PIŠE JURICA PAVIČIĆ

'POSLIJE SVEGA' Filmska adaptacija internetskog teen hita

 Screenshot: Youtube
 

Roman “After” američke književnice Anne Todd izvorno je začet kao komad fanovske proze posvećen boy-bandu One Direction. Tijekom 2013/4, Todd je koristeći socijalnu mrežu za razmjenu književnosti Wattpad na mobitelu ispisala četverodijelni ciklus sentimentalnih romana. Zahvaljujući Wattpadu, proza Toddove pretvorila se u hit, a internetski teen-uspjeh pogurnuo je i filmsku adaptaciju koja je sada pred nama.

Junakinja “Poslije svega” je Tessa (Langford), čedna provincijalka koja odlazi na studij. Na sveučilištu se nađe okružena raskalašenom družbom partijanera među kojima je i zagonetni Englez Hardin (Fiennes Tiffin). Bahat i nedosežan, Hardin je Tessin antipod, no prvotna averzija uskoro se pretvara u… pa, znate što.

“Poslije svega” uvelike počiva na poveznici s Jane Austin - na koju se film nerijetko referira, a sam Hardin postavljen je osviješteno kao tinejdžerski Darcy. “After” bi se - međutim - mogao opisati i kao teen-varijacija “Pedeset nijansi sive” u kojoj čedna naivka pada na mračnog, arogantnog tipa punog tajni.

Sve to skupa je, dakako, potpuno shematično, no - 14.000 gledatelja u prvom vikendu hrvatske distribucije pokazuje da publici to nimalo ne smeta. Smetat joj može tek zbrzani rasplet koji očito služi tek kao hvatište za nastavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:26