PIŠE JURICA PAVIČIĆ

'ONE SU BOMBE' Ekranizacija afere o spolnom uznemiravanju na Fox Newsu

 

Godine 2017. Trump se upravo penjao prema Bijeloj kući, a konzervativna TV mreža Fox News bila je ključno glasilo njegovih pristaša. U tom trenutku, otpuštena voditeljica mreže - Gretchen Carlson - optužila je vlastitog urednika Rogera Ailesa za dugogodišnje spolno uznemiravanje.

TV se upela nijekati optužbe, a između dvije vatre su se našle zaposlenice koje su prošle iste nelagodnosti, ali su - za razliku od Carlson - još radile za Fox.

Taj medijski skandal tema je filma “Bombshell” (One su bombe). Film u režiji Jaya Roacha bavi se skandalom prateći tri glavne junakinje. Prva od njih je zviždačica Carlson (Nicole Kidman). Druga je zgodna početnica s dna redakcijske hijerarhije (Margot Robbie) koju Ailes upravo zlostavlja, ali nema moć da se odupre. Treća je afirmirana novinarka Kelly (Charlize Theron) koja je prošla sve što i njih dvije, njen se glas očekuje, no ako se oglasi, ima što izgubiti.

“Bombshell” je film koji je vjerojatno kudikamo zanimljiviji američkoj publici, koja pozna i glavne junakinje i niz drugih lica iz redakcije čije postupke film prikazuje. Bez takvog iscrpnog poznavanja američkih medija ovu se filmsku trač-partiju ipak otežano prati. Europljanima će najzanimljiviji biti dijelovi filma u kojima autori razlažu mentalitet i medijski jezik najutjecajnijeg medija desnog populizma u svijetu.

A taj i takav tabloidni medij postao je, eto, i sam temom pomalo tabloidnog filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:49