PREMINUO PROŠLE GODINE

PRISJETILI SE NAŠEG DVOSTRUKOG DOBITNIKA OSCARA Pogledajte kako je odana počast Branku Lustigu na dodjeli prestižne nagrade filmske umjetnosti

 Screenshot / YouTube
 

Noćas je održana 92. po redu dodjela Oscara, najprestižnije nagrade filmske umjetnosti. Prije dodjele nagrada u glavnim kategorijama nastupila je pjevačica Billie Elish koja je izvodila pjesmu Beatlesa "Yesterday" u sklopu prisjećanja na velikane filmske umjetnosti koji su preminuli u protekloj godini. Američka fiolmska akademija pritom se prisjetila i hrvatskog filmskog producenta i dvostrukog oskarovca Branka Lustiga.

Lustig je preminuo u studenom prošle godine u 87. godini života. U svojoj karijeri dobio je niz značajnih međunarodnih priznanja, primjerice 2014. predsjednik Francuske dodijelio mu je Odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti, a iste je godine uvršten među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata svih vremena, kao 29. na listi uglednog časopisa The Daily Beast.

1988. godine Lustig je odselio u SAD gdje je kao producent blisko surađivao s uglednim redateljima Stevenom Spielbergom i Ridleyjem Scottom, a producirao je veliki broj priznatih i nagrađivanih filmova, npr. "Pad crnog jastreba", "Hannibal", "Kraljevstvo nebesko" te "Američki gangster".

Dva filma iz toga razdoblja - "Schindlerova lista" i "Gladijator" donijela su mu nagrade Oscar i BAFTA.

"Moj broj je A3317. Dalek je put od Auschwitza do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da, ako preživim, pričam kako je bilo", rekao je Lustig nakon što je Oscarom nagrađen za najboljeg producenta 1993. godine za film "Schindlerova lista".

Svog Oscara za "Schindlerovu listu" 2015. donirao je Muzeju holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu.

Kako je izgledalo prisjećanje na Lustiga pogledajte na videu na 3 minuti i 11 sekundi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:08