POTPORE HAVC-a

NOVI PROJEKTI HRVATSKIH FILMAŠA Snima se doks o Bandiću, SF horor u Istri...

Antoneta Alamat Kusijanović
 Željko Tutnjević / CROPIX

Hrvatsko audiovizualno vijeće ovih je dana donijelo odluku o raspodjeli sredstava za dugometražne i kratkometražne igrane filmove, kao i za dokumentarce.

Što se tiče dugometražnih filmova, prijavljeno je 39 projekata a umjetnički savjetnici Pavo Marinković i Nenad Polimac odabrali su tri: film “Murina” Antonete Alamat Kusijanović dobio je tri milijuna kuna, a po 3,8 milijuna kuna dobili su filmovi “Po tamburi” Marija Marka Krce i Stanislava Tomića te “Štriguni” Alda Tardozzija.

Riječ je o filmovima čija je radnja smještena u Hrvatskoj: jedan je komedija koja se odigrava u Slavoniji, drugi spoj trilera i horora smješten u Istru, dok se radnja trećeg odvija na jugu Jadrana.

Što se tiče filmova u postprodukcijskoj fazi, 250 tisuća kuna dodijeljeno je triler hororu “F20” redatelja Arsena Antona Ostojića, koji govori o djevojci koja brzopleto ulijeće u vezu s mladim psihopatom, dok je 100 tisuća kuna dodijeljeno erotskoj drami “Posljednji dani ljeta” Damira Radića.

Črna mati zemla

“Murinu” će producirati Spiritus Movens, a priča je to o sazrijevanju šesnaestogodišnje djevojke koja s roditeljima živi na jednom jadranskom otoku. Ovaj se film, kako fabularno tako i tematski, nadovezuje na autoričin nagrađeni kratkometražni film “U plavetnilu”. Junakinju priče igrat će Gracija Filipović, jednako kao i u prvom autoričinu filmu. Kao pridruženi producenti projektu bi se trebali priključiti Martin Scorsese i Rodrigo Teixeira.

“Po tamburi” je akcijska komedija nastala prema scenariju Marija Marka Krce i Stanislava Tomića, koji je i redatelj. Producent je Kaos, a film prati avanturu tamburaškog sastava Aveti ravnice, koji je lažno optužen za krađu skupocjenog kulena, glavne nagrade velikog tamburaškog natjecanja. U filmu će glumiti i televizijski voditelj Branko Uvodić. Inače, ovo je treći film Stanislava Tomića. Lani je njegova “Lavina” otvorila Pula Film Festival, a snimio je i “Josefa”.

“Štriguni” scenarista i redatelja Alda Tardozzija, čiju će produkciju odraditi Produkcija Živa, film je koji se može svrstati u znanstvenu fantastiku, što kod nas i nije uobičajen žanr. Radi se o trileru s elementima horora inspiriranim mitskim bićima iz istarske narodne predaje. Naime, nakon privatnog brodoloma, mladi znanstvenik dolazi u istarsku provinciju, u međunarodni institut pretvoren u genetski laboratorij koji se bavi istraživanjima vezanim uz produljenje ljudskog života. Film će biti snimljen u koprodukciji s talijanskim producentskim kućama.

Što se tiče kratkog igranog filma, na natječaj je stiglo 30 projekata, a najviše je, u žanrovskom smislu, drama, no ima tu i filmova fantastike. Umjetnički savjetnik Saša Ban odabrano ih je pet: “Dogodilo se duboko u šumi” Nebojše Slijepčevića dobio je 320 tisuća kuna, “Kazneni udarac” uglednog slovenskog redatelja Roka Bičeka prema jednoj situaciji iz knjige “Črna mati zemla” Kristiana Novaka dobio je 250 tisuća kuna, jednak je iznos dobio “Druker” debitanta Rina Barbira, “Branka” Mate Ugrina dobila je 300 tisuća, a “Tina” Dubravke Turić 100 tisuća kuna.

Hibridni filmovi

U kategoriji razvoja scenarija, projekata i poticanja proizvodnje za dokumentarni dugometražni i kratkometražni film prijavljeno je 78 projekata. Najzastupljeniji su biografski dokumentarni, i to televizijskog, a manje kreativnog karaktera. Bilo je i onih koji su se bavili socijalnim, ratnim, povijesnim, glazbenim i sportskim temama. Zbog toga je umjetnička savjetnica za dokumentarni film Katarina Zrinka Matijević apelirala da se HRT-u skrene pozornost, kako bi neke od tih projekata producirala.

Među njima su, primjerice, filmovi o Zoranu Tadiću, Željku Senečiću, Janku Bobetku... Prijavljeno je i mnogo kvalitetnih projekata koji su hibridni dokumentarni filmovi - dokumentarci u kombinaciji s animiranim, igranim i eksperimentalnim filmovima. Za sufinanciranje ih je odabrano 12, a u obrazloženju stoji kako je bilo barem još toliko sjajnih projekata koji na ovom natječaju nisu podržani isključivo zbog financijskih razloga.

Potencijalni hit

U kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, HAVC će podržati filmove “Jučer, danas, sutra” Darija Juričana koji se bavi poviješću Zagreba, a središnja figura filma je Milan Bandić i njegovih 14 godina vladavine gradom. U HAVC-u smatraju kako film ima televizijski potencijal, ali i da bi mogao biti novi dokumentarni kino hit. Tu su i filmovi “Veće od traume” Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, koji priča o ženama silovanim u ratu, “Eliksir” Morane Komljenović koji tematizira današnju narcističku kulturu te priča o planini, “Velebit” Nevena Hitreca, za koji je istaknuto da je jedini “punokrvni poetično-dokumentarni film” prijavljen u ovom roku.

Što se tiče razvoja projekata dugometražnog dokumentarnog filma, sredstva će biti dodijeljena “Plastičnim diskovima i kotačima od čelika” debitanta Franka Dujmića, “Genima moje djece” Vladimire Spindler te “Fiume o morte!” Igora Bezinovića. Potonji se bavi Rijekom 1919. godine, kada ju je osvojio talijanski pjesnik D’Annuzio. Riječ je o kratkom razdoblju u kojem je Rijeka postala svjetsko utočište umjetnika i slobodnih mislilaca. Vijeće je odluku donijelo po prijedlozima Umjetničkog vijeća, čija je 71. sjednica održana u petak, 6. srpnja 2018. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:32