DOKUMENTARNI FILM

PREDSTAVLJEN PROGRAM 14. PO REDU FILMSKOG FESTIVALA ZAGREBDOX Ljubitelji će moći pogledati 125 filmova u četrnaest programa i četiri grada

Program 14. po redu ZagrebDoxa predstavili su jučer na konferenciji za novinare u Kaptol Boutique Cinema direktor festivala Nenad Puhovski, producentica Lucija Parać te Sanja Milinović iz Hrvatskog telekoma.

Od pristiglih 1386 filmova, za prikazivanje na festivalu odabrano je 125. Festival će se održavati od 25. veljače do 4. ožujka u Kaptol Boutique Cinema te od 2. do 4. ožujka u CineStar kinima u Osijeku, Rijeci i Splitu. Novost ove godine je i to što će festival imati pretprogram, “Zagrijavanje za ZagrebDox”, koji će biti održan od 16. do 18. veljače u Kaptol Boutique Cinema, a u kojem će biti prikazano šest naslova - tri istaknuta od prošle godine te tri koja će biti prikazana na ovogodišnjem izdanju.

U međunarodnoj konkurenciji ove će godine biti 21 film. Festival će biti otvoren filmom “Preko svih granica” poljske redateljice Marte Prus, koji su kritičari nazivali dokumentarnom verzijom “Crnog labuda” jer govori o okrutnom sustavu treniranja atletičarki u Rusiji. Među ostalim, u toj će kategoriji biti prikazani i “O očevima i sinovima” Sirijca Talala Derkija, koji je dobio glavnu nagradu na Sundanceu, “Okus cementa”, također sirijskog redatelja Ziada Kalthouma koji govori o tamošnjim građevinskim radnicima, “Kameleoni” Sophie Vuković, u kojem redateljica rekonstruira svoje putovanje od bivše Jugoslavije do Švedske, te “Kamena kornjača” umjetnika Xiao Xiaoa o udaljenom kineskom selu u kojem živi tek nekoliko obitelji.

U regionalnoj konkurenciji bit će prikazano 17 ostvarenja. Među ostalima, to su “Druga strana svega” Mile Turajlić, “Isti” Dejana Petrovića, “Radnička klasa odlazi u raj” Marka Cvejića te domaća ostvarenja “Josipa, volim te” Jadranke Cicvarić Šiftar i Senada Zemunovića te “Dani ludila” Damiana Nenadića.

Osim natjecateljskog programa, predviđene su i retrospektive redateljice Claire Simon i domaćeg dokumentarista Borisa Poljaka, te cijeli niz službenih programa. U Biografskom doxu bit će tako, uz ostalo, prikazani “Beuys” Andresa Veiela o umjetniku Josephu Beuysu i “Big Time” Kaspara Astrupa Schrödera o arhitektu Bjarkeu Ingelsu. Bit će i programi Glazbeni globus, Kontroverzni dox, Stanje stvari, Teen dox, ADU dox i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:56