REDATELJICA VJEČNO MLADOG DUHA

SINOĆ JE UMRLA AGNÉS VARDA Legenda francuskog novog vala Godarda je nazvala 'prljavim štakorom', i jedina je redateljica s počasnim Oscarom

Agnes Varda na Berlinalu u veljači 2019.
 Profimedia, Alamy
 

Filmska redateljica Agnès Varda, ključna osoba francuskog novog vala, čiji je dokumentarni film 'Faces Places' osvojio nominaciju za Oscara 2018., preminula je u svom pariškom domu u četvrtak tijekom noći, uslijed komplikacija od raka.

Jedan od njenih ranih radova, 'Cléo od 5 do 7' (1961.), u kojem prati glamuroznu pjevačicu ulicama Pariza dok ova čeka svoje rezultate testiranja na rak, kritičari smatraju remek-djelom koji prikazuje duh vremena u Parizu 60-ih godina, čak zanimljiviji i konceptualno elegantniji od 'Do posljednjeg daha' Jean-Luc Godarda.

Svoj odnos s Godardom uključila je u film 'Faces Places', u kojem bilježi suradnju s fotografom i instalacijskim umjetnikom JR-om. Naime, povela je JR-a na iznenadnu posjetu Godardu u njegov dom u Švicarskoj. Godard im je ostavio poruku da nije kući, već u restoranu gdje su se nekoć zajedno družili. Varda pritom pokazuje svoju reakciju, jer je očito da je slavni redatelj kod kuće. "Prljavi štakor", komentira Varda i ostavlja mu kolačiće.

Bila je udana za redatelja Jacquesa Demyja, s kojim se preselila u Kaliforniju krajem 60-ih, družeći se s brojnim istaknutim osobama tadašnje umjetničke scene, kao što su Dennis Hopper i Andy Warhol, te je snimala prosvjed Crnih pantera.

Još prošlog mjeseca predstavila je svoj posljednji i zadnji film 'Varda by Agnès' na Berlinaleu, gdje je primila počasnu nagradu Berlinale Camera. Na tom je festivalu glavnu nagradu žirija osvojila još 1965., filmom 'Le Bonheur'.

Počasni Oscar dobila je 2017. i bila je prva redateljica koja je primila tu nagradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:20