PIŠE JURICA PAVIČIĆ

NOMINACIJE ZA 'EUROPSKI OSCAR' Film sniman u Splitu očiti je favorit za nagradu

 

U subotu su u Sevilli objavljene nominacije za ovogodišnju Europsku filmsku nagradu (EFA). S najviše nominacija, pet, listu nominiranih predvodi poljski film “Hladni rat” redatelja Pawela Pawlikowskog. Četiri nominacije imaju talijanski film “Dogman” redatelja Mattea Garronea, švedski “Grans” (Granica) redatelja Alija Abbasija te “Sretni Lazar” talijanske redateljice Alice Rohrwacher.

Sva ta četiri filma nominirana su i za najbolji film te za najbolju režiju.

Željezna zavjesa

“Hladi rat” je crno-bijela melodrama koja prati destruktivnu ljubav muzikologa i darovite pjevačice koji tijekom 50-ih godina žive razdvojeni Željeznom zavjesom između komunističke Poljske i Pariza. Film se jednim dijelom zbiva i u Jugoslaviji 50-ih i sniman je u Splitu. Redatelj Pawlikowski, Poljak koji je odrastao u Britaniji, već je jednom nagrađen europskim Oscarom (EFA) za svoj film “Ida”. U ovoj konkurenciji “Hladi rat” se izdvaja kao očiti favorit.

“Dogman” Mattea Garronea kriminalistička je drama koja se zbiva u rimskom prigradskom naselju Magliana, a bavi se vlasnikom frizeraja za pse koji biva nagovoren da sudjeluje u pljački. “Sretni Lazar” Alice Rohrwacher, jedine autorice među nominiranima, politička je alegorija o stanovnicima zabačenog sela kojima feudalna gospodarica zataji čitavo 20. stoljeće pa i dalje žive izolirani. Švedski “Grans” je fantastični film o ženi štakorici izvanrednog njuha koja služi graničnoj aerodromskoj policiji da nanjuši sumnjiv sadržaj u kovčezima. Što se tiče iznenađenja, najveće je slab rezultat izraelskog filma “Foxtrot” koji je unatoč Srebrenom lavu iz Venecije i izvrsnim kritikama spao na samo jednu nominaciju - onu za režiju. Sasvim je bez nominacija ostao i Lars Von Trier i njegov “House That Jack Built”, no s obzirom na porazne kritike i reakcije na film to nije iznenađenje.

Male nepravde

Glasači akademija preskočili su i Turčina Nure Bilge Ceylana i njegovo “Drvo divlje kruške”, što, za razliku od Von Trierovog slučaja, ipak jest mala nepravda. Za standarde EFA prava je senzacija da zemlje s daleko najvećim brojem glasača Akademije - Njemačka, Britanija i Francuska - nemaju ni jedan film među pet nominiranih za najbolji film i režiju. Hrvatski film nije imao kandidata ni u široj selekciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:21