PIŠE JURICA PAVIČIĆ

'POSLIJE SVEGA' Filmska adaptacija internetskog teen hita

Screenshot: Youtube

 

Roman “After” američke književnice Anne Todd izvorno je začet kao komad fanovske proze posvećen boy-bandu One Direction. Tijekom 2013/4, Todd je koristeći socijalnu mrežu za razmjenu književnosti Wattpad na mobitelu ispisala četverodijelni ciklus sentimentalnih romana. Zahvaljujući Wattpadu, proza Toddove pretvorila se u hit, a internetski teen-uspjeh pogurnuo je i filmsku adaptaciju koja je sada pred nama.

Junakinja “Poslije svega” je Tessa (Langford), čedna provincijalka koja odlazi na studij. Na sveučilištu se nađe okružena raskalašenom družbom partijanera među kojima je i zagonetni Englez Hardin (Fiennes Tiffin). Bahat i nedosežan, Hardin je Tessin antipod, no prvotna averzija uskoro se pretvara u… pa, znate što.

 

“Poslije svega” uvelike počiva na poveznici s Jane Austin - na koju se film nerijetko referira, a sam Hardin postavljen je osviješteno kao tinejdžerski Darcy. “After” bi se - međutim - mogao opisati i kao teen-varijacija “Pedeset nijansi sive” u kojoj čedna naivka pada na mračnog, arogantnog tipa punog tajni.

Sve to skupa je, dakako, potpuno shematično, no - 14.000 gledatelja u prvom vikendu hrvatske distribucije pokazuje da publici to nimalo ne smeta. Smetat joj može tek zbrzani rasplet koji očito služi tek kao hvatište za nastavak.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo