Lingvisti su zadovoljni tretmanom belter jezika, mješavine brojnih zemaljskih jezika, a ekonomisti poput Paula Krugmana oduševljeni realističnom razradom interplanetarne ekonomije i njezinih utjecaja na društvo.

Jedini znanstveno nerealni element u seriji je “protomolekula”, ostatak neshvatljive izvanzemaljske tehnologije čiji su tvorci iščezli iz galaksije dok je sav život na Zemlji još uvijek bio jednostaničan.

Četvrta sezona serije nastavlja priču o posadi broda Rocinante - koji je idealistični kapetan James Holden (Steven Strait) nazvao po konju Don Quijotea. Priča je još jednom društveno relevantna, dodiruje se pitanja migranata, imperijalizma, terorizma i demokracije, a paralelne priče odvijaju se na Zemlji, Marsu, stanici Medina i planetu Ilusu. Iako je sezona nešto sporija od prethodne dvije jer predstavlja početak nove narativne trilogije, u njoj je dovoljno napetosti, akcije i visokih uloga da se niti jedna epizoda ne doima suvišnom ili kao popunjavanje prostora.

Tretman likova i dalje bježi od crno-bijelog pogleda, svi imaju realistične i razumljive motive i smatraju da je ono što rade ispravno ili barem da se može opravdati. Wes Chatham apsolutno briljira kao Amos Burton, mehaničar i dežurni snagator s Rocinantea, koji je istodobno i tragičan i smiješan i jeziv u takvim omjerima da niti jednom ne postaje karikatura.

Kvaliteta produkcije i specijalnih efekata ostala je na istoj razini kao i prije prelaska na Amazon, no ono što je serija dobila je znatno veći doseg do potencijalnih gledatelja te je na najboljem putu da postane Amazonov najveći hit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:41