SUDBINA ČUVENE INSTITUCIJE

OTKRIVAMO: GRAD ZAGREB KINO EUROPA ŽELI DATI NA UPRAVLJANJE VINKU BREŠANU! Redatelja je ta vijest prilično iznenadila: 'Prvi put čujem za takvu ideju'

 CROPIX

- Htjeli smo ulagati u to kino koje nije naše, nego je u vlasništvu Grada Zagreba, ali nitko s nama nije htio surađivati - kaže Boris T. Matić, direktor Zagreb film festivala, koji posljednjih deset godina upravlja kinom Europa, uoči današnjeg događanja “Ne damo kino Europa!” na kojem će, obećaje, razjasniti mnoge zavrzlame nastale u komunikaciji između Grada i njih.

- Ovo nije protest. Želimo ispričati kronologiju događaja, želimo ispričati što smo napravili dosad, što smo pokrenuli, kako smo i na koje načine pokušavali razgovarati s Gradom i o čemu. Također, ponudit ćemo i zaključak, odnosno predstaviti što mi smatramo da nam po zakonu i ugovoru koji sad imamo pripada, i što mislimo tražiti idućim zahtjevima i molbama koje ćemo poslati Gradu - kaže Matić.

Kad je riječ o renovaciji samog kina, Boris T. Matić se slaže da je itekako potrebna, no tvrdi da je i sam višekratno prilazio gradskim institucijama koje su se oglušile na njegove prijedloge.

Što su htjeli

- Predlažemo renovaciju od 2014. godine i to na tri moguća načina. Susreli smo neke ljude iz gradskih ureda, ali sve je zamrlo vrlo brzo. Kad smo prvi put spomenuli potrebnu renovaciju, ugovor nam je trajao još pet godina. Htjeli smo srediti veliku dvoranu, izmijeniti stolice, tepihe, popraviti krovište, što je na kraju i učinjeno vatrogasnom mjerom, ali nije se pokrenuo ozbiljan projekt renovacije. Prije dvije godine opet smo pisali Gradu, htjeli smo novi desetogodišnji ugovor, nakon čega ćemo uložiti 2 milijuna kuna u renovaciju. Naši prijedlozi su bili logični, htjeli smo ulagati u to kino koje nije naše, nego je u vlasništvu Grada Zagreba, ali nitko s nama nije htio surađivati - ističe Matić.

Tenzije zbog upravljanja kinom Europa, kao i današnji prosvjed, u Gradu pak promatraju poprilično rezervirano.

Sugovornici Jutarnjeg navode da se gradonačelnik Bandić obratio javnosti priopćenjem u kojem je sadašnje zakupnike prozvao manipulatorima koji šire fake news vezano za priču da će se u ovom kinu otvoriti narodnjački klub. Dodaju samo da su za 17. Zagreb film festival i Umjetničku organizaciju Zagreb film festival, koja vodi program u kinu Europa, ove godine osigurali 1,150 milijuna kuna.

Što slijedi

U gradskim krugovima vrlo je teško doznati što će biti nakon renoviranja kina Europa, na stolu je više opcija, a trenutačno je najizglednija ona prema kojoj Grad više neće iznajmljivati tu nekretninu privatnim udrugama i tvrtkama. Prema tom scenariju, Grad bi samo kino, koje je kupio 2007. godine, dao jednoj od kulturnih ustanova čiji je osnivač, a kao najizgledniji za preuzimanje programa jest Zagreb film, čiji je ravnatelj trenutačno Vinko Brešan.

Zagreb film bio je od siječnja do kolovoza 2007. godine podružnica Zagrebačkog holdinga, a u kolovozu iste godine postao je Ustanova u kulturi, čiji je osnivač Grad Zagreb.

Takva informacija iznenadila je i Brešana.

- O toj informaciji ne znam apsolutno ništa - kratko nam je poručio Brešan. Isto nam je rekao i Matić.

Zasad je vrlo jasno da će se 1. lipnja i službeno rastati Grad Zagreb i UO Zagreb film festival.

Suradnja je počela još krajem svibnja 2009. godine, u vrijeme održavanja lokalnih izbora, kad su na natječaju za zakup poslovnog prostora u Varšavskoj 3 odabrane UO ZFF i Propeler film. Ugovor je potpisan 27. svibnja, samo četiri dana prije drugog kruga izbora za gradonačelnika u kojem su se sučelili tada SDP-ov Milan Bandić i nezavisni Josip Kregar, i u vrijeme dok je gradski ministar za kulturu i obrazovanje bio Duško Ljuština. Sam ugovor počeo je vrijediti od 1. lipnja 2009., što je bio prvi radni dan Milana Bandića u trećem gradonačelničkom mandatu, a zaključen je do 1. lipnja 2019. godine i to za “obavljanje djelatnosti kulturno-umjetničkog programa te pružanje ugostiteljske usluge - vrste caffe bara, noćni klub” uz mjesečnu zakupninu od 30.500 kuna. U članku 10. tog ugovora istaknuto je da zakupac u prve dvije godine mora uložiti dva milijuna kuna. UO ZFF i Propeler film tražili su uskoro od Grada da im smanji prve tri mjesečne rate jer su već uložili nešto manje od milijun kuna u uređenje prostora, a Grad im je za ta tri mjeseca smanjio zakupninu za oko 80 posto.

No, u Gradskom uredu za kulturu poslije su pokušali dobiti i konkretne dokaze o tim ulaganjima. Slali su se dopisi zakupcima, no točne stavke i račune o ulaganju nisu dobili, kao ni preostala ulaganja u kino Europu.

Zakupci su tada objašnjavali da su ulaganja u kino bila oko 4 milijuna kuna, no kako doznajemo, nadležni uredi nisu dobili dokaze za ta ulaganja.

Prema prošlogodišnjem financijskom izvještaju UOZFF, od Gradskog ureda za kulturu godišnje su dobili 1,189 milijuna kuna za sljedeća događanja: Zagreb film festival, Zagrebačka filharmonija u kinu Europa, Filmski programi kina Europa - suvremeni nezavisni film, KinoKino - Međunarodni filmski festival za djecu, Kino Bibijada: Pričajmo o filmu. U tom izvještaju stoji kako zakupac trenutačno zapošljava 11 ljudi, a na kraju financijski revizor pod bilješkom 22 - potencijalni rizici ističe da “Umjetnička organizacija obavlja djelatnost isključivo na lokaciji kino Europa u iznajmljenom prostoru sukladno sklopljenom Ugovoru o zakupu s Gradom Zagrebom koji je važeći do svibnja 2019. godine. Umjetnički voditelj je u komunikaciji s nadležnim službama Grada Zagreba i smatra da će ishod biti pozitivan”.

Sada je izgledno da tako ipak neće biti.

Fondovi EU

- Grad je u svojim dopisima tvrdio da, žele li se javiti na fondove EU u vezi s renovacijom kina, oni kao Grad moraju biti u vlasništvu i posjedu kina. Mi smo to provjerili i to nije istina, dovoljno im je da budu u vlasništvu prostora, što i jesu, a mi možemo ostati u posjedu te ih to ne sprečava da se prijavljuju na fondove EU - tvrdi Matić koji smatra da je kino Europa pod njegovim vodstvom ispunilo sve uvjete da se, prema Zakonu o zakupu, njima prvima ponudi produljenje ugovora. Oni su taj zahtjev, dodaje, poslali još početkom listopada prošle godine, ali na njega im nitko nije odgovorio. A kafić?

- Kafić nije ključan u samoodrživosti kina. Mi smo 70% samoodrživi od programa i ulaznica, a 30% su javna sredstva. Podmetanje da se borimo za kafić je grozno. Spremni smo zatvoriti ga, ostaviti samo da radi kino, zaključuje Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:19