ČEŠLJUGAR

NOVI FILM U KINIMA S NICOLE KIDMAN U GLAVNOJ ULOZI Komplicirana adaptacija nagrađivane knjige Done Tartt

 Screenshot:Youtube
 

Film “Češljugar (Goldfinch) nastao je prema istoimenoj knjizi cijenjene američke književnice Done Tartt, romanu koji je 2014. osvojio Pulitzerovu nagradu.

Junak romana i filma je Theo (Ansel Elgort), dječak kojem je majka stradala u bombaškom napadu na muzej, napadu koji je on sam preživio. Nakon nesreće Thea udomi majka školskog druga (Nicole Kidman). Potom ga preuzme na skrb biološki otac (Luke Wilson), sebični pijanac i boem. Theo se zbliži i s vremešnim trgovcem antikvitetima (Wright). Kroz sva ta desetljeća, svi ti ljudi ulaze i izlaze iz Theovog života, a da ne znaju njegovu veliku tajnu. Prilikom eksplozije Theo je - naime - iz muzeja ukrao glasovitu flamansku sliku iz 17. stoljeća po kojoj film nosi ime. Sliku brižljivo čuva kod sebe, dok se jednom ne pojavi stranac koji zna njegovu tajnu.

Knjigu Done Tartt književna je kritika cijenila i uspoređivala s Dickensom. Ako u toj priči ima što dikensovsko, onda je to sigurno priča o mladom čovjeku koji se potuca od nemila do nedraga, prolazeći kroz desetljeća uspona i padova. Ta masa građe i likova - međutim - nije pomogla filmu. Adaptacija irskog režisera Johna Crowleyja pretrpana je i nepotrebno komplicirana, vrludanja kroz epohe opterećuju dramaturgiju, a na koncu cijele te preuzetne bagaže film se svede na beznadno banalni gangstersko-trilerski rasplet. Ispada da je koji put bolje kad ste literarnom predlošku - manje vjerni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:39