IMAO JE 86 GODINA

ODLAZAK VELIKOG MILOŠA FORMANA Slavni oskarovac, redatelj kultnog 'Leta iznad kukavičjeg gnijezda' preminuo nakon kratke bolesti

 Profimedia, Album

Legendarni filmski redatelj Miloš Forman, autor Oscarima nagrađenih filmova 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' s Jackom Nicholsonom i 'Amadeus', umro je u dobi od 86 godina.

Forman je rođen u Čehoslovačkoj 1932., a svjetsku je slavu stekao nakon emigriranja u SAD 70-ih godina. Ostao je poznat i, među ostalima, po filmovima 'Kosa', 'Ragtime', 'Man on the Moon' i 'The People vc. Larry Flint'.

Smrt ga je zatekla u petak, nakon kratke bolesti, a vijest je češkoj novinskoj agenciji CTK prenijela Formanova supruga Martina.

Forman je imao dom u Warrenu u Connecticutu.

Pozornost međunarodne javnosti Forman je privukao filmovima 'Crni Petar' (1964.), 'Ljubavi jedne plavuše' (Lásky jedné plavovlásky, 1965.), koji je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, te 'Vatrogasni bal' (1967.), kojim se zamjerio komunističkom režimu u Češkoj.

Njegovi su roditelji ubijeni u Auschwitzu, tako da je većinu mladenačkih dana proveo u internatu za ratnu siročad. Početkom 50-ih upisao se u novoosnovani Filmski institut na Sveučilištu u Pragu, gdje su talentirani mladi filmaši stvorili "zlatno doba češke kinematografije".

S trećom suprugom Martinom Zborilovom vjenčao se 1999. Njihova dva sina (Andrew i James) nazvana su po neobičnom komičaru Andyju Kaufmanu i glumcu Jimu Carreyju, koji je glumio Kaufmana u Formanovom filmu 'Man on the Moon'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:57