KULTURNA MANIFESTACIJA

Otvoren 13. Festival dokumentarnog rock filma (DORF)

'Boom! A Film about the Sonics'
 

Projekcijom dokumentarnoga filma „Boom! A Film about the Sonics“ (2018.), američkoga autora Jordana Albertsena o kultnom bendu iz Seattlea, u srijedu navečer, u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima otvoren je 13. Festival dokumentarnoga rock filma.

Na festivalu će, do 24. kolovoza, biti prikazano 13 filmova od kojih šest (Hrvatska, Srbija, Slovenija) u regionalnoj konkurenciji za festivalsku nagradu.

Skup je u ime organizatora pozdravio predsjednik Udruge ljubitelja filma RARE Toni Šarić, a festival je svečano otvorio pročelnik za kulturu grada Vinkovaca Davor Mecanović.

„Zahvaljujući DORF-u i prethodno otvorenim Antičkim filmskim večerima Vinkovci su ovoga tjedna središte filmske umjetnosti u Slavoniji“, rekao je Mecanović posebno zahvalivši entuzijastima iz Udruge RARE koji su kroz godine DORF učinili značajnim kulturnim događajem.

Nakon filma o Sonicsima, američkom garage rock sastavu koji je postavio temelje punk rocka, glazbenog izričaja koji je snažno utjecao i na vinkovačku glazbenu scenu, publici se predstavila hrvatska autorica Tina Šimurina sa filmom „Putnici“ koji govori o ljubavnoj i životnoj priči dvoje protagonista zagrebačke umjetničke scene Margareti Vidmar i Draženu Pavaliću.

Uz „Putnike“ u natjecateljskoj konkurenciji nalaze se i film „Times of Great Depression“ hrvatskog redatelja Vladimira Gojuna o glazbeniku Adamu Semijalcu, film „Band vs. Brand“ redateljica Hanne Szentpeteri i Simone Jerale o dva slovenska indie rock sastava kao i tri srpska filma „Nebeska tema - Film o Vladi Divjanu“ autora Mladena Matičevića, „Električni orgazam za ljude budućnosti“ redateljice Marije Vukić i film „Rock & Roll u okružnom zatvoru“ autora Igora Čoke i Lee Vahrušev.

O ovogodišnjim najboljem filmu odlučuje stručni žiri kojega čini filmski i televizijski redatelj Miroslav Sikavica, fotografkinja te osnivačica i umjetnička direktorica Međunarodnog festivala fotografije „Organ vida“ kao i pijanist i kompozitor Matej Meštrović.

Nagrada za najbolji film, ali i nagrada za životno djelo i nagrada za doprinos 'undergroundu' o kojima odlučuje DORF, dodijelit će se u subotu na zatvaranju festivala.

Od ranije je poznato da nagrada za životno djelo ide u ruke srbijanskog redatelja Slobodana Šijana, a nagrada za doprinos 'undergroundu' Antoniju Pušiću poznatijem pod umjetničkim imenom Rambo Amadeus.

„Bure Bareta“ o Vinkovčaninu Goranu Baretu

Uz filmove u natjecateljskoj konkurenciji svakodnevno idu i filmovi iz kategorije „Tajna povijest Rocka“ gdje će za Vinkovčane možda i najinteresantniji biti film „Bure Bareta“ o ikoni hrvatskoga rocka, rođenom Vinkovčaninu Goranu Baretu, rad autorskoga trojca Roberta Bubala, Maria Vukadina i Renata Tonkovića.

13. Festival dokumentarnog rock filma započeo je OFF DORF programom još 19. kolovoza, a sam DORF, zajedno s u ponedjeljak otvorenim 7. Antičkim filmskim večerima, dio su Vinkovačkoga filmskoga tjedna. U 'off programu' uz već otvorenu izložbu fotografija „Iza rešetaka“ Igora Čoke u petak će se knjigom „Jazz Beat“ predstaviti Vojo Šindolić.

Organizira Festivala je Udruga ljubitelja filma RARE uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije te partnere Gradskog muzeja Vinkovci i Austrijskog kulturnog centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:10