ZA POLA STOLJEĆA IZDRŽLJIVOSTI

POSAO KOJI SE RADI DO KRAJA ŽIVOTA Mustafi Nadareviću i Radi Šerbedžiji dodijeljene nagrade '50 godina' Motovun Film Festivala

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.07.2018. u 08:41

MFF press

Igor Mirković, Mustafa Nadarević, Rade Šerbedžija, Nenad Puhovski i Rajko Grlić

"Za glumu je najbitnija ljubav i blagost, koje se mogu naći jedino u samoći, a mudrac je onaj koji to nauči u mladosti", rekao je Šerbedžija u Motovunu

MOTOVUN - Dvojici glumačkih bardova, Mustafi Nadareviću i Radi Šerbedžiji, dodijeljene su u četvrtak navečer "za pola stoljeća izdržljivosti" nagrade "50 godina" Motovun Film Festivala, priopćeno je iz Festivala.

 

Direktor MFF-a Igor Mirković, kazao je da se nagrada dodjeljuje "dvojici kraljeva" "za pola stoljeća maratonske izdržljivosti u nimalo blagim uvjetima naše kinematografije te za neodustajanje od glume za koju je osim ljubavi i strasti prema filmu, bilo nužno imati i veliku snagu volje". 

 

Nagrade su uručili dvojica ranijih laureata, producent, redatelj i osnivač ZagrebDoxa Nenad Puhovski, i redatelj i osnivač Motovun Film Festivala Rajko Grlić

 

Mustafa Nadarević je, zahvaljujući se na nagradi, kazao da su "umjetnost življenja i glume negdje vrlo blizu, s tim da je gluma bolja jer na sceni možeš umirati mnogo puta, a ostati živ".

 

Nadarević je u dugoj karijeri odigrao više od 150 kazališnih uloga i snimio više od 60 filmova, drama i TV serija s najvećim redateljima jugoslavenskog, hrvatskog i BiH filma, poput filmova Otac na službenom putu, Već viđeno, Kuduz, Žute dunje, Ničija zemlja, Gori vatra, Kod amidže Idriza i drugih.

 

Smatra da je njegova gluma grozna te kako je za uspješnu glumačku karijeru potrebna sreća i splet okolnosti. Da bi zaradio, prihvaćao je, kaže, sve uloge, a odbijao samo one koje ne bi stigao odraditi zbog drugih projekata. Najveće teškoće glumačkog umijeća su biti prirodan i moći briljantno lagati, kazao je i dodao da mirovinu nema u planu, jer je gluma posao koji se radi do kraja života.

 

Rade Šerbedžija, prošao je put od velike zvijezde jugoslavenskog filma do apatrida i izopćenika u devedesetima pa sve do kasnijih uloga u holivudskim filmovima, kaže se u obrazloženju njegove nagrade.

 

Najveći je krležijanac među glumcima, kojemu je Miroslav Krleža „ostavio svoj šešir i proročanstvo da će mu život biti borba s divljim zvijerima“, rečeno je.

 

Posebno uspješne uloge ostvario je u filmovima Hajka, Dezerter i Crveno klasje Živojina Pavlovića, a jedna od najuspješnijih filmska godina je bila 1986. kada je Šerbedžija osvojio titulu najboljeg glumca na pulskom festivalu i to za filmove Večernja zvona Lordana Zafranovića i San o ruži Zorana Tadića.

 

"Za glumu je najbitnija ljubav i blagost, koje se mogu naći jedino u samoći, a mudrac je onaj koji to nauči u mladosti", rekao je Šerbedžija u Motovunu tijekom razgovora Netočno u podne kad se prisjetio stvaranja filmova na domaćem terenu i inozemstvu od svojih početaka do danas, priopćeno je.

 

Šerbedžija je kazao da o velikim projektima nikada nije razmišljao kao o životnim prekretnicama, već se jednostavno prepustio svakom poslu, i zaključio: „Najvažnija stvar u filmu je krupni kadar, jer u njemu nema laži“.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo