BEZ CENZURE

PAKLENA FORMULA NOVE SERIJE HBO-a 'EUFORIJA': Jako puno seksa, još više droge

 

“Godina je 2019. Gole fotke su nova valuta ljubavi”, priča se već u prvoj epizodi “Euforije”, nove šokantne HBO-ove serije čija se radnja isprepleće u oko motiva mladosti, ovisnosti, seksa, društvenih mreža, traume, ljubavi i prijateljstva.

Sudeći po reakcijama na prve dvije epizode, ova bi serija mogla postati idući veliki hit ove produkcijske kuće - karakteriziraju je zarazna sirovost i odsutnost cenzure s puno sočnih detalja.

Srednjoškolci

U jednoj se epizodi tako prikaže 30 penisa. Priča “Euforije”, za koju kažu da je “tinejdžerska serija snimljena za roditelje”, nastala je na temelju istoimene izraelske serije, koja prati skupinu srednjoškolaca, no u glavnom je fokusu djevojka Rue, koju glumi 22-godišnja glumica Zendaya, prije ovoga projekta poznata iz Disneyjevih fimova i serija. “Bio je ovo strašan skok, ali mislim da mi je bilo vrijeme da to učinim”, komentirala je Zendaya za New York Times tu “preobrazbu”.

Ruein se život, nakon neuspješnog odvikavanja, većinu vremena svodi na to kako pronaći način za zatupljivanje votkom ili bilo kojom vrstom opijata. Ima tu svih sastojaka koji čine dobru tinejdžersku seriju po receptu “Skinsa” ili “Shamelessa” kao što su zamjena urina s kolegicom iz škole da bi se prošlo test na droge ili upuštanja u rizične seksualne odnose, za drogu ili iz čiste požude. Kako danas ništa ne može bez pametnih telefona, neizostavni je sastojak i seks koji se snima.

Sukobi s obitelji

Svjetski su mediji već naveliko počeli raspravljati o utjecaju serije, pa je tako New York Times ovih dana objavio članak u kojem su prve dvije epizode pogledali s dvije anonimne bivše narkomanke, koje su u srednjim dvadesetima. U fragmentima serije vidjele su, kažu, i svoje živote. Najviše su ih taknule scene u kojima glavna heroina prolazi sukobe sa svojom obitelji.

- Obično se u ovakvim životnim situacijama dogodi to da oni za koje najviše marite postanu vaši najveći neprijatelji jer su oni ti koji stoje na putu vašem uništavanju samih sebe - rekla je jedna od njih. Obje su se složile da serija prikazuje negativne posljedice uzimanja droge, ali da su u stvarnome životu tragovi puno vidljiviji.

O tome se pitanju oglasio i kreativni um serije Sam Levinson. - Serija nema namjeru da bude lijek ili rješenje. Moja ultimativna nada je da će ona inspirirati suosjećanje i empatiju s onima koji se bore s ovisnošću - rekao je u e-mail intervjuu za New York Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:03